De voorbije dagen heb ik gesprekken gehad met journalisten uit België die me vertelden dat de Griekse premier Georgos Papandreou een gerespecteerd partner is. Het is daarom wellicht voor velen niet duidelijk waarom hij voor de Grieken kop van jut is en waarom hij voor landverrader wordt uitgemaakt die zo snel mogelijk zijn biezen moet pakken.
De reden voor dat ongenoegen moet worden gezocht in de verkiezingsbeloften van Papandreou. In oktober 2009 was hij ook in Griekenland nog een gerespecteerd politicus. Hij mocht dan niet echt zo’n groot redenaar zijn als zijn toenmalige rivaal Karamanlis (Papandreou kan geen speech houden zonder alles van zijn papier af te lezen) en hij maakt erg veel fouten tegen het Grieks (zijn moedertaal is Engels), maar in oktober 2009 leek hij hoop te geven aan de Grieks bevolking. Zijn uitspraak “λεφτά υπάÏχουν” (er is geld) zal hem wellicht de rest van zijn politieke carrière achtervolgen. Ondertussen weten we dat Papandreou nog voor hij verkozen was, onderhandelingen had gehouden met Dominique Strauss-Kahn over een mogelijk reddingsplan voor Griekenland. Het IMF kon niet alleen tussenkomen, zonder de steun van Europa. Laten we dat, samen met de huidige economische situatie waarin Griekenland zich bevindt, eens in ons achterhoofd houden bij het bekijken van onderstaand filmpje.
Het gaat om 11 toezeggingen van PASOK op 2 minuten tijd. Wat wordt er precies gezegd?
- Basispensioen van 950 euro voor elk getrouwd koppel, en van 550 euro voor elke alleenstaande gepensioneerde aangesloten bij de verzekeringskas van de boeren, voor elke onverzekerde, voor elke huisvrouw.
- Geen enkele verhoging van de pensioenleeftijd en geen vermindering van de pensioenen.
- Verdubbeling van het aantal mensen die recht hebben op een solidariteitsbonus voor gepensioneerden.
- Geen enkele herwaardering van Artikel 24 [van de grondwet – dit betekent geen aanpassing van het landregister om illegaal gebouwde woningen te legaliseren] – oprichting van een Ministerie van Milieu.
- 2000 euro voor elk kind dat wordt geboren.
- 1000 euro voor elk kind in een langetermijn investeringsspaarrekening.
- 5% van het BNP naar Onderwijs alsook 1 miljard van de eerste Begroting.
- Laptop en toegang tot snel internet voor elke leerling.
- Aanwerving van 3000 jonge dokters en verplegers meer dan het aantal dat afvloeit.
- Optrekken van de werkloosheidsvergoeding tot 70% van het minimumloon.
- Geen enkele verhoging van de BTW.
“Rechtvaardige samenleving – Samen voor de onverwinning – Sterk Griekenland”
Natuurlijk kun je zeggen dat hij er zich wellicht wel van bewust was dat hij zeker niet verkozen zou zijn geworden als hij de waarheid had gesproken, maar hij wordt nu wel beschouwd als een van de grootste leugenaars in de Griekse politieke geschiedenis.
De woede is zo erg dat heel wat Grieken zeggen dat hij maar samen met zijn moeder mag worden terechtgesteld in Goudi. Dat is een verwijzing naar de terechtstelling van zes regeringsleden in 1922 die verantwoordelijk werden gehouden voor de zware militaire nederlaag die Griekenland had geleden bij de campagne in Klein-Azië.
12. Voor iedereen een yacht van minstens 6 meter.
13. Een privéstrand voor elk gezin gedurende 1 maand.
14. Gratis winkelkaart ter waarde van 5000,- € bij Hondos voor elk pas getrouwd koppel.
15. Een schoothondje of poes (te kiezen) voor elke alleenstaande senior.
16. …
(ik kan er nog een hele reeks bijzoeken …)
… και ας πάει το κÏάτος κατά διαόλου.
‘t Is natuurlijk gemakkelijk gezegd, achteraf. Maar je kan je de vraag stellen hoe het mogelijk was dat toendertijd zo’n utopische beloftes gepakt hebben.
Het volk was (en is) echt wel ten einde raad!
Je kan het politici niet kwalijk nemen (?!) dat ze ietwat overdrijven met verkiezingsbeloftes (‘t zit ’em in het beestje) maar ze moeten toch wel min of meer realiseerbaar zijn.
Ofwel wist “Pipo”andreou totaal niets over de financiële catastrofe die toen al duidelijk was ofwel is het een echte clown die naast een te grote rode neus, te grote en te gekleurde jas en te grote schoenen, de grapjas speelde met te grote beloftes.
Als hij eerlijk(er) was geweest was hij waarschijnlijk nu geen premier. Maar dan hoefde ik hem nu geen Pipo te noemen!
Tsja @Christo (welcome back, tussen haakjes – het is jaren geleden!), Papandreou is voor de verkiezingen al gaan praten met het IMF. Dan weet je dat Pinokio een betere naam voor hem is, niet?
De mensen wat voorliegen is toch maar een kwestie van 5 minuten politieke moed.
Bij ons heeft er zo ene uit de Vlaanders ook veel voorkeursstemmen gehaald.
Beste Penimeni,
Die “man uit de Vlaanders” heeft gewoon de eerlijkheid -en de durf- gehad een paar cijfers te onthullen met name dat elk Vlaams huisgezin jaarlijks zo’n 8000 (ACHTDUIZEND) euro moet betalen voor onze Franstalige broeders.
Dit is 666 (ZESHONDERD ZES EN ZESTIG) euro per maand.
Beste Perimeni,
(vervolg)
Mocht elk Grieks huisgezin 8000 euro per jaar extra moeten bijdragen aan de staat betekent dit MEER DAN 20 (TWINTIG) MILJARD EURO PER JAAR en dan is Griekenland zo uit zijn financiele problemen.
De Vlamingen zijn er dus slechter aan toe dan de Grieken.
Ze mogen dus ook een beetje heibel maken, dacht ik.
Of niet, beste Perimeni ?????
Bruno,
Met alle respect voor de verontwaardigden, vertel dit eens aan hen om hen een hart onder de riem te steken.
Maar dit mag hen zeker niet weerhouden hun strijd tegen het gesloten beroep van de politieke leiders op te geven : ze moeten ervoor verder strijden dat de politieke families “geopend” worden (net zoals de Griekse politiekers de andere gesloten beroepen willen openen)
@Bruno, glad to be back, lang leve Terzake. Je hebt heel wat duidelijkheid gebracht hierin, de mening dat ‘DE GRIEKEN’ niet willen toch even genuanceerd.
En inderdaad Pinokio is treffender!
@Kaliopi, cijfers zijn gevaarlijk, flexibel, interpreteerbaar en dienen enkel hen die hun mening willen bevestigd krijgen. In Wallonië worden ook cijfers getoond om de andere meningen te voeden. Laat je niet snel van de wijs brengen, hoor! Die 666,-€ per maand had je echt niet in je eigen portemonnee gekregen. Als die niet naar de franstalige broeders ging dan werd die wel gebruikt om een andere regio of terrein te ondersteunen (Limburg, Westhoek, criminaliteitsbestrijding, …).
Eerlijk en moedig zou zijn als de politici hier de belangen van HET LAND BELGIE zouden vooropstellen en niet meer zouden denken in termen van ‘Vlaanderen’ en ‘Wallonië’. In een wereld van globalisering kan je je een verdere splitsing en versplintering toch niet meer permitteren? En nog, er is altijd en overal wel een regio die meer achtergesteld is en extra moet ondersteund worden. Heel lang was dat Vlaanderen, nu is dat Wallonië. Wat gaan ze doen als Vlaanderen onafhankelijk is? Limburg afscheiden? Want veel opbrengsten komen er niet meer vanuit ‘de’ Limburg. Zeker niet nu de steenkoolmijnen al 20 jaren dicht zijn en de provincie jaar na jaar miljoenen euro’s aan reconversiemiddelen opsoupeert. En na Limburg? Brussel opgeven, want niet Vlaams genoeg?
Beste Kaliopi,
Ik had het niet over de grootfrietverbruiker uit het Antwerpse, maar over de geitenfokker-marseillaisespecialist, onze premier.
Het was wel eens nuttig gewezen te worden op de beloftes van voor de Griekse verkiezingen.
Waar ik eerst eerder sceptisch stond tegenover de betogers, maak ik me nu sterk dat ik in hun geval mee de straat zou op komen.
Groeten
Penimeni
Christos,
Belgie is het land met de hoogste belastingdruk in Europa.
Daardoor komt onze internationale concurrentiepositie meer en meer in het gedrang.
Onze belastingen moeten naar beneden.
Dit willen de Vlamingen en de Franstalige liberalen.
Daarom zeggen deze laatsten : gebruik de geldtransferten van Vlamingen naar Franstaligen om deze belastingdruk te verlagen.
In plaats van deze gelden te gebruiken voor de Franstalige werklozen nodigen we de Franstaligen uit om bij ons te komen werken (want wij hebben werk genoeg).
Dus onze Vlaamse politiekers denken wel degelijk aan het welzijn VAN ALLE BELGEN.
Christos, denk aan volgend voorbeeld :
Stel je hebt een kruidenierszaakje en van de winst moet niet jij niet alleen leven doch ook je broer (die wegens “omstandigheden” niet wenst (of niet kan) werken.
Het is mogelijk dat je broer er zo een levensstatus op nahoudt dat je het financieel moeilijk begint te krijgen.
Dan zijn er nog twee mogelijkheden :
– of het verhoogt je prijzen met het gevaar dat je niets meer verkoopt;
– of je maant je broer aan wat meer op zijn kosten te letten (of je maant je broer aan om je te helpen om zo je omet te verhogen)
Deze ingreep doe je niet voor jezelf MAAR VOOR JE FAMILIE.
Christos,
(vervolg)
Ik wil je dit nog meegeven :
– Vlaanderen is, nu, voor 82.6 % verantwoordelijk voor de Belgische export ;
– De werkloosheid is nu in Vlaanderen ong. 8 % en bij de Franstaligen is dit nu ong. 20 %
Kaliopi,
ik volg de redenering die je maakt tot op een bepaald punt ook wel. Maar ik geloof niet meer dat ALLE Vlaamse politiekers aan het welzijn van alle Belgen denken. Echt niet, hoor! Verschillende van deze heren zeggen dat ook openlijk, bij anderen staat het duidelijk in de statuten van hun partij. Vooroordelen en clichés over mekaar, vanuit beide partijen, slingeren de laatste jaren constant rond onze hoofden.
Geldtransferten zullen er altijd (nodig) zijn om achtergestelde regio’s op te waarderen. En inderdaad zoals jij zegt zijn bepaalde (lang niet alle!) franstalige politici van mening dat dit moet gebruikt worden om de tewerkstelling in Wallonië te verhogen. Dit wordt door, weer bepaalde, Vlaamse politici geïnterpreteerd als de ‘werkloosheid financieel ondersteunen’. Zie je, er is een verschil in interpretatie. En eerlijk gezegd, ik weet zelf niet wie ik moet geloven, hoor. Daarom dat ik geneigd ben om algemeenheden uit te spreken als: “Stop met communautair denken, denk mondiaal Denk aan België in de wereld!” Komt misschien filosofisch over, weet het!
Franstaligen vragen om bij ons te komen werken? Goed idee, vind ik! Maar er is bij mijn weten geen enkele politieker die dit als een concreet en effectief project heeft voorgesteld. Nu, simpele oplossingen zijn meestal niet simpel realiseerbaar. Heel wat socio-psychische drempels moeten overbrugd worden! Om dan nog maar te zwijgen over taalbarrière! Langdurige werklozen terug aan de slag krijgen is geen sinecure, ook niet bij Vlaamse werklozen. Heb zelf jaren gewerkt in die sector! Is een werk van lange adem met specifieke methodieken (arbeidstherapeutisch als het ware).
En nogmaals, let op met cijfers!
Ik heb cijfers gezien die aantonen dat de economische groei in Wallonië groter is dan in Vlaanderen, dat de inbreng van Waalse werkenden voor de pensioenen op termijn groter zal zijn en uiterst noodzakelijk, … Let op met cijfers!
Christos,
Zo’n 60, 70, 80 jaar geleden was er weinig werk in Vlaanderen.
Honderdduizenden Vlamingen gingen naar Wallonie gaan werken.
Waarom zou nu het omgekeerde niet kunnen gebeuren?
(In West- en Oost-Vlaanderen werken nu tienduizenden werknemers uit Noord-Frankrijk, waarom geen Belgische franstaligen?)
Christos,
(vervolg)
Het is toch logisch dat Vlaanderen geen geld wil steken in het creeren van Franstalige arbeidplaatsen en dit op een ogenblik dat Vlaanderen zit te smeken naar het invullen van arbeidplaatsen in Vlaanderen.
Vele van die arbeidsplaatsen worden nu reeds ingenomen door Polen, Roemenen, Bulgaren.
(Toen de Vlamingen vroeger in Wallonie gingen werken waren er daar ook veel arbeidsplaatsen ingenomen door Italianen en Grieken)
Kaliopi, ik blijf het een goed idee vinden, hoor! Je hebt gelijk! Maar de toestand in Wallonië is vandaag niet zo uitzichtloos als in het 19e eeuwse Vlaanderen. Luik al eens bezocht de laatste jaren? Begint echt wel tot de mooiste Belgische steden te behoren.
Er was trouwens over de Vlaamse migratie een interessante tentoonstelling in het Caermersklooster,(15/04 tot 12/06). Maar wie dit gemist heeft, er is ook een boek “Vlaamse migranten in Wallonië, 1850-2000” van Guido Fonteyn.
Back to Hellas, @Bruno, wat stellen de andere partijen voor als oplossingen? Of word er alleen maar gesakkerd en gemekkerd zonder concrete alternatieven?
Christos, Bruno,
Chistos, leuk praatje met je betreft ons Belgenland.
Chistos, Bruno, Papandreou zou nu nationaal referendun willen organiseren? Weten jullie meer daarover ?
@ Bruno –> goed gedaan in ter zake
Bruno,
Interessant intervieuw van je in DE STANDAARD in “De ruine van Europa”. We zouden meer van dit moeten krijgen.
Iets anders : ik las daarnet in NRC HANDELSBLAD dat de bedoeling van het referendum o.m. zou zijn de verandering van de grondwet zodat sjoemelende overheidsambtenaren zouden kunnen aangepakt worden.
(Zullen sjoemelende politiekers over dezelfde kam geschoren worden?)
Een politicus moet volgens mij datgene nastreven wat zijn land voorspoed brengt. Voor mij betekent dit zelfs ook dat er niet altijd eerlijkheid moet zijn tegenover de bevolking. De gemiddelde bevolking is gewoon niet slim genoeg om in alle omstandigheden de juiste keuzes te kunnen maken.
Zoals hier zelf reeds werd aangehaald, als gap de waarheid had gesproken was hij nooit verkozen. En was Nea Dimokratia met Karamanlis een beter alternatief geweest? Ik vind het overigens verstandig van gap om snel contact op te nemen met het IMF. Dat duidt op verantwoordelijkheidszin en een begrip in de staat van het land, iets wat Karamanlis toch zeer zelden of niet heeft getoond.
@Bruno…..je was net op radio 2 ook te horen!
Blijkbaar ontsnappen jullie niet aan me! 😉
Wel de eerste keer dat ik zie dat er zo veel interesse is voor Griekenland. Ik geloof dat iedereen flink bang is.
En de eerste keer dat er genuanceerde informatie komt!
@ Bart Je hebt misschien wel een punt als je zegt dat de gemiddelde bevolking niet slim is geweest ten tijde van de verkiezingen, toen ze een leugenaar geloofden en -al dan niet met eigenbelang in het achterhoofd- voor PASOK gestemd hebben! Toch vind ik het wel nogal een krasse uitspraak om te beweren dat Papandreou ook maar enig interesse heeft voor de griekse burger en de voerspoed voor Griekenland. Georgos Papandreou is niet alleen niet eerlijk geweest tov zijn kiezers en de gehele griekse bevolking maar heeft staalhard gelogen! Met Karamanlis als leider was het hier misschien ook geen paradijs maar Papandreou heeft zijn land aan de afgrond gebracht. Hij is de marionet van de Amerikanen en is gewoon gevaarlijk voor Griekenland. Karamanlis had de minste het lef en het verstand om steun te zoeken bij de russen om zo voor een evenwicht te zorgen! Dit was natuurlijk niet naar de zin van Amerika en dus heeft Papandreou de bevolking maar even voorgelogen dat er geld is, dat er geen contacten met het IMF waren en dit allemaal om de verkiezingen te winnen! Als dan achteraf blijkt dat er geen geld meer is, dat er al contacten waren met het imf voor de verkiezingen, moet ik dan echt geloven dat deze eerste minister ook maar iets inzit met de grieken!!! IK, als belgische, die al 11 jaar in Naxos woon weet wel beter hoor!
Wat onze Pinokio betreft: misschien is het wel eens interessant om deze link te raadplegen.
https://hat4uk.wordpress.com/2011/06/01/papandreou-accused-of-greek-debt-lifebelt-fraud/
In hoeverre het waar is, kan ik niet inschatten, maar het zou wel een en ander verklaren.
@Riet: Quod erat demonstrandum! Denk je echt dat Papandreou deze crisis veroorzaakt heeft? Denk je echt dat hij de gevulde staatskas op een paar maand tijd volledig heeft verkwanseld? In de recente geschiedenis van de europese democratieën is er een golfpatroon vast te stellen: regeringen worden benoemd na de gevolgen van de vorige en worden daar systematisch verantwoordelijk voor gesteld.
De problemen van Gr wortelen in de voorbije decennia en niet het voorbije jaar. Papandreou had ongetwijfeld als doel aan de macht te komen maar hij is nu wel opgezadeld met die problemen die zijn voorganger handig onder de mat geveegd heeft. Het is natuurlijk altijd leuk om machthebber te zijn als er (zogezegd) geen problemen zijn.
Die russisch-amerikaanse tegenstelling vind ik eerlijk gezegd nogal grootsprakig als het om een landje zoals griekenland gaat. De tegenstelling is al sowieso afgezwakt vermits amerika een eeuw van groot verval tegemoet gaat. Ten tweede is gr, ten spijt van wie het benijd weliswaar de bakermat van de democratie maar heden ten dage slechts een klein onbeduidend landje. Zelfs in de europese problemen speelt gr een kleine rol. Wel een grote symbolische rol als voorbeeld hoe kwetsbaar de unie is maar economisch gezien is gr niks in europa. Gr redden kan dan ook altijd maar er moet wel een wil zijn om dan ook europe te behouden en daar zit bij sommigen het probleem.
Samengevat zou in niet in gap zijn schoenen willen staan maar doet hij in jullie zeer slecht systeem toch behoorlijk zijn best om de beerput een klein beetje leger te maken.
Bruno,
“Dat Papandreou met zoveel woorden heeft gezegd dat hij niet genoeg middelen heeft om de belastingen te innen van bepaalde groepen”
(uw interventie vanuit Athene deze morgen op Radio 1)
wordt zonder meer HET gespreksonderwerp van alle Vlamingen.
De meesten kunnen niet geloven dat dit mogelijk is in een Euro-land.
De meesten hadden een totaal ander idee van de Griekse maatschappij.
Jouw bericht komt aan als een ware bom.
@Bart, de grote verantwoordelijke voor de huidige malaise, is voor mij de vader van de huidige premier. Het lijkt me dat Papandreou buiten Griekenland heel wat krediet heeft omdat hij goed Engels spreekt en in Zweden heeft gewoond en dus wel wat anders gezien heeft dan dit Griekse systeem.
Hij heeft bovendien ook nog eens een heel leger economen ingehuurd (zoals bv. nobelpijswinnaar Joseph Stieglitz) die precies weten hoe je een economie weer nieuw leven kunt inblazen. Overigens kosten die adviseurs behoorlijk wat geld.
En wat doet Papandreou? Exact het tegenovergestelde van wat die economen zeggen. Hij mag dan misschien wel onder druk staan van de Europese partners en het IMF, maar niemand zegt dat hij eens niet op tafel mag kloppen.
Niet dat het er toe doet, maar sinds Papandreou aan de macht is, zijn de spreads gestegen van 135 basispunten naar 1350. Allemaal door de communicatiespelletjes die deze man speelt. Wat voor signalen geeft hij in godsnaam?
@Kaliopi, ik mag hopen dat genoeg mensen dat inderdaad hebben gehoord en zich afvragen hoe het komt dat deze regering er niet in slaagt om belastingen te innen van alle bevolkingsgroepen.
Bruno,
1. De nagel op de kop : het feit dat Papandreou in Zweden heeft gestudeerd heeft de Westeuropeanen op het verkeerde been gezet, hij werd gezien als een halve Zweed.
2. Inderdaad Bruno, allen vragen zich af hoe dit mogelijk is in 2011, allen kunnen zich niet voorstellen dat de Griekse stucturen niet toelaten aan moderne belastinginning te doen.
Kortom de Westeuropeanen kennen Griekenland hoegenaamd niet.
Je hebt nog veel werk, Bruno, om der allemaal uit te leggen; allen wachten erop.
Bruno,
Goed artikel in TRENDS, “De Duitsers en de slechterikken van Europa” (sluit wel beetje aan bij je visie)
dat de staat geen belastingen kan innen, is toch niet de schuld van van George Papandreou…? Volgens mij hebben de Grieken altijd al ‘problemen’ gehad met belastingen en alle andere offers die voor de gemeenschap gemaakt moeten worden. Het zit gewoon niet in de Griekse tradities en cultuur. Iedereen zegt nu wel dat het anders moet, maar ik zou de reacties wel eens willen zien als ze hier een soort IRS zouden installeren, zoals de Amerikaanse belastingdienst: bijna ongelimiteerde budgetten en controlemogelijkheden, zware gevangenisstraffen, enz…: in de VS betaalt iedereen zijn belastingen tot de laatste cent. De IRS wordt aanvaard omdat er een groot community-gevoel is. In Griekenland is dat er helemaal niet, en zo een belastingdienst zou gewoonweg niet aanvaard worden door de bevolking – je ziet dat nu al als er eens een paar controleurs met hun laptop naar Mykonos reizen, dat de kranten schrijven over ‘Rambo’s’ en dat de lokale bevolking hen gewoon weer de boot opjaagt. Ik vrees dat dit niet zal veranderen; de geldschieters moeten daar dan maar hun conclusies uit trekken, wat die ook mogen zijn. Maar nu lijkt het erop dat de Nederlanders en sommige Belgen op deze blog zouden willen dat de Grieken Nederlanders of Belgen worden… maar dat gaat nooit gebeuren (gelukkig maar.
Een veel groter probleem is het totale verval van ondernemingszin. Ik hoorde gisteren een paar Grieken lachen met Kri-Kri’s investeringsplannen in Irak. Maar dat is nu net waar de Grieken goed in waren: risico’s nemen, onbetreden paden bewandelen, de wereld intrekken, handel drijven, – vroeger zaten ze al in Afrika en zuid-Amerika, met hun sluwheid, inventiviteit, flexibiliteit, plantrekkerij; maar nu lijkt de enige droom van de Grieken een plaatsje op een kantoor in een of andere overheidsdienst. Daar loopt het fout. Volgens mij weet GAP dat ook wel, alleen ontbreekt het hem blijkbaar aan ba..en: als de helft van die overbodige en dure ambtenaren op straat komt te staan, zal het wel even pijn doen, maar uiteindelijk zal het de enige mogelijkheid blijken om die ondernemingsknop terug aan te zetten: het is daarop dat de Grieken moeten mikken, want dat is wat hen onderscheidt van de Duitsers, Fransen en Engelsen.
@Bart : ik ben het volkomen met je eens. Karamanlis was een clown (hoe die in 2009 ooit herverkozen is geraakt , is voor mij nog steeds een mysterie , volgens mij was dát een keerpunt , want alle Grieken wisten toen al dat ze voorgelogen werden i.v.m. de toestand van het land , maar ze besloten in het sprookje/de leugen te blijven geloven). Ik heb de Olympische Spelen in 2004 als vrijwilliger meegemaakt (Griekenland op zijn hoogtepunt) , heb er goed rondgekeken en heb ook gezien wat er aan voorafging en hoe er later (o.a) met de Olympische infrastructuur is omgegaan. Ik begrijp nog steeds niet hoe Griekenland niet enkele jaren na Athene 2004 failliet is gegaan. Corruptie vierde toen écht hoogtij , al was het maar om alles op tijd in orde te krijgen voor die OS.
Gap is een marionet (die blijkbaar Pinokio heet) en die aan handen en voeten gebonden is aan de puppetmasters die in Europa het hoge woord voeren. Zijn tragedie is ook dat hij moet vechten tegen de ‘verwezenlijkingen’ van zijn vader die , in een andere tijd weliswaar , de boel goed scheef heeft getrokken. Gap krijgt nu alles op zijn kop , maar mijns inzien roeit hij met de riemen die hij heeft en volgens de (staats)structuur die nu eenmaal voor handen is. Hij heeft die staatsstructuur en het Griekse belastingssysteem niet uitgevonden maar krijgt er nu wel de rekening voor gepresenteerd. Hij moge zijn wie hij wil , hij is in de eerste plaats een democraat. Om de perfide systemen te veranderen , is er een verandering van de grondwet nodig. Wat hij doet is wellicht ‘too little , too late’ , maar hij mest de kar uit én hij wil in de Euro blijven. Of dat laatste de juiste keuze is , daar valt over te discussiëren. Dat de staatssystemen aan een grondige opkuisbeurt toe zijn niet , denk ik.
Alternatief is de schuld niet af te betalen , bankroet te gaan en opnieuw te beginnen. Daar komen eigenlijk de verzuchtingen van de aganaktismenoi op neer. Ik begrijp dat ‘Joske’ bij hen kop van jut is , omdat hij nu eenmaal tot het politieke etablissement behoort (en de familienaam Papandreou torst)en staat voor nieuwe , gehate besparingen. Inhoudelijke kritiek op zijn functioneren momenteel vind ik minder gefundeerd. En dat hij zou verdienen aan de Griekse crisis vind ik al helemaal een (populistisch) lachertje en klasseer ik onder de complottheorieën die zo populair zijn in Griekenland. @Bruno : ik kan jou bijdragen in allerhande media eveneens zéér appreciëren. Puik werk! Dat de mensen zo geïnteresseerd zijn , is omwille van het feit dat we in Griekenland historische gebeurtenissen meemaken die het belang van het land fors overstijgen. Wat Hellas zelf betreft : wat mij na het lezen van jou blog en de verhelderende commentaren daarop bijblijft , is het bittere woord ‘uitzichtloosheid’ (gelezen in het artikel in de Standaard) en het gevoel van fatalisme. De Griekse gangbare verzuchting ‘Ti na kanoume’ maar dan enkele miljoenen keren (zoveel als er Griekse burgers en sympathisanten zijn)zo sterk.
Er is niemand die weet hoe dit gaat aflopen.
Zwarte schapen zijn er genoeg , maar ik denk niet dat we ons daarop moeten (mogen) concentreren.
@Hans : ik heb vorige week in een centraal gelegen stadje op Lesbos een mooi tafereeltje mogen gadeslaan. Een al wat oudere politieman (zwaantje) kwam in de centrale straat de foutparkeerders op de bon zwieren omdat er haast niemand meer kon passeren (zoals gewoonlijk). De man werd haast gelyncht en vanop alle terrassen en winkels kwamen mensen aanhollen om hem te belagen en hun verhaal te doen over de reden van hun fout geparkeerde wagen. (Griekse discussie-cultuur en democratie in volle werking).
De politieman is uiteindelijk de boel moeten ontvluchten en probeerde gewoon niet al te veel gezichtsverlies te lijden.
Grieken (veralgemening , ik ben er me van bewust) zijn inderdaad sterk in het ondernemen daar waar er geen of nauwelijks structuren zijn (bv. Irak). Maar , gezien de geschiedenis , zijn ze ook vaak gedwongen geweest hun vaderland te verlaten om de slechte toestanden daar te ontvluchten. Ze hebben ook lang en fors strijd moeten leveren tegen bezetters. Een mooi staaltje van de uitspraak : ‘de geschiedenis herhaalt zich’.
Het Griekse volk heeft al ‘t één en ‘t ander overleeft. Ze zullen ook dit weer te boven komen. Hoe en op welke manier zal voor iedereen daar afzonderlijk te bekijken zijn. Pijn en heimwee zal weer voor enkele decennia de harten en het gemoed beheersen. Wie weet houden we er een nieuwe rembetika aan over (ik heb toch al enkele songs gehoord die de crisis tot onderwerp hadden);)
Foutje in m’n voorlaatste bijdrage : Karamanlis werd natuurlijk herverkozen in 2007 , in 2009 nam Gap het van hem over. Excuus!
@Hans, je slaat de nagel op de knop! Dat is ongeveer het verhaal dat ik hier in België ook zeer dikwijls doe, als ik ‘mij moet verantwoorden’.
@Steve, dergelijke toestanden maak je inderdaad dikwijls mee. Bijna hetzelfde gezien vorig jaar in Kavala.
Het probleem is (al gezegd op deze blog) dat er een groot gebrek is aan burgerzin, burgerplicht. Grieken maken een vreemd onderscheid tussen natie, το Îθνος, en staat, το κÏάτος. (heeft Bruno in het verleden al eens over geblogd, meen ik!) De natie is het ‘Griekendom’, de trots om Griek te zijn (is nu even niet echt iets om mee te pronken) maar de staat is in de ogen van Grieken altijd een corrupt en frauduleus instrument geweest. Elke politieker is in de ogen van de Grieken een Pinokio. Dus, μην είσαι μαλάκας, κλÎψε Ï€Ïιν σε κλÎψουν! Steel, bedrieg, belieg en fraudeer de staat meer dan zij, want stelen, bedriegen, beliegen en frauderen zal die staat je zeker!
Het gebrek aan vertrouwen in de staat en burgerzin heeft ook wel historische wortels, het daarover gaan hebben zal ons te ver brengen. Maar die mentaliteit die er op alle niveau’s is vormt een enorme drempel in de vooruitgang van het land. En in het oplossen van de huidige crisis. Ik ben er ook van overtuigd dat ook deze knoop uiteindelijk zal ontward worden, met of zonder rebetika (liefst met), maar het zal de zoveelste wonde zijn. Bewust of onbewust zitten de Grieken nu al met een eeuwenlange trauma. Een volkstherapie noodzaakt zich! Had in de 19e eeuw al deel moeten uitmaken van de ‘Megali idea’.
