Onbekwame examenopstellers?

@Jenny heeft het in een reactie op een vorig artikel al laten vallen: er is een ernstige flater aan het licht gekomen bij de vragen voor de panhelleense examens. Indien u niet weet wat die panhelleense examens precies zijn: ik heb het er in 2005 en 2007 al eens over gehad (goh, ben ik al zo lang aan het bloggen?).

Eerder deze week moesten de leerlingen van het 3de lyceum (laatste jaar van het middelbaar onderwijs) examen fysica afleggen. De vragen waren niet van de poes. Er werden slechts 4 vragen gesteld, maar de antwoorden formuleren op deze vragen, vergt wel meerdere uren.

De Vereniging van Griekse Natuurkundigen heeft de examenvragen nauwgezet bekeken en is tot de vaststelling gekomen dat één bepaalde vraag zo onduidelijk was gesteld dat een poging om ze te beantwoorden tot een wetenschappelijke fout kon leiden. Hoe dat precies in zijn werk gaat weet ik niet; ik ben geen fysicus. Het was het vak waar ik het meest mee geworsteld heb.

In ieder geval heeft het ministerie van Onderwijs zich over de kwestie gebogen en geluisterd naar de raadgeving van de Vereniging van Griekse Natuurkundigen. Het resultaat is dat er besloten is om de 7 punten die bij de onduidelijke vraag konden worden verdiend, zullen worden verrekend bij de andere antwoorden. Zeer tot ongenoegen van leerlingen (en hun ouders) die er toch in geslaagd waren om de vraag op te lossen en toch tot een juiste conclusie te komen. Zij voelen zich nu benadeeld.

Rare kwestie eigenlijk: ik zou die leerlingen dan toch wel een extra punt geven omdat ze er in slagen om een onduidelijke vraag juist te beantwoorden. Dat toont toch aan dat je te maken hebt met iemand die verstand in zijn hoofd heeft. Maar het minsterie speelt de bal door aan de Centrale Examencommissie die haar hoofd daar moet over buigen. Laat ons hopen dat daar mensen met verstand zitten, die toch met een aanvaardbare oplossing voor de dag kunnen komen.

In ieder geval vraag je je af hoe competent de mensen zijn die de examenvragen opstellen voor deze panhelleense examens (ter verduidelijking: dat zijn in Griekenland niet de leerkrachten zelf). En dan te bedenken dat de Griekse gezinnen flink wat geld hebben gespendeerd om hun kinderen klaar te stomen voor deze examens, want het openbare onderwijs slaagt er niet in om de Griekse leerlingen voldoende klaar te stomen.

2 thoughts on “Onbekwame examenopstellers?

  1. Het lijkt me te gemakkelijk om het falen van het Grieks onderwijssysteem volledig af te wentelen op de organiserende overheid.
    Ik stel me voor dat een bezielde leerkracht met een krijtje en een versleten bord wonderen kan verrichten.
    Prettig werken is het misschien niet maar idealisme kan wonderen verrichten.
    Verwijten over beperkte middelen zijn niet op zijn plaats wanneer je als leerkracht al je energie richt op beter betaalde privé lesuren.
    Alle Grieken in hetzelfde bedje van zelfbeklag ziek lijkt mij.

  2. Akkoord @Penimeni.Niet veralgemenen want dat is onrechtvaardig maar als ik hier met leerkrachten spreek over lesvoorbereidingen en bijkomende oefeningen,kijken ze verbaasd op.Waartoe is dat nu nodig,alles staat toch in het schoolboekje?
    Ik vond het wel prettig werken met veel zelfvoldoening als je vooruitgang merkt en voor een klas staat die enthoesiast is maar dat hangt van de leerkracht af.
    In Belgie wordt de school gesubsidieerd naar gelang het aantal lln en dus bestaat er competitie tussen de scholen.(tenminste zo herinner ik het me)Maar hier kun je de school niet kiezen,dus geen noodzaak aan een goede faam te werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *