17 november – het gekende verhaal

Het is 17 november vandaag en dat betekent dat het neerslagen van de opstand in de Atheense polytechnio in 1973 wordt herdacht, voor de 39ste keer al. U kent het verhaal ondertussen, ik heb hier al jaren geleden beschreven wat er op die dag precies is gebeurd.

Gisteren ging de onderminister van Onderwijs een krans neerleggen bij het monument ter herdenking van de mensen die omgekomen zijn bij het neerslagen van deze opstand. Hij werd bekogeld met koffie en water. Politici waren ooit de eersten om steeds de “helden van de polytechnio” te eren, maar dat is niet langer het geval meer. Een aantal prominente figuren van die opstand, zijn nadien opgegaan in het politieke establishment, en worden nu min of meer verantwoordelijk gehouden voor de enorme problemen waarmee Griekenland worstelt. Een indruk die wellicht niet helemaal onterecht is.

24 mensen zouden zijn omgekomen, maar erg veel duidelijkheid is daar nooit rond geweest. Er zijn een aantal korrelige beelden van de tank die de poort plat rijdt. Maar op de beelden is niet meteen te zien of er wel degelijk mensen zijn gestorven of verpletterd. Journalist Damian Mac Con Uladh doet een poging om de 24 doden in het Engels in kaart te brengen.

De laatste tijd zijn er een heel aantal stemmen in Griekenland die in twijfel trekken of er wel iemand is omgekomen bij de opstand. Het is misschien niet verwonderlijk dat deze stemmen vooral uit de hoek van Gouden Dageraad komen. Diezelfde stemmen twijfelen er trouwens ook aan of er mensen zijn omgekomen in de kampen van Auschwitz en Birkenau. De stemmen worden door de schoolgaande jeugd gehoord. Die werd de voorbije decennia altijd herinnerd aan de opstand, door allerlei activiteiten op school. Dit jaar zijn er leerlingen in een school in Patras, die weigerden aan die activiteiten deel te nemen omdat ze beweren dat er niemand is omgekomen op 17 november 1973 en dat er dus ook geen reden is voor dergelijke activiteiten.

Traditioneel wordt er op 17 november een optocht gehouden van de Polytechnio, in het centrum van Athene, tot aan de Amerikaanse ambassade, omdat de Amerikanen verantwoordelijk worden gehouden voor het steunen van de Griekse junta. Deze optocht eindigde heel vaak in relletjes, en dit jaar is er een enorme politiemacht op de been om dat te voorkomen. 10 metrostations zijn vandaag gesloten gebleven. Het parlementsgebouw is een versterkte vesting, evenals de Amerikaanse ambassade. 15.000 mensen stappen op.

Terwijl ik dit schrijf, is de optocht zonder incidenten aangekomen aan die Amerikaanse ambassade. De menigte wil echter verder naar het noorden opstappen, naar de Israëlische ambassade, om daar meteen ook te gaan protesteren tegen de acties in Gaza. De politie heeft de weg echter afgezet en de actievoerders komen er niet door.

4 thoughts on “17 november – het gekende verhaal

  1. het in twijfel trekken is al lang geen nieuw fenomeen, dat hebben ze al altijd gedaan (en niet alleen Gouden Dageraad0

  2. of er doden waren?? de politie en vooral de Asfaleia , die heeft met plezier nogal wat dood gemaakt. ik las dat gisteren hier en dan toevalig op ert was een docu, de vader van Komninos en een moeder. deze klote verhalen over de junta die moeten ze vertelen aan de ouders die hun kinderen kwijt waren al de 7 jaren maar daarna ook 17 11-1980 vielen nog 2 doden bij de demonstraties, en nog erger het vreselijke kind van deze junta de verdeling van cyprus, waar nog mensen leven die hun dierbaar nog kwijt zijn zonder te weten waar hun graaf is.
    ok, veel is verkeerd gegaan daarna maar het is en blijft een turning point in de griekse geschiedenis en die van Cyprus ook. eigen fouten ook, veel, en helaas hebben wij niks van geleerd.
    http://www.youtube.com/watch?v=TOY3jJudy8A
    http://www.youtube.com/watch?v=U_7NcYnGc2k
    Stathis Panagoulis de broer van Alekos heeft het nog vorige week gezegd, wat wij zouden moeten doen.καιρος να επανελθει η κρεμαλα.

  3. na de draad over Yannis, heb je alle gelijk om te zeggen, φιλε γαμησε μας με τους νεκρους του Πολυτεχνειου εδω ο κοσμος χανεται. Θα το δεχτω.
    maar niet alleen de doden, ook de mensen die kapot hebben ze gemaakt, zo als Spyros Moustaklis en de meisje die de tank haar benen kapot heeeft gereden, later journaliste aan Eleutherotypia en profesor later aan de Polytechneio, google over Πεπη Ρηγοπουλου πολυτεχνειο.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *