Minimumloon nog te hoog?

Tsjonge, jonge, wat reppen de Griekse politici zich om de meubelen te redden! Ondanks het feit dat het IMF al heeft teogegeven dat het een foute berekening van de negatieve groei (prachtige economische term toch) in Griekenland heeft gemaakt, wordt het recept van besparingen dat tot nu toe werd opgelegd, gewoon verder gevolgd. Business as usual, dus.

En in dat kader hield algemeen secretaris van het ministerie van Financiën, Georgos Mergos, gisteren een toespraak op een conferentie van verzekeringsmaatschappijen. De pers haalde één zin uit de bewuste toespraak: volgens Mergos is het absolute minimumloon in Griekenland op dit moment nog te hoog om Griekenland concurrentieel te zijn. Dat zal hij vast en zeker wel uit een of ander tabelletje halen.

Het minimumloon bedraagt op dit moment 586 euro per maand. Bruto. En met weinig perspectief op loonsverhogingen gedurende de loopbaan (in de veronderstelling dat je in het huidige economische klimaat nog zoiets als een loopbaan kunt hebben). De collectieve arbeidsovereenkomsten zijn bijna overal afgeschaft, lonen worden niet meer aangepast aan de index, en werkgevers kunnen persoonlijke contracten aangaan met werknemers, voor salarissen die zelfs nog onder die grens van het minimumloon liggen. En nog is Griekenland niet concurrentieel. Griekenland is ook bijna niet meer leefbaar. En om dit land leefbaar te maken met 586 euro bruto, volstaat het niet om de prijzen te laten zakken, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Natuurlijk is dit niet zo maar een uitspraak. Dit is de visie van iemand die geen politicus is, van iemand die het beleid mee uitstippelt. Logisch dat de publieke opinie zwaar beroerd is. Mergos zelf zegt dat de zin uit zijn verband is gerukt. Om eerlijk te zijn kan ik me niet meteen een verband voorstellen waarin deze zin anders kan worden geïnterpreteerd.

Vanuit alle politieke partijen is er al reactie gekomen op de uitspraak van Mergos, maar het is vooral veel geblaat en weinig wol. Iedereen weet dat het beleid zoals het nu al een paar jaar wordt gevoerd, geen vruchten afwerpt. En dat een verder inkrimpen van het minimumloon de zaak niet verandert. Er zijn op dit moment 1,2 miljoen werklozen in Griekenland. Dat nummer zal in 2013 alleen maar stijgen. Een minimuloon is vaak nog het enige geld dat bepaalde gezinnen overeind houdt.

En iedereen weet ook dat de huidige 3 partijen die het regeringsbeleid mee bepalen, zullen volhouden aan dit besparingsbeleid. En dat ze het minimumloon zullen verminderen, als de geldschieters druk zullen uitoefenen in die richting.

11 thoughts on “Minimumloon nog te hoog?

  1. Heel jammer dat de politiek niet de ballen heeft om de maximum lonen eens flink aan te pakken.

  2. Wat ik niet begrijp is dat ik dacht dat de Griekse overheid er alles aan ging doen om investeringen in Griekenland aantrekkelijker te maken. Het enige wat ik hoor van de mensen die nog een zaak hebben (geen idee voor hoe lang nog) is hoe duur het allemaal is! Welke bijdragen ze allemaal moeten betalen voor zichzelf en hun werknemers, hoeveel belastingen ze moeten betalen en hoe ze nooit het teveel aan betaalde belastingen terug krijgen! En als ze dan toch noodgedwongen hun zaak moeten sluiten hoeveel ze gaan moeten betalen om dat te kunnen doen! En als de werkgelegenheid niet komt via KMO’s waar gaat het dan wel van komen?

  3. kan nooit te laag er is het min teken altijd en het -∞

  4. Ik denk dat Bruno bedoelt :

    Minimumloon nog te hoog?

  5. Voor mij is het te laag, maar niet voor sommige anderen! Je deed me blozen, @Peter! 😉

  6. Ik ga in herhaling vallen

    HET HUIDIGE GROOTSTE PROBLEEM IN GR ZIJN DE TE HOGE PRIJZEN (voeding, huur woning,…), prijzen die gewoon massaal de hoogte zijn ingeschoten in vergelijking met de Westeuropese prijzen EN DIE NIETS TE MAKEN HEBBEN MET SPECIFIEKE GRIEKSE MEER BELASTINGEN.

    Deze TE hoge prijzen wurgen niet alleen de Griekse bevolking maar beletten ook de export van Griekse producten : DE HUIDIGE VERKOOPPRIJZEN VAN GRIEKSE PRODUCTEN ZIJN DUS NIET ALLEEN TE HOOG VOOR DE GRIEKEN ZELF DOCH OOK VOOR DE EUROPESE BURGERS.
    En dusdanig gaat de neerwaartse spiraal van de Griekse economie steeds maar dieper.

    WANNEER ZULLEN ER UITEINDELIJK HIEROMTRENT MAATREGELEN GENOMEN WORDEN???

    DEZE MAATREGELEN MOETEN NIET NOODZAKELIJK VAN BOVENUIT GENOMEN WORDEN MAAR DOOR DE GRIEKSE BEVOLKING ZELF.

    De Griekse Janus met de pet heeft het dus ZELF in eigen handen

  7. Bruno,

    Ja, Bruno, ik ben in de woestijn aan ‘t preken.

    Want is dit HET echte grootste Griekse probleem

  8. @kaliopi, ik weet niet of dat echt het probleem is; misschien zit er nog een probleem onder, en dat is door bij de Euro (en de EU?) te zitten, de Grieken misschien proberen iets te zijn wat ze niet zijn. En ook niet kunnen zijn en zelfs niet willen zijn. Een beetje zoals de kikker en de schorpioen – de schorpioen kon niet anders dan steken, en dus gingen ze er met de beste bedoelingen allemaal aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *