Die andere olifant

OK, het is laag bij de gronds om iemand te takseren op zijn fysiek, maar vice-premier Pagkalos is natuurlijk een olifant in een porseleinkast, niet alleen vanwege zijn omvangrijke gestalte, maar ook wegens zijn uitdrukking.

Die andere vice-premier, minister van Financiën Venizelos, kan je nu ook best een olifant noemen. De man is een imposante verschijning die niet zou misstaan in een sumo-wedstrijd, maar gisteren gedroeg hij zich ook als de bovenvermelde olifant.

Bij een briefing aan de president van Griekenland, Karolos Papoulias, zei Venizelos dat wat we nu doormaken geen crisis is, maar het Argentinië van 2000 het dat wel zal zijn. Dat wil dus zeggen: de volledige ineenstorting van de economie, de instituties, het sociale net en de productieve basis van dit land.

Meteen kwam er reactie vanuit het IMF: Christine Lagarde vond de vergelijking “ongelukkig”. Dat was te verwachten: aan Argentinië heeft het IMF geen goede herinneringen.

Had Venizelos dit in gedachten? Of wilde hij de Grieken bang maken dat we die zesde schijf niet gaan krijgen? Wil hij de Evita van Griekenland worden (zijn ambitie is mateloos)?

De Grieken zelf hopen ook stilaan op een Argentinië. Niemand ziet hier enig perspectief. Vele mensen zijn al de facto bankroet, dus wat maakt het hen uit dat het land bankroet gaat. De parallel die zij zouden willen zien, is dat de regeringstop met een helikopter uit het parlementsgebouw moet vluchten.

2 thoughts on “Die andere olifant

  1. Ik ben ook laag als sommigen bij mij een walvis en een varkenssnuit opdaagt.Of een cowboy die pas van z’n paard gestapt is. Sorry @Tzimi !:)
    Maar nu wordt het parlement toch een ware show :een dame parlementslid die opdaagt met een wilde gel haardos in een jumping outfit en die een brood en een fles melk uit een boodschappentas tevoorschijn tovert en daar een hele berekening bij maakt hoeveel brood en melk voor een 4-koppige familie maandelijks kost en als een helleveeg tekeer gaat . Ditmaal rookte ze geen cigaret voor de camera maar keek verbaasd uitdagend naar de voorzitster die haar tot kalmte aanmaande !:)

  2. @Bruno, het verschil met Argentinië is immens. Argentinië kon devalueren met een eigen munt, GR zit in de eurozone en kan er eigenlijk niet uit.
    Indien er dan wel een “onorthodoxe” exit geregeld zou worden, dan wordt de staatsschuld die in evro’s genoteerd is op slag weer veel groter. En dus nog moeilijker aflosbaar. GR uit de eurozone halen is een economisch horror-scenario voor GR in het bijzonder en voor Europa in het algemeen (de volgende domino’s!).
    En met welke goederen en diensten zou GR met een 2.0 drachma (bv. 50% van de €) moeten concurreren en waar afzetgebieden vinden om competitief te zijn?
    Europa en de hele mondiale financieel-economische elite moeten nu zeer dringend structureel en duurzaam ingrijpen. GR vertegenwoordt ocharme een mininieme fractie van het BNP van de EU (3%?).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *