De voorbije dagen heb ik gesprekken gehad met journalisten uit België die me vertelden dat de Griekse premier Georgos Papandreou een gerespecteerd partner is. Het is daarom wellicht voor velen niet duidelijk waarom hij voor de Grieken kop van jut is en waarom hij voor landverrader wordt uitgemaakt die zo snel mogelijk zijn biezen moet pakken.
De reden voor dat ongenoegen moet worden gezocht in de verkiezingsbeloften van Papandreou. In oktober 2009 was hij ook in Griekenland nog een gerespecteerd politicus. Hij mocht dan niet echt zo’n groot redenaar zijn als zijn toenmalige rivaal Karamanlis (Papandreou kan geen speech houden zonder alles van zijn papier af te lezen) en hij maakt erg veel fouten tegen het Grieks (zijn moedertaal is Engels), maar in oktober 2009 leek hij hoop te geven aan de Grieks bevolking. Zijn uitspraak “λεφτά υπάÏχουν” (er is geld) zal hem wellicht de rest van zijn politieke carrière achtervolgen. Ondertussen weten we dat Papandreou nog voor hij verkozen was, onderhandelingen had gehouden met Dominique Strauss-Kahn over een mogelijk reddingsplan voor Griekenland. Het IMF kon niet alleen tussenkomen, zonder de steun van Europa. Laten we dat, samen met de huidige economische situatie waarin Griekenland zich bevindt, eens in ons achterhoofd houden bij het bekijken van onderstaand filmpje.
Het gaat om 11 toezeggingen van PASOK op 2 minuten tijd. Wat wordt er precies gezegd?
- Basispensioen van 950 euro voor elk getrouwd koppel, en van 550 euro voor elke alleenstaande gepensioneerde aangesloten bij de verzekeringskas van de boeren, voor elke onverzekerde, voor elke huisvrouw.
- Geen enkele verhoging van de pensioenleeftijd en geen vermindering van de pensioenen.
- Verdubbeling van het aantal mensen die recht hebben op een solidariteitsbonus voor gepensioneerden.
- Geen enkele herwaardering van Artikel 24 [van de grondwet – dit betekent geen aanpassing van het landregister om illegaal gebouwde woningen te legaliseren] – oprichting van een Ministerie van Milieu.
- 2000 euro voor elk kind dat wordt geboren.
- 1000 euro voor elk kind in een langetermijn investeringsspaarrekening.
- 5% van het BNP naar Onderwijs alsook 1 miljard van de eerste Begroting.
- Laptop en toegang tot snel internet voor elke leerling.
- Aanwerving van 3000 jonge dokters en verplegers meer dan het aantal dat afvloeit.
- Optrekken van de werkloosheidsvergoeding tot 70% van het minimumloon.
- Geen enkele verhoging van de BTW.
“Rechtvaardige samenleving – Samen voor de onverwinning – Sterk Griekenland”
Natuurlijk kun je zeggen dat hij er zich wellicht wel van bewust was dat hij zeker niet verkozen zou zijn geworden als hij de waarheid had gesproken, maar hij wordt nu wel beschouwd als een van de grootste leugenaars in de Griekse politieke geschiedenis.
De woede is zo erg dat heel wat Grieken zeggen dat hij maar samen met zijn moeder mag worden terechtgesteld in Goudi. Dat is een verwijzing naar de terechtstelling van zes regeringsleden in 1922 die verantwoordelijk werden gehouden voor de zware militaire nederlaag die Griekenland had geleden bij de campagne in Klein-Azië.
@Bart, akkoord wat jouw indrukken van gap zijn maar keren we even terug naar de verkiezingsbeloftes? Zoiets durven beloven getuigt toch niet meer van staatszin of -strategie.
In de sfeer en context van de begin jaren 80 kwam Griekenland wel degelijk in aanmerking, hoor! Europa moest en zou vergroot en territoriaal, cultureel en sociaal versterkt worden. En men had toen het vertrouwen dat de bestaande ploeg sterk genoeg was om landen als Griekenland, Spanje en Portugal erbij te krijgen.
Maar het ontbrak EN ONTBREEKT aan efficiënte en effectieve instrumenten om vooruitgang, welzijn, enz. te propageren, te stimuleren, te ontwikkelen en vooral te controleren. Iedereeen ging en gaat uiteindelijk in eigen land zijn eigen weg.
nee nee bart dat varken is geen familie van DE VENIZELOS http://en.wikipedia.org/wiki/Evangelos_Venizelos
@Bruno.Off-topicker kan het alhaast niet:Volgens mij is dit de eerste keer sedert december 2008 dat de comments zo lang lopen dat de computer naar een tweede pagina toe moet.
Bij de Standaard liep de zaak toen vast, één van de redenen om met je eigen blog te beginnen,toch?
En zie hoe je tot het topforum in deze Griekse crisistijd uitgegroeid bent.Misschien nog een stapje verder gaan in de professionalisering? Volgens mij is daar ruimte voor.
griekenland was nooit echt gezond. als je zou terug kijken naar de satyre van de tijd toen en de eerste jaren van Papandreou dus na 1981 ,de problemen waren bijna dezelfde. influatie en hoge prijzen.
Venizelos is de tweede man in de Pasok, en mischien erger dan Pangkalos. Pangkalos blaaft veel en hond die blaft bijt niet zegt de griek. Benizelos bijt en is onhandig. deze is een tijdelijk oplosing om het uitvalen van de partij voor te zijn.
het duurt niet lang ,dat de sumo wedstrijd gaat beginnen.
of ze in de euro zone konden mee doen , laat eerlijk zijn ,de Eu wist van alles en ze wisten precies wat ze binnen halden. gewoon een groot misser. heel groot nederlandse bedrijven zijn al decenias lang in griekenland. ze wisten heel goed hoe de griekse economie voor stond.
@Martin, ik vind het persoonlijk prettig dat de discussie zich hier uitbreidt (zonder dat er op de man wordt gespeeld). Het is de bedoeling dat deze blog dit soort dingen losmaakt bij de lezers. En inderdaad, de reden waarom ik mijn eigen blog ben begonnen en niet bij de Standaard ben gebleven, is inderdaad het feit dat je daar niet meer dan 25 reacties kon plaatsen en dat er nadien niets meer bij kon. Ik kreeg toen het verwijt dat ik aan censuur deed en men dacht toen dat ik vaste medewerker van de Standaard was. Dat misverstand hebben we hier duidelijk weer recht gezet.
Een stapje verder gaan in de professionalisering staat op het programma, maar ik moet momenteel op 3 fronten strijden (de Vlaamse media zijn momenteel hier in Athene, en de Special Olympics beginnen aanstaande weekend). Dus nog even geduld!
@Bruno.Sterkte, raak niet opverwerkt.De ellende in Griekenland gerelateerd aan die in Europa en de rest van de Wereld gaat nog wel een tijdje door.Je blogforum vervult voor steeds meer mensen een onmisbare rol in het nieuws en de discussies daar omheen.
Ik las overigens zojuist een toename van 10% bezoekers in het toerisme.Goed nieuws!
@Bruno, een beetje laat, maar is dat inderdaad zo dat Papandreou al met DSK onderhandelde voor de verkiezingen? DSK zelf heeft gezegd dat hij in november met Papandreou gesproken heeft, na de verkiezingen dus?
@Hans: correctie, Papandreou had DSK benaderd 2 maanden nadat ie premier was. Maar wel op het moment dat hij nog staalhard bleef ontkennen dat het geen goed idee was om het IMF binnen te halen.