@Christo, professor Thanos Veremis had het een paar weken geleden over dit verschijnsel in een interview op televisie. Hij beweerde dat samenlevingen waar de familie centraal staan, geen of nauwelijks burgerzin hebben. De staat is een vijand zonder gezicht op wie je niet kunt vertrouwen. De steun komt uitsluitend van de familie. Dit gaat op voor de landen in Zuid-Europa, waar de familie nog erg belangrijk is.
Als je verder naar het noorden gaat, weegt het belang van de familie veel minder door, maar is er wel een groot sociaal netwerk en is er een zekere burgerzin (iedereen zal wel proberen om een paar belastingen te ontlopen, maar niet op de schaal zoals dat hier het geval is). Laat ons zeggen dat de ideeën van de Verlichting hier niet meteen ingang hebben gevonden zoals het hoort.
@Bruno, dat is natuurlijk het verhaal van de kip en het ei – voor velen betekent dat mooie ‘de familie staat centraal’ niets anders dan afhankelijkhied van de grillen van hun zonen, dochters, broers of nichten… ze hebben geen keuze, bij gebreke aan alternatief…
Ik heb de sterke indruk dat Grieken teveel rond de kerktoren kijken. Dit gaat niet enkel over Griekenland of over GAP. Amerika en in mindere mate Europe hebben jaren geleden hun economisch systeem van globalisering en ongebreideld kapitalisme aan de wereld proberen op te dringen, blijkbaar niet beseffend dat dit met zekerheid hun economische ondergang zou betekenen. Er hadden protectionistische maatregelen moeten ingebouwd worden met betrekking tot de eigen import en export en vooral met betrekking tot de verkoop van staatsobligaties. Door zijn groot deviezenoverschot kan vb china zich overal inkopen en beheerst zo de wereldeconomie. De hele Amerikaanse zeepbeleconomie draait momenteel op chinees geld. Door dit systeem krijgen Amerika (kreditratingbureaus dreigen de kredietwaardigheid te verlagen: een echt taboe in de economie) en Europa (de problemen zijn gekend) nu de rekening gepresenteerd. Waarom wordt Gr dan nu het hardst getroffen? Omdat het het zwakste broertje van de EU is en inderdaad omdat er vanaf de kolonels een politiek wanbeleid is. En daar kan gap niks aan doen. Maar Gr is niet het einde van de malaise. De kloof tussen de werkelijke economie en de welstand wordt in het westen groter en groter. Politici doen hier niet graag iets aan vanwege niet populair bij de bevolking. Dus in plaats dat deze kloof geleidelijk wordt gedicht gebeurt dit in schokken. Volgens mij zal er na de zomer een nieuwe grote schok komen. Spanje bijvoorbeeld doet het helemaal niet goed en is door zijn omvang een veel groter probleem dan Gr. Bovendien hebben alle landen al veel geld uitgegeven om de banken te redden waardoor de buffer nu weg is. Er zullen binnen afzienbare tijd Griekse taferelen te zien zijn in andere landen.
Meer en meer economische specialisten zijn ervan overtuigd dat een goed georganiseerde uittocht van Gr uit de euro de beste oplossing zou zijn van het huidige probleem.
@Kaliopi, Amerikaanse economisten zeker?
Van Rompuy beweert het tegendeel!
Christos,
Ik heb het Van Rompuy ook gisteren horen zeggen.
Maar wat kan hij anders zeggen zolang het “uitstapplan” niet grondig voorbereid is.
Tot zolang kan hij niet anders dan de financiele markten sussen en geruststellen.
Christos,
Wat mij ook bijzonder opvalt is dat, NA de mislukte weekend vergadering in Luxemburg, ik nog geen enkele sussende verklaring heb gehoord van een belangrijk politiek of financieel kopstuk.
Een reden te meer dat ik sterk geloof in de stellingname van de worldwide gespecialiseerde economisten.
En gaat Gr bij een uittocht uit de euro zijn leningen zonder coulance terugbetalen aan de EU?
De nieuwe drachme zou nog weinig waard zijn waardoor alle importproducten zeer duur gaan worden.
Een uittocht uit de euro zou volgens mij niet alles oplossen en zeker nieuwe problemen creeëren.
Een uittocht uit de euro zou het begin van het einde van de eurozone kunnen betekenen.
Het is toch een moeilijke beslissing met heel wat onvoorziene en gevaarlijke consequenties voor Europa.
Worldwide economisten denken vooral worldwide! En vanuit zo’n globaal beeld is het mogelijk (hoewel ik persoonlijk mijn twijfels heb) minder problematisch want: een minder sterke euro = een sterkere dollar, yen, enz. Maar ook een zwakker europa = afhankelijker van US, China, … Laat alles (tijdelijk) maar failliet gaan in Europa, de Chinezen zullen het wel opkopen.
Veel tijd en geld steken in een nietszeggend landje is voor die worldwide economie weinig betekenend. De globale economie zal er misschien iets anders uitzien maar strategisch gezien komt de Griekse malaise voor sommigen in de wereld goed uit!
