… en heeft gekozen

En de uitslag is op zijn minst een politieke aardverschuiving. Het tweepartijenstelsel heeft zware klappen gekregen. Daar waar PASOK en Nea Dimokratia in het verleden nauwelijks minder dan 80% van de stemmen hebben gekrgen, komen ze nu samen nauwelijks nog aan 33%. Het was niet verwonderlijk: beide partijen hebben het land in de vernieling geregeerd en hebben dan ook nog eens het zware besparingsbeleid moeten voeren. De verkiezingsuitslag is een grotere afstraffing van de twee partijen dan was verwacht. De Grieken hebben voornamelijk een stem tegen het memorandum uitgebracht en hebben niet langer gekozen volgens het politieke links-rechts paradigma. Hoe ziet de situatie er nu dan uit?

2012 2009
Stemmen % Zetels Stemmen % Zetels
Nea Dimokratia 18,85% 108 33,47% 91
SYRIZA 16,78% 52 4,60% 13
PASOK 13,18% 41 43,92% 160
Onafhankelijke Grieken 10,60% 33
KKE 8,48% 26 7,54% 21
Gouden Dageraad 6,97% 21
Democratisch Links 6,11% 19
Ecologische Groenen 2,93% 2,53%
LA.O.S. 2,90% 5,63% 15

Eerste vaststelling: de Griekse kieswet is zo obsceen anti-democratisch dat de eerste partij 50 zetels als bonus krijgt, hoewel die partij net iets meer dan de helft van het stemmenpercentage van zijn uitslag in 2009 krijgt,

Tweede vaststelling: PASOK heeft enorm zware klappen gekregen. Als je 30% van je kiezers kwijtspeelt, dan is dat een historische nederlaag. Vooral in de steden is PASOK van de kaart geveegd. Grote namen die in die stedelijke kieskringen opkwamen, zullen nu niet eens in het parlement geraken. Ex-premier Georgos Papandreou is als enige in zijn kieskring in Achaïas (Peloponnesos) voor PASOK verkozen, maar dan ook alleen omdat hij lijsttrekker was. Hij heeft niet één voorkeurstem gekregen.

Derde vaststelling: SYRIZA is de grote winnaar en dat is zeer waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de partij campagne heeft gevoerd met het programma dat ze een breed links front wilde vormen zonder de grote partijen. Dat heeft de Grieken aangesproken. Probleem is dat zoiets in de praktijk wel echt onmogelijk blijft.

Vierde vaststelling: KKE gaat er nauwelijks op vooruit. De partij wilde niet deelnemen aan een regering en gelooft alleen in verandering door revolutie. Dit zou je nochtans een historische kans kunnen noemen voor links. De Griek wil dat duidelijk niet. Een links front met KKE is dus onmogelijk.

Vijfde vaststelling: LA.O.S. heeft zijn vingers verbrand door even mee in de coalitieregering te zitten. Ze halen de kiesdrempel niet en zullen die wellicht nooit meer halen. In hun plaats komt wel een heel ranzig soort extreem-rechts.

En dus moet er een coalitie komen. De Griekse grondwet schrijft voor dat de voorzitter van de eerste partij 3 dagen de tijd heeft om een regering te vormen. Nadien volgt de voorzitter van de tweede partij en dan de voorzitter van de derde partij. Antonis Samaras heeft gisteren al meteen de handdoek in de ring gegooid. Het lijkt er op dat de “redder van het vaderland” niet echt veel moeite heeft gedaan. De vergaderingen met de andere partijleiders duurde nauwelijks een half uur. Als hij zo dynamisch aan tafel gaat zitten met de trojka om opnieuw over de voorwaarden van de leenovereenkomst te gaan onderhandelen, dan ziet het er niet goed uit voor Griekenland.

Maar een coalitie lijkt onmogelijk: KKE wil niet en iedereen loopt met een grote boog om de neo-fascisten van Gouden Dageraad heen. Dat zijn dus 78 zetels die je niet kunt gebruiken. En vermits Nea Dimokratia 108 zetels heeft, kun je ook al niet om die partij heen, maar niemand (behalve PASOK dan) wil met deze partij samenwerking.

Een pure patstelling en het zou kunnen dat er begin volgende week zal worden besloten om naar nieuwe verkiezingen te gaan. Zoals het er nu naar uit ziet zullen heel wat mensen die voor de kleine partijen stemden, hun stem nu op een grotere partij uitbrengen. De schroom om PASOK en ND te straffen is ondertussen weg, en die twee partijen zouden dan wel eens meer klappen kunnen krijgen en SYRIZA zou dan nog meer stemmen kunnen krijgen. De kleine rechtse liberale partijen denken er nu al aan om de handen in elkaar te slaan en een verenigd front te vormen. En hopelijk zien de Grieken in wat voor een monumentale fout ze hebben gemaakt door de neofascisten in het parlement te stemmen. De circusvoorstelling tijdens de persconferentie van de partij was duidelijk: journalisten werden door brullende kortgeschoren spierbundels gedwongen om uit respect recht te staan toen voorzitter Nikos Michaloliakos van Gouden Dageraad binnenkwam. Wie niet wilde, kon oprotten.

18 thoughts on “… en heeft gekozen

  1. Meer dan 30% onthoudingen – deze mensen zijn dus niet vertegenwoordigd in deze cijfers – en als degenen die niet stemden “omdat er toch niks verandert” wel gaan stemmen in juni, verandert dat ook al iets aan het plaatje.
    Syriza wil de kieswet veranderen – ook partijen met minder dan 3% zouden dan zetels krijgen in het parlement… als, als, als…

  2. @Bruno, correctie: PASOK is niet slechts 30% van haar kiezers kwijtgespeeld maar wel degelijk meer dan 70%! Van de meer dan 3 miljoen in 2009 schieten er anno 2012 nog een goeie 800 000 over…

  3. Is de schroom om ND en Pasok te straffen echt weg, Bruno?
    Misschien wordt de frustratie even opzij gezet en gaan velen zich eerder zorgen maken in het snel een nieuwe regering te kiezen.
    Het zou ook kunnen dat de hoop voor een nieuwe partij die verandering kan brengen verdwenen is en men toch opnieuw gaat hervallen in de traditionele partijen.
    Ik vrees dat de stemmers de ‘domme’ zetten en onkunde van Samaras niet doorhebben.
    Nog meer vrees ik dat hij bij de volgende verkiezingen veel meer stemmen zal binnenrijven. Zijn propagandamachine stelde hem al snel voor als de winnaar van de verkiezingen. Hij paradeert ook als de ‘man die Griekenland kan redden’.
    Hij smijt Martens ook op het podium om te laten zien dat …. Europa hem gunstig gezind is? Alleen vergeet hij eventjes dat er toch ook wel wat Grieken zijn die nu even Europa niet gunstig gezind zijn.
    In ieder geval verwondert het mij niet dat hij al na een halve dag de handdoek in de ring gooit. Part of his strategy? Nieuwe verkiezingen zijn zijn doelstelling, zo snel mogelijk. En ditmaal (vanuit mijn redenering hierboven gedacht??) meer stemmen halen, veeeeel meer stemmen. En ondertussen werkt zijn propagandamachine verder aan imagebuilding.

  4. … en de aanvang van die persconferentie van Chryssi Avgi… Anatrichiastiko! Ware terreur.

  5. Samaras heeft wel een jaar lang vanuit de oppositie alle pogingen “om Europa te redden” gesaboteerd, dat ze dat in het buitenland vlug vergeten, tot daartoe… De oproep tot referendum van Papandreou was toch gewoon een manier om Samaras met de rug tegen de muur te zetten, want vanaf dan is hij pas gaan meewerken aan de reddingsplannen! Kort van geheugen zijn ze, de mensen die stemmen voor Samaras-kolotoubas…

  6. Naar mijn inzicht zal er by hook and by crook uit de huidige of,waarschijnlijker nog, uit de volgende volksraadpleging,een coalitie tevoorschijn getoverd worden welke pro-Europa en pro-Euro is.Bovendien zal het Trojka-Austerity integraal – of met minore aanpassingen – uitgevoerd worden.Waarom?:Omdat de ware machtshebbers het zo willen!Voor de demokratische schijn wordt Griekenland een paar rondjes poppen-schuiverij gegund(zie boven).Maar de definitieve uitkomst/toekomst voor Griekenland lag reeds ver voor de verkiezingsrondes vast.Wat we zien en nog zullen zien is een obsceen marionettenspel van een gedoemd volk.

  7. Wanneer je levensstandaard bedreigd wordt doordat je loon vermindert, vergoedingen, al of niet terecht, afgepakt worden, dan kies je toch voor wie beweert al deze maatregelen terug te schroeven, ook al is het een schertsfiguur met wilde plannen.
    Ik was onlangs nog een tiental dagen op Rhodos. In gesprekken merkte ik niet veel van een geloof in een politieke omwenteling. Eerder werd nog gekozen voor inschakeling van relaties.
    Bij een exit uit de Euro kan ik me voorts voorstellen dat Grieken met een goedgespekte eurorekening, hier best voordeel mee doen.
    De rijken zullen nog rijker worden. De rest kan verrekken met zijn partijkaart van uiterst links.

