In Griekenland bestaat er nog steeds een dienstplicht voor alle jongemannen. De regels zijn erg strikt, en de reden die hiervoor wordt aangegeven, is dat de buren hier niet te vertrouwen zijn. Het gevaar dreigt vooral uit het oosten. Op dit ogenblik is de dienstplicht 12 maanden. Miliciens worden naar alle uithoeken van Griekenland gestuurd om hun dienst te vervullen (vaak dicht bij de Turkse grens). Een alternatief is er niet: burgerdienst bestaat hier niet en gewetensbezwaarden worden vaak naar de gevangenis gestuurd. Daarom worden ook hier truukjes gebruikt: sommigen proberen zich gek te laten verklaren om aan de dienstplicht te ontsnappen, maar dat is zeker geen goede taktiek voor je verdere professionele carriere. Ook Grieken met een dubbele nationaliteit ontsnappen niet aan de dienstplicht. Wanneer ze terug in Griekenland willen komen wonen, moeten ze 6 maanden dienen. Buitenlanders die tot Griek worden genaturaliseerd, moeten ook hun nieuwe vaderland dienen.
Minister van Defensie Meimarakis heeft nu laten verstaan dat hij de dienstplicht wil terugbrengen tot 9 maanden in plaats van de huidige 12. De reden is dat het leger meer geinformatiseerd geraakt, en dat de legerterreinen ook hoe langer hoe meer elektronisch beveiligd zijn, zodat daar minder bewakers voor nodig zijn. Miliciens worden namelijk voor dat soort banale taken gebruikt, omdat ze niet lang genoeg dienen om bijvoorbeeld de meer geavanceerde taken vlot op zich te nemen.
Meimarakis maakt de maatregel pas nu bekend (het is nog niet duidelijk wanneer de maatregel in voege zal treden), omdat het anders als verkiezingspropaganda had kunnen worden geinterpreteerd.
@Bruno ,enig idee van tot welke leeftijd men dienstplichtig is indien ,bij voorbeeld ,een buitenlandse Griek terugkeert?
Velen studeren en wonen voorlopig in het buitenland . Het is inderdaad een breuk in de carriere van een jonge man en voor zover ik opgevangen heb, als belachelijk kan beschouwd worden omdat ze zich onnuttig voelen .
Ik heb me ooit laten vertellen dat je tot je 45ste kan worden opgeroepen, @Jenny, maar ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken.
Het is inderdaad een feit dat Grieken die in het buitenland gestudeerd hebben, normaal gezien terug naar hier moeten komen om hier hun legerdienst te vervullen. Sommigen vinden echter werk in het buitenland en komen pas jaren later terug. Maar de staat weet hen wel te vinden; zelfs na hun 35ste moeten ze nog het leger in.
@Bruno , steek nooit je handen in het vuur voor poltieke regels , en VOORAL niet voor Griekse maar WAUW, tot NA je 35ste kun je opgeroepen worden !!!
Begrijpelijk dat ze wegblijven ,en dat is dan de kruim van GR die wegblijft voor iets wat ze belachelijk tijdverlies vinden en bevelen te krijgen van bijna ongeletterden . Maar GR zit in zulke geografische positie dat ze zich onveilig voelen . De N.O. grenzen zijn misschien iewat “flou”? terwijl ze door de Jalta overeenkomst tot het “westen” behoren .
Macedoine !!!veelzeggende benaming .
Over soldaten en bewakingsdienst gesproken. We kunnen er bij ons op kantoor wel een paar gebruiken.
De bomaanslag afgelopen zaterdag om 0140h op een toeristenkantoor ten westen van Chania, was verdorie op ons kantoor. Een kleine bommetje, een grote ruit van 9m2 gesneuveld, en binnen schade door rondvliegend glas. De buren hebben enkele ramen stuk. Maar toch, zoiets verwacht je niet, je denkt altijd dat zoiets ver van je bed gebeurt. Niet dus.
Ik was enkele dagen weg, vandaar dat ik het zonet pas vernam.
Ik heb er zelf vaak over nagedacht om na mijn studies aan de universiteit terug te keren naar Griekenland maar (zoals bij zovelen) heeft de legerdienst mij tegengehouden. Het gevolg is dat hoger opgeleiden Griekenland links laten liggen en hun carriere elders uitbouwen. Jammer maar helaas.
Ik ben ervan overtuigd dat, als de dienstplicht niet langer zou gelden (of gelimiteerd zou worden tot een 3-4 weken), dat ook Griekenland zou kunnen ‘profiteren’ van onze kennis en dat wij terug konden gaan naar het land waar we willen zijn. Maar zoals zo vaak, is dat niet het geval. En blijven we dus in andere landen werken waar we geen tijd verliezen met soldaatje spelen…
Precies @Sakis, zo is dat. Ik heb verschillende familieleden (zowel hoog- als laaggeschoolden) die vroeger niet op vakantie gingen en hun familie, hun dorp, hun dorpsgenoten jarenlang niet konden bezoeken, met als enige reden: hun legerdienst ontvluchten (en in die tijd was dat nog 3 jaar!). Zo vervreemd je natuurlijk van je vaderland en je familie.
Maar ook voor al de Griekse gezinnen die hun zonen zo lang moe(s)ten missen, is de legerdienst steeds weer een beproeving (geweest).
Het werd hoog tijd dat ze maatregelen troffen die een (heel klein) beetje bijdetijds zijn.
Noot: het siert deze minster wel dat hij heeft gewacht tot na de verkiezingen.
We gaan dus allemaal akkoord dat er met de legerdienst dringend iets moet gebeuren . Ik herinner me ook de tijd dat de legerdienst zowat 2 tot 2,5 jaren was .Een ware ramp voor families waar de zoon of zonen moesten instaan voor het inkomen , en dat is spijtig genoeg nog zo vrees ik .
Vanmorgen heb ik m’n man naar kantoren gereden om van de bureaucratische rompslomp sneller weg te kunnen.Toen ik hem vroeg z’n autogordel om te doen ,kwam het antwoord dat het voor mij plezier te doen was want dat toch nergens in volle stad nog wel,een politieman te bespeuren valt !:) Grieken !!!:)
beste lezers ik ben nu 17 jaar oud en woon bijna 7 jaar in Nederland sinds mijn 11 ben ik uit Griekenland verhuist mijn vraag is dus ben ik verplicht om op mijn 18e het leger in te gaan en kan ik opgepakt worden als ik naar Griekenland op vakantie ga na mijn 18e?
alvast bedankt
@Alex, ik weet niet helemaal zeker of het nu al veranderd is, maar je kon inderdaad tegengehouden worden en naar het leger gestuurd worden, in theorie.
Of dat echt zal gebeuren, weet ik eerlijk gezegd niet – ik vermoed dat het niet zo’n vaart zal lopen, maar misschien is dit eerder een vraag voor de ΣυνήγοÏος του Πολίτη (http://www.synigoros.gr/)
Ja, ik heb ook eens begrepen dat na de leeftijd van 45 jaar er minder interesse is voor terugkerende Grieken, echter weet ik niet of het een gedoogbeleid is die te pas en te onpas in een voordeel of nadeel zou kunnen uitpakken.
Ik speel ook al jaren met de gedachte om de Griekse nationaliteit aan te vragen, de alom geliefde dubbele nationaliteit die in Nederland minder populair is. Maar goed, ook de dienstplicht en onzekerheden daaromtrent weerhouden mij hier vooralsnog van.
Lichamelijke beperkingen zoals ook in Nederland kunnen voor afkeuring zorgen maar ik vrees dat het hebben van platvoeten in Griekenland niet meetelt, zoals dat in Nederland wel het geval is. Ik spreek de Griekse taal bijvoorbeeld ook niet, dat lijkt mij een niet wenselijke situatie voor de Griekse strijdmachten en ook simpelweg gevaarlijk, een behoorlijke handicap maar of het wordt meegewogen; who knows?
Ik kan de taal ook niet lezen of schrijven waardoor eigenhandig informeren bij overheidsinstellingen wat lastig is. Ik ben al snel aangewezen op derden, in een toch iets wat delicate privé aangelegenheid waardoor ik het niet zo snel uitbesteed.
Maar goed, komt tijd, komt raad. Als ik mij weer eens in de kwestie ga verdiepen en uitsluitsel krijg, zal ik zeker het hier posten
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3237/09
van Eva-Britt Svensson (GUE/NGL)
aan de Raad
Niclas Svedman werd in 1983 geboren op Rhodos. Zijn moeder is Zweeds, en zijn inmiddels overleden vader was Grieks. Toen Niclas drie jaar oud was, verhuisde het gezin naar Zweden. Niclas is zijn hele leven Zweeds staatsburger geweest, en had daarnaast de Griekse nationaliteit. Hij is na 1986 nooit meer in Griekenland teruggeweest, maar nu wil hij naar Griekenland. Als hij echter naar Griekenland gaat, moet hij daar zijn militaire dienstplicht vervullen, tenzij hij 1822,50 euro betaalt aan de Griekse staat. Niclas heeft echter niet de financiële middelen om zijn militaire dienstplicht af te kopen. Niclas spreekt geen woord Grieks, maar wordt door de Griekse staat toch allereerst als Grieks burger beschouwd.
De Europese Unie moet zich ervoor inspannen dat mensen zich vrij binnen de Unie kunnen verplaatsen.
Wat is de Raad voornemens te doen om ervoor te zorgen dat mensen in dezelfde situatie als Niclas binnen de Unie kunnen reizen zonder dat zij hun militaire dienstplicht hoeven af te kopen?
De zoon van een vriendin is half Grieks. Bij zijn geboorte in België heeft de Griekse familie hem ook ingeschreven in de verblijfsplaats van de grootouders. Voor alle duidelijkheid, hij heeft geen dubbele nationaliteit ( enkel Belgisch). Hij wordt nu , gezien hij 18 geworden is, echter opgeroepen om zijn dienstplicht in Griekenland te doen. Kan dit zomaar ?
Dat lijkt me wel heel kras. Hoe kan iemand opgeroepen worden voor dienstplicht als hij de Griekse nationaliteit niet heeft? Direct de gemeente in Griekenland aanspreken, want misschien hebben zij de gegevens verkeerd doorgegeven?