Bart, Christos,
Toch blijf ik het bijzonder eigenaardig vinden dat er nog geen enkele reactie van de betrokken beleidsmensen is gekomen. Weten zij misschien reeds meer?
Het resultaat van de vergadering was toch vrij duidelijk, niet? Ik citeer even De Tijd vandaag: “De ministers van Financiën van de eurozone, die de voorbije nacht urenlang vergaderden, willen dat het Griekse parlement eerst instemt met de voorgestelde bijkomende besparingen en privatiseringen. Die moeten respectievelijk 28 en 50 miljard opbrengen.
Als het parlement het licht op groen zet, zullen de eurolanden en het IMF tegen midden juli een nieuwe schijf van 12 miljard vrijgeven. Met dat geld kan Athene dan weer drie maanden verder.
De Europese ministers van Financiën zijn ook overeengekomen dat de eurolanden elk met hun eigen banken, verzekeraars en andere private obligatiehouders gaan onderhandelen over het hernieuwen van Griekse obligatieleningen.”
De bal ligt nu in het kamp van de Grieken! Krijgt Venizelos die boodschap nu verkocht bij zijn collega’s, concurrenten en landgenoten?
Christos,
Inderdaad, Christos, dit is de officiele mededeling.
Maar daarna -en bij mijn weten tot nu toe- komt er een immens stilzwijgen, en dit verontrust mij.
plaatsing van Benizelos op deze positie ,is eerder een signaal dat griekenland geen toekomst meer heeft met de euro, en dat kan ook over 2 jaar alsnog gebeuren.referendum en verkiezingen zou samen kunnen in September.
het is toch duidelijk ,europa wil dat de griekse politici samen moeten gaan werken. die doen dat niet,dus??
helemaal mee eens met Hans, ik heb geen hoop meer aan dat volk. Bruno beschrijf precies daar waar de grieken protesteeren ,en van alles wordt verkocht niemant dat btw betaalt. zelfs de grieken die ik krijg in nederland voor bv reparaties ,de eerste wat ze vragen is ,zonder factuur ,he!!
deze land en de ze volk is schizofreen. de ene helft is total anders dan de andere.
mooi comentaar op deze draad, Hans Steve en Christos,heel goed.
ik denk dat rest maar een ding ,accepteren griekenland zo als zij is. zou nooit veranderen.
to gourouni pangalos had gelijk iedereen heeft van het geld “gegeten” politiekers,burgers en zelfs de rest van europa rechtstreeks of onrechtstreeks …
Anathema tous, enomeni evropi thelate é ? Los het nu maar ook samen op met iron lady merkel
@ Bart Ik denk dat je een beetje goedgelovig bent om te geloven dat Papandreou Griekenland wil redden. Hij en zijn vader hebben sinds 1981 een gezond land vernietigd. Sinds zij aan de macht zijn gekomen zijn alle openbare instellingen opgezadeld met schulden en al de private industriëen hebben hun fabrieken gesloten zoals daar zijn Piraiki en Patraiki(textielnijverheid) en nog vele andere. Deze man die zogezegd Griekenland wil redden is in het parlement sinds 1981 en minister sinds 1985. Zijn vader was vier keer eerste minister. Twee jaar geleden voor de verkiezingen heeft hij extreem veel leugens verteld aan de bevolking. Dit in tegenstelling met Karamanlis die zei dat er GEEN geld meer was en dat we moelijke jaren tegemoet zouden gaan. Twintig maanden nadat hij aan de macht is gekomen is hij nog altijd aan het liegen! Hij heeft zelfs toegegeven dat de deal met Strauss Kahn al in kannen kruiken was voor de verkiezingen. De mensen hebben hun vertrouwen verloren in zijn persoon. Laten we ook niet vergeten dat hij bij het eerste memorandum ook gefaald heeft. Toen heeft hij het weer veel mooier voorgsteld aan de griekse bevolking en gezegd dat de economie na twee jaar weer op peil ging zijn. Wie nog altijd gelooft dat hij de man is die Griekenland gaat redden is heel naief!
@Riet ik zeg niet dat gap een soort messias is die Gr wil redden. Ik zeg dat hij nog weinig macht en controle heeft over de gebeurtenissen. Maar toch vind ik zijn gesprekken met het imf voor zijn verkiezing getuigen van staatszin. Volgens mij is het beter niet de volledige waarheid te spreken en te handelen dan wel de waarheid te spreken maar niks te doen. Ik woon niet in Gr maar uit deze blog blijkt toch wel dat Karamanlis een zeer passief premier was.
Voor zover ik het kan weten volgt gap de eisen van het imf en de eu en roept de opositie op tot medewerking. Hij zou het zijn eigen makkelijker kunnen maken en bv weigeren en verkiezingen uit te schrijven. Misschien zou hij daardoor populairder worden maar het land zou nog meer schade ondervinden.
Ik weet ook niet of Gr in 1981 een gezond land was…ik betwijfel ok Gr ooit in aanmerking kon komen voor toetreding bij de euro.
Weet er trouwens iemand waarom er een nieuwe minister van financiën is? En is de nieuwe familie van DE Venizelos?