    Terzijde: De Duitse toeristen waren op Rhodos zo goed als nergens te bespeuren.
    De hotels bieden massaal all in vakanties aan. Ik verwacht een ramp voor de taverna’s en bars.
    Blijkbaar wordt alle heil verwacht van “nieuwe” Oost-Europese toeristen. Ik mocht in ons hotel een bezoekje van zo’n groep (studenten toerisme) meemaken. Hiermee viel de Bijbelse sprinkhanenplaag in Egypte best mee.
    Spijtig voor al die lieve, koppige mensen die ik ook nu weer mocht ontmoeten.

  8. ik denk dat @Aleko dicht bij de waarheid zit (deze keer 🙂 )

  9. Sorry, lapsus – “om Griekenland te redden” of om Europa te redden, het is misschien wel hetzelfde. Dit onbetrouwbaar figuur Samaras is zeker niet de geschikte kandidaat om de klus te klaren, en misschien zal juist de onbestuurbaarheid van Griekenland een reden zijn om het land werkelijk onder curatele te plaatsen.

  10. HET VERVOLG VAN DE PERSCONFERENTIE
    NewsIt.gr: Ένταση στην συνέντευξη του Μιχαλολιάκου

    NewsIt.gr: Ένταση στην συνέντευξη του Μιχαλολιάκου

    VERKIEZINGSUISLAGEN
    http://national12.ekloges.dolnet.gr/index.php?lang=gr

  11. in dat marionette spel voel ik mij een beetje zo als Statler or Waldorf. toen wij vroeger naar een film gingen in een van de 5 bioscopen van Nea Ionia, je mocht binnenlopen in iedere minute van de film. dus als wij later weer dezelfde beelden zagen van toen wij binnen kwamen, zeiden wij allemaal, wij gaan deze hebben wij al gezien.
    zo nu ook dat theater heb ik al gezien ik kent het einde, ik denk dat ik ga maar.
    @ Hans en Aleko, zien jullie een exit van de euro ook??
    Το προτεκτορατο δεν βγαινει απ τον πατο, ειναι σαν σημαδουρα με αγκυρα δεμενη.

  12. als Tsipras zijn beloftes moet nakomen, dan lijkt me een exit uit de Euro de enige mogelijkheid. Ik denk niet dat de meeste Europese landen zich nog zorgen maken over een Grieks bankroet: de banken zijn allang ingedekt. Als dit gebeurt, profiteren natuurlijk in de eerste plaats de rijke Grieken met vermogen in het buitenland, niet Tsipra’s kiezers…

  13. @Mana…, ga nog maar niet, hoe erg het ook is, er blijft altijd iets over wat het leven nog de moeite waard maakt.

    Anders dan @Hans zie ik GR toch in de Euro blijven.Economisch gezien kan dit zo langzamer hand wel, maar het land is politiek-strategisch van zo groot belang dat “de Wereld” er letterlijk alles aan zal doen om GR binnen de “Europese” invloedssfeer te houden.Dat deed Churchill in 1944 in Yalta ook al.

    Overigens hoeven de gewone, hardwerkende, dus arme Grieken, helemaal niet blij te zijn met deze alles verstikkende “liefde”.

  14. toen Churchill dat deed , hebben wij ook wat beleefd. nog steeds , dankzij een lied ,kunnen wij zijn general Scobie niet vergeten. binnen de europese invloedsfeer kan ook zonder de euro, kijk hoe veel satelietjes om Duitsland heen draaien zonder de euro.
    off topic , de lied over Churchill zijn generaal van af de 4de min. op de video.
    text:Το πουλί του Σκόμπι/ είναι κόμποι κόμποι/ κι έβγαλε φιρμάνι/ για να ξεθυμάνει/ πάει στο Κολωνάκι/ για να βρει αγοράκι/ το πουλί του Σκόμπι/ είναι κόμποι κόμποι/ κι αν λυθούν οι κόμποι/ τι θα γίνει, Σκόμπι/ με την αγγλική πολιτική.
    http://www.youtube.com/watch?v=_BsiDkHPcDM&feature=player_embedded

  15. @Aleko: inderdaad, als Griekenland uit de eurozone stapt, zal het ergens anders moeten lenen, nl. van Rusland of China… Cyprus heeft ook geleend van Rusland, en naar het schijnt zit het daar al vol met Russen – niet alleen maar vakantiegangers dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *