PASOK en financiële putten

Enkele dagen na het bericht dat de regeringspartijen snel een wetsvoorstel hebben aangenomen dat banken toelaat om o.a. aan politieke partijen leningen te verstrekken waarvan het hoogst waarschijnlijk is dat ze terugbetaald kunnen worden, komt nu aan het lucht dat PASOK nog maar eens een financiële put heeft gecreëerd.

De partij had nog een openstaande schuld bij ATEBank, die ondertussen is opgesplitst in een bad bank en een good bank. De goede bank is overgenomen door Pireos Bank (die zowat alle andere banken aan het opslorpen is – merkwaardig wat daar aan de hand is), en de schuld van PASOK is opgenomen in … de slechte bank. En wie moet daarvoor betalen? Precies, de Griekse belastingbetaler.

Maar deze post gaat over iets anders: PASOK-voorzitter Evangelos Venizelos had eerder deze week 5 revisorbedrijven gevraagd om een financiële audit te doen van de partij voor de periode 2004 – 2010. Daaruit bleek dat PASOK tussen 2007 en 2010 voor 114,5 miljoen euro aan uitgaves had gedaan, waarvoor geen bewijs op papier kon worden gevonden. Dit is aan het licht gebracht door de krant Efimerida Ton Syntakton, een onafhankelijk blad dat wordt geleid door de werknemers zelf. De uitgaven zijn gedaan onder Georgos Papandreou en zijn partijsecretaris Nikos Athanasakis.

Dit bericht kun je op twee mogelijke manier interpreteren. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat het bijzonder ironisch is dat Georgos Papandreou op dit moment bezig is aan een lezingenreeks aan de Ivy League universiteiten in de Verenigde Staten, met als onderwerp het crisismanagement en hoe hij de crisis in Griekenland heeft aangepakt. Dat hij daar flink aan verdient, terwijl hij wezenlijk niets heeft veranderd in dit land, vind ik zelf behoorlijk obsceen, maar laat dat slechts een detail wezen.

Aan de andere kant is het niet onmogelijk dat deze audit kadert in een campagne van de sluwe vos Venizelos die op deze manier zijn voorganger probeert volledig in diskrediet te brengen om zo de greep op de partij te verstevigen. Zijn politieke toekomst is namelijk ver van gegarandeerd, want we zien PASOK steeds maar verder wegzakken in de opiniepeilingen. En Venizelos is een overlever die elke gelegenheid aangrijpt om zijn eigen hachje te redden.

Wat er ook van zij: het bevestigt alleen maar dat je van deze partij moeilijk kunt verwachten dat ze de Griekse financiën op orde kan krijgen, als ze haar eigen boekhouding nog niet eens goed kan bijhouden.

11 thoughts on “PASOK en financiële putten

  1. Niets nieuws toch? Heel politiek Griekenland is 1 groot zwart gat waar van alles in verdwijnt en net zo kenmerkend als voor een zwart gat, komt er ook nooit meer iets uit. De kunst van de Griekse politiek is om heel hard te roepen dat anderen verkeerde dingen hebben gedaan, daarmee een rookgordijn oprichten om op hetzelfde moment, zelf zoveel mogelijk te graaien. Tegen de tijd dat de rollen zijn omgedraaid ben je niet meer politiek actief, niet meer verantwoordelijk en kan je niet meer ter verantwpording worden geroepen. Heerlijk toch?

  2. @Lex; die toestanden van rookgordijnen zijn niet enkel in GR in gebruik. In alle landen is dat een wapen van de politiekers,Zowel in BE als in NL enfin OVERAL waar een land wordt bestuurd door een bende kl**tzakken.En rad draaien voor de ogen van de werkende klasse,daar komt het op neer.De KERK verliest wel in bepaalde landen haar kracht , maar we zakken terug af naar het systeem van de lijfeigenen.

  3. Een beetje te makkelijk om alle ‘politiekers’ over 1 kam te scheren. Maar welzeker maken in de zuidelijke landen de politieke leiders het erg bont in mijn ogen. Je kan veel zeggen over de politiek in Nederland maar het is wel zo dat zij in vergelijking met de top in het bedrijfsleven maar matig verdienen. Onze minister-president verdient netto zo’n 7000 euro per maand. (Ik denk dat in de zuidelijke landen dit bedrag het dubbele kan zijn). Ook is het zo dat de Kamerleden in Nederland matig verdienen in vergelijking met het bedrijfsleven, het geen natuurlijk niet zegt dat zij allen heilige boontjes zijn…

  4. @ladyjane
    Vergeet effe niet de royale onkostenvergoedingen en fraaie wachtgeldregelingen voor publieke bestuurders in NL mee te rekenen. Het hongerloontje voor politici is niet het gehele plaatje.

  5. @LadyJane + @Robert Vons:Dat heet een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen.Eén of twee termijnen in de “Politiek” – op nivo kamerlid tot minister – en je hebt je stepstone binnen vanaf het “hongerloontje” van minimaal een ton euro’s,naar zomaar het vijf- en soms het tienvoudige.Wél lid zijn van één van de partijen, die de baantjes verdelen, natuurlijk.Zo gaat dat nu éénmaal in de “Politiek”.Aiitijd en overal!

  6. Het zal allemaal wel, persoonlijk denk ik dat financiële regelingen voor politici in Italië of Griekenland nog veel rianter zijn, maar belangrijker is denk ik dat politici in Nederland over het algemeen niet corrupt zijn en dat het ministerschap echt wel een zware baan is. Maar daar zullen de cynici onder ons het wel niet mee eens zijn.

  7. met een Fyra er op als het rijdt. als met een A hoofdletter.

  8. “JSF,JSF;JSF laat u nooit in de steek…”.De lobbyisten en propagandisten dan, dus.

  9. die zouden ze toch niet meer kopen?? aan de andere kant dat zou ik willen, dan kunnen ze bij de oude Fokker bij ons in Hoogeveen weer wat onderdelen toch maken.

  10. LadyJane. Nederlandse politici zjn corrupt in de zin dat ze ten koste van de burger hun carrere nastreven. verder zt onder de politieke top een laag (gedeputeerden, gemeenteraadsleden) waar iedere dag wel een paaar fraudegevallen naar voren komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *