Te koop – land en gebouwen

Georgos Papandreou, als oppositieleider, tegen de verkoop van de watermaatschappij van Thessaloniki

Georgos Papandreou, als oppositieleider, tegen de verkoop van de watermaatschappij van Thessaloniki

De trojka zit vanavond voor de tweede keer op 1 dag samen met minister van Financiën Yiannis Stournaras. Een goed teken kun je dat niet noemen, hoewel Stournaras de hele Griekse pers gerust probeert te stellen. De knelpunten zitten wellicht bij de fusie van de twee banken Ethniki en Eurobank. Die was al volop bezig en het kapitaal dat de nieuwe bankgroep zou hebben, zou bijna 90% van het BBP van Griekenland bedragen. Te groot voor de trojka, en de fusie moest worden afgeblazen. Probleem is nu dat beide banken apart niet genoeg geld gaan kunnen ophalen, en misschien wel moeten worden genationaliseerd. Maar ons geld is veilig, wordt weer gezegd. Niet dat iemand dat nog gelooft.

Een ander knelpunt is het ontslaan van ambtenaren. Daar blijft de trojka op hameren, maar het blijft het grootste taboe voor de Griekse politici. Van zodra men daar aan gaat toegeven, zal Griekenland wellicht plat gaan. Een kwestie die naar mijn aanvoelen gaat dat niet makkelijk opgelost geraken.

Een punt dat blijkbaar wel zal opgelost geraken, is de verkoop van gebouwen en privatisering van de overheidsbedrijven. Het Hellenic Republic Assets Development Fund heeft persbericht in de wereld gestuurd met de dingen die te koop staan. Het gaat om de volgende “assets” (de links gaan naar de “etalage” waar de waren worden aangeprezen):

20 thoughts on “Te koop – land en gebouwen

  1. Het hele hardvochtige trojka verhaal en de mythe van de gierige onsolidaire Duitsers komt volgens mij in een heel ander daglicht te staan wanneer je de resultaten bekijkt van een onderzoek naar het gemiddelde vermogen in de Eurozone.
    http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3423581/2013/04/10/Cyprioten-en-Grieken-zijn-veel-rijker-dan-Duitsers.dhtml
    Deze cijfers verschenen in zowat de hele Europese pers. Geen rioolpers deze keer vrees ik.
    Op TV, vooral in Nederland en Duitsland, hoor je meer en meer kritische en opstandige geluiden.
    Verschenen deze cijfers in de Griekse pers?

  2. om dat te weten moet ik geen resultaten bekijken van weet ik veel wie, dat weet ik ook zo zonder onderzoek… de Griek is toch een van de hardwerkendste van europa niet de meest productievste maar dat is een andere zaak… als je de meeste uren van europa klopt heb je toch ook meer geld zeker en niet vergeten dat de meeste Grieken ook meer dan 1 huis en gronden bezitten dat is ook rijkdom … SUCKERS!!! gelijk HOMER SIMPSON zegt

  3. die prachtige mvr in de oranje shirt, wie is deze pasok pareltje???

  4. @Penimeni: en leggen we daar nu eens de ongelijkheid tussen arm en rijk naast.

  5. @Tzimis, de stotterende parel Theodora Tzakri! Ik heb speciaal voor jou deze foto gekozen 😉

  6. De titel van het aangahaalde artikel uit Trouw is misleidend, het gaat over vermogen en niet over inkomen, dat is punt 1.
    Punt 2: de Duitsers zijn minder vermogend omdat zij huren en minder geneigd zijn een huis te kopen. Jammer dat het VK er niet bij zit, want daar zou je precies hetzelfde zien: iedereen rijk, want ook de Engelsen zijn door de band huiseigenaren. Waarom Cyprus en Luxemburg eruit schieten dat mag je zelf verzinnen.
    Knap staaltje van ongenuanceerde journalistiek wederom en koren op de molen van onze vrienden de Duitsers en de Nederlanders. Qua statistiek heel magertjes dit grafiekje, heel onduidelijk en zelfs niet alle 17 landen zijn erin opgenomen. Wanneer werd dit onderzoek gehouden?

  7. Nog even een opmerking hierover: het VK – hypothetisch gezien – zou zeker in de top zitten bij Luxemburg en Cyprus want zij hebben ‘The City’ bovendien…

  8. Er staat bij in het artikel dat het onderzoek misleidend is en waarom het misleidend is, maar de meeste europese burgers lezen alleen de kop natuurlijk en hebben geen idee hoe men in andere landen leeft.

    Waarom doet de ECB dit, zijn ze zo dom of willen ze expres noord- en zuid-europa tegen elkaar uitspelen. Ik kan niet geloven dat mensen in die hoge posities zo dom zijn, dus moet dit bewust gebeurd zijn!?

  9. Uit deze cijfers besluit ik dat de grootste ongelijkheid en gebrek aan solidariteit vooral in de Griekse bevolking zelf zit.
    Vermogen is inderdaad niet gelijk aan inkomen, maar vermogen spruit toch dikwijls voort uit een jarenlang ontwijken van belasting, met als resultaat een armlastige staat.
    Zo’n cijfers doen vermoeden dat we niet enkel te doen hebben met een kleine superrijke bovenlaag, maar met een vrij grote groep mensen die er warmpjes inzitten.
    Een serieus kadaster zou er eindelijk toch eens moeten komen.
    Gisteren kwam Bolkenstein op de Nederlandse TV het idee van de invoering van een zuideuro beplijten. Zelfs Frankrijk werd het niet gegund aan de rijke kant te staan. Over België werd niet eens niet gerept. Wanneer de arme groep groot genoeg is hoeft dit niet automatisch een nadeel te zijn. Bij de Belgische devaluatie was het even slikken, maar achteraf bleek het misschien wel een noodzakelijke ingreep.
    Gisteren werd gesteld dat bijv. Duitsland 30% duurder zou kunnen worden.

  10. @penimeni: “vermogen spruit toch dikwijls voort uit een jarenlang ontwijken van belasting” – dat hebben we nog maar pas gezien met de offshore leaks, inderdaad. Je kunt die lieden ook niet bepaald een vorm van solidariteit aanwrijven. Ik denk dat het te gemakkelijk is om te zeggen dat het voornamelijk de schuld is van de Grieken: hadden ze maar hun belastingen moeten betalen.

  11. Dat vermogen dikwijls voortkomt uit belastingontduiking vind ik een verkeerde conclusie. Het opgebouwde vermogen van schoon-familie en andere families die ik ken, is door de bejaarden van nu keurig netjes gespaard, de ouderwetse manier om je kinderen een stukje grond of een verdieping mee te geven. Ik heb heel wat families gezien waarbij de kinderen werkten, en bij hun ouders bleven wonen, 3 generaties onder 1 dak, en langzaam bouwen en trouwen als het huis klaar is.

    Toen ik nog voor de euro in G’land kwam wonen had niemand een lening.

    Het ontduiken van belasting moet niet aan dit verhaal gekoppeld worden.

    Trouwens, ik hoor om mij heen dat bejaarden meer en meer bij de kinderen in huis gaan wonen uit noodzaak, waardoor dus het inkomen per huishouden stijgt.

    Zet in Nederland 3 generaties bij elkaar in 1 huishouden en ga dan nog een keer de rijkdom vergelijken.

  12. @Bea, ik lees nergens dat het over vermogen per gezin gaat, maar over vermogen per hoofd.
    Al of niet samenwonen doet er dan niet toe.
    Dat het vermogen verworven is door hard werken en een spaarzaam leven is niet uniek voor Griekenland.
    Ik wil enkel zeggen dat het is gemakkelijker is iets bij elkaar te krijgen wanneer de fiscus er niet in slaagt zijn job te doen.
    Voorts is het niet hebben van een lening voor velen een ongekende luxe.
    Vergis je voorts niet van vijand. Ik probeer ook maar alle info te filteren en een klare kijk te ontwikkelen.

  13. http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/04/10/belg-vier-keer-zo-rijk-als-duitser-het-maar-hoe-je-de-cijfers-interpreteert

    Zoals ik het begrijp gaat het over huishoudens.
    Onze discussie hier laat zien dat de ECB haar doel bereikt: onduidelijkheid scheppen tussen burgers.

    Zoals ik gister een commentaar hoorde: het is een beetje appels met peren vergelijken. Je kan niet zo makkelijk een conclusie trekken. Wat ik kwalijk vind is dat men bewust probeert een stemming te creeeren, en inderdaad, ik heb Bolkestijn net gehoord, daar past dit onderzoek goed bij.

    Ik probeer kritisch om mij heen te kijken en zie zoveel verschillende voorbeelden dat ik niet snel in algemeenheden wil vervallen. Dat is mijn kritiek op dit onderzoek. Ik weet dat er ook in Nederland en in Duitsland veel mensen zijn die keihard werken voor weinig geld.

  14. Wie tijd en interesse heeft kan de volledige studie bekijken op:
    http://www.ecb.int/pub/pdf/other/ecbsp2en.pdf?c8f7824d20f9bb53a62ace2048f3ec51
    De stelling van grote samenwonende gezinnen wordt wel gerelativeerd wanneer je de cijfers ziet. Griekenland zit dan wel in de hogere cijfers maar haalt toch maar een gemiddelde van 2,64 personen per gezin.
    In de studie staat ook de bepaling van “huishouden”. Dat zit toch niet iets anders in elkaar dan je zou denken.
    Best interessant zijn ook de cijfers betreffende opleidingsgraad.
    Een kritiek kan wel zijn dat vele cijfers dateren van 2010, terwijl de gebeurtenissen ons overvallen tegen een redelijk hoog tempo.

  15. αυτη δεν ειναι η αγαπημενη μου Θοδωρα. αυτη ειναι το σιχαμα η Χριστοφιλοπουλου.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *