Ziekenhuisdirecteur betrapt met smeergeld

10 dagen geleden werden de directies van alle openbare hospitalen in Griekenland veranderd. Dat moet zo volgens de Griekse wetgeving. Ik heb onlangs met mensen in de hospitalen (dokters en verpleegkundig personeel) gesproken, en alles vertelden ze me dat de vorige directies voornamelijk van PASOK-stempel waren. Daar is dus nu verandering in gekomen, en de nieuwe directies zijn bijna allemaal van de Nea Dimokratia slag. En het gaat meestal niet zo maar om iemand de partij steunt, maar wel om een politicus die op een kieslijst stond, maar die tijdens de parlementsverkiezingen van vorig jaar niet verkozen is geraakt. Zo worden er toch nog steeds lucratieve plaatjes gevonden voor diegenen die hun achterste niet in het pluche van de tempel van de democratie kunnen neervleien.

Zo ook de heer Charis Tompouloglou, directeur van het kinderhospitaal “Aglaia Kyriakou” in Athene. Die stond vorig jaar op de lijst van “Omorfi Poli”, een politieke lijst met leden van Nea Dimokratia. Een paar maanden voor de verkiezingen zat deze man met huidig minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis te eten in een patisseriezaak toen beiden werden opgemerkt door woedende burgers die hen met yoghurt en mosterd bekogelden.

Tompouloglou is net voor kerst betrapt met 25.000 euro op zak: smeergeld dat hij kreeg van het bedrijf Intraway dat begin 2013 een aanbesteding hadden gewonnen om een voorlichtingscampagne te maken rond obesitas bij kinderen ter waarden van 190.000 euro. De project is nooit van start gegaan, en volgens bronnen zou het bedrijf gecontacteerd zijn door iemand van de directie van het hospitaal die om smeergeld vroeg zodat het project toch van start zou kunnen gaan. Dat geld is dus in de zakken van Tompouloglou aangetroffen. Hij zelf beweert dat het niet om smeergeld gaat, maar dat het een gift aan het hospitaal was. Hij verklaarde ook, als een ware politicus, dat “de waarheid zal schijnen”.

De man moet nu voor het gerecht komen om de herkomst van het geld te verklaren, maar de partij Nea Dimokratia heeft niet gewacht om hem uit de partij te zetten. Dat is overigens niet de eerste keer. In 2000, net voor de verkiezingen, werd hij ook al eens uit de partij gezet, omdat hij in een vlammend artikel de verdediding van homoseksualiteit op zich had genomen en omdat hij nadien ook in een video te zien was waar hij de Griekse beginselen volgde.

De minister van Volkgsgezondheid, de tafelgenoot van de video hierboven, heeft Tompouloglou nu uit zijn functie ontheven en gaat er prat op dat Nea Dimokratia de corruptie aanpakt. Hoewel het signaal goed is, lijkt het toch makkelijker om iemand te pakken die 25.000 euro smeergeld opstrijkt, dan iemand die pakweg 25 miljoen euro smeergeld heeft opgestreken. En in hoeverre is deze Tompouloglou symptomatisch voor de andere directies die nu zijn aangesteld.

Waar de minister niet bepaald prat op kan gaan, is het feit dat er op het eiland Chios gisteren een man van 48 om het leven is gekomen (op kerstdag) omdat hij niet op tijd naar het ziekenhuis kon worden gebracht, omdat er geen nieuwe ziekenwagenchauffeurs meer worden aangenomen. De ene chauffeur die het eiland rijk is, moest toevallig op een andere locatie zijn. Je zult maar te pech hebben dat je een noodgeval heb samen met iemand anders. En als medisch personeel zul je dan maar de knoop moeten doorhakken wie van de 2 je het eerst gaat ophalen…

4 thoughts on “Ziekenhuisdirecteur betrapt met smeergeld

  1. Ik ben benieuwd op welke partij die woedende burgers stemmen en gaan stemmen om corruptie in de toekomst te voorkomen.

  2. Lex, ik vrees dat we daar allemaal het antwoord op weten…

  3. En wij hebben op Ikaria een tiental ambulancechauffeurs die niet weten wat met hun tijd te doen. Straf verhaal toch weer…

  4. Ρε τον πουστη!!!( με την καλη ενοια, ε!!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *