Elke migrant die valse verklaring aflegt tegen politie of kustwacht moet worden gedeporteerd

Dat was in het kort een wetsvoorstel dat afgelopen week voor het Griekse parlement werd gebracht, maar onder heel wat protest van parlementsleden van de regerende partijen weer is afgevoerd. Voor de tweede keer al. Maar het zal zeker terug worden ingediend. U herinnert zich misschien nog wel de migranten die een paar weken geleden voor de kust van Farmakonissi zijn verdronken. Waar de overlevenden ondertussen zijn, weet niemand, ze zijn compleet van de radar verdwenen. Voor dat gebeurde, vertelden ze nog wel voor de televisiecamera’s dat de kustwacht hun gammele bootje naar Turkije probeerde terug te slepen. Dat hoort men in de kantoren van de Griekse premier niet zo graag, natuurlijk. Nochtans heeft de Duitse Pro Asyl een rapport gepubliceerd dat de beweringen van de migranten staaft. De officiële verklaringen luidden anders, maar naar verluidt zouden de verklaringen van de vluchtelingen zijn vervalst.

Het wetsvoorstel dat is afgeschoten, is ontstaan in het brein van Takis Baltakos, de kabinetssecretaris van de Griekse premier Samaras. Deze man is eerder al in het nieuws gekomen om zijn opvattingen over migranten en over de wettelijke kaders die de migranten zouden moeten beschermen. Als algemeen secretaris van de Griekse regering, is hij verantwoordelijk voor de werking van het Nationale Comité voor de Mensenrechten in Griekenland. De voorzitter en twee ondervoorzitters van dat comité hebben op 21 december 2012 een brief gestuurd aan premier Samaras om zich te beklagen over het gedrag van Baltakos. De man is verantwoordelijk voor het comité en had de leden slechts 1 keer ontmoet en tijdens die ontmoeting had hij zich heel denigrerend uitgelaten over de werking van het comité. Baltakos zou gezegd hebben (zo staat het in de brief) dat hij niet geïnteresseerd is in het werk van het comité of in mensenrechten, of de internationale verplichtingen van Griekenland op het gebied van mensenrechten. Hij had tijdens de vergadering ook gezegd dat hij bewust niets heeft gedaan om het werk van het comité te vergemakkelijken en dat hij ook absoluut niet van zin is om de ernstige werkingsproblemen van het comité aan te pakken, zelfs als dit zou betekenen dat het Nationaal Comité voor de Mensenrechten zonder wetenschappelijk personeel zou komen te zitten. Premier Samaras heeft nooit op de brief geantwoord.

In mei 2013 zou er een nieuwe antiracismewet worden aangenomen in Griekenland. Toenmalig minister van Justitie Roupakiotis drong daar heel erg op aan, maar het kantoor van Antonis Samaras hield de boot af. De nieuwe racismewet zou het gedrag van leden van Gouden Dageraad strafbaar maken, alsook het verloochenen van de Holocaust (iets dat de vader van die andere raadgever van Samaras, Thanos Plevris, nog steeds doet). De man die achter de beslissing van het kantoor van Samaras stond, was … Takis Baltakos. Baltakos zou ooit nog hebben gesuggereerd dat het misschien geen slecht idee zou zijn om een coalitie te vormen met Gouden Dageraad.

Deze Takis Baltakos was een paar dagen geleden te horen op de radio Vima FM. Hij mocht voluit gaan op de zender die in handen is van een zakenman die erg nauwe banden heeft met de regeringspartijen. In het interview zei hij dat hij geboren was als anticommunist en dat hij zo is opgegroeid en dat hij als anticommunist zou sterven. Volgens Baltakos heeft links in Griekenland niets goed meer gedaan sinds 1942. Even voor hen die van geschiedenis houden: de Griekse linkervleugel richtte in dat jaar het Griekse Volksbevrijdingsleger ELAS op, met de hulp van de geallieerden. Dat leger vocht een guerillaoorlog uit met de nazibezetter. Sinds de moord op de leider van de beweging Nationale en Sociale Bevrijding EKKA, Dimitris Psarros, zou links een plaag zijn geweest voor Griekenland, aldus de nauwste medewerker van premier Samaras.

Het feit dat Samaras zich omringt met lieden die zich zo uitgesproken rechts profileren, verklaart waarom Nea Dimokratia zo tekeer gaat tegen elke vorm van protest tegen het beleid van de premier. Iemand die het niet eens is met Samaras, is de facto links en lid van SYRIZA. En zo wordt de polarisering die zich aftekent in de Griekse samenleving, alleen maar versterkt.

37 thoughts on “Elke migrant die valse verklaring aflegt tegen politie of kustwacht moet worden gedeporteerd

  1. … een hele hoop stellingen die wellicht tot een eindeloze discussie zouden leiden (over bv. de oorlogsmisdaden van ELAS hebben we het al eerder gehad).

    Wel dit: ik weet niet hoe het nu in Belgie is, maar toen ik er nog pro deo advocaat was en vluchtelingen verdedigde voor de Dienst Vreemdelingenzaken of het Commissariaat Voor de Vluchtelingen, stond een onware verklaring ook garant voor een afwijzing en dus uitwijzing. Meer nog, de ambtenaren deden er alles voor om de kandidaat-vluchtelingen in de val te lokken en tegenstrijdige verklaringen uit te lokken…

  2. Ελα ρε Χανς!!πεφτω απ τα συννεφα, στο πολιτισμενο Βελγιο τετοιες πρακτικες. Προβοκατσια φιλε μου. δεν σε πιστευω.εμεις στην Ολλανδια δεν κανουμε τετοια πραγματα.

  3. een pot nat van het westen tot het zuiden

  4. Oh, Oh daar vliegt onze @Hans weer eens uit de startblokken als hij ook maar even de kans krijgt om dat verdoemde ELAS – 70 jaar na dato – nog weer eens de oorlogsmisdaden-sticker op te plakken. Zó intelligent, zó op de hoogte van GR nú, zó spits , zó speels, zó bewonderd; en toch zó eenzijdig, zó verblind:

    Vrijwel de hele angelsaksische (ook de uitgesproken rechtse) wetenschappelijke literatuur op dit onderwerp is al vele jaren geleden tot de conclusie gekomen dat de wreedheden/oorlogsmisdaden van “rechts” die van “links” in ruime mate overtroffen.Zowel kwantitatief als kwalitatief.

    Ik doel hier op rechtse geintjes als de linkse opponent op een blok ijs neerzetten en dan lepeltjes Castor-olie naar binnen forceren; of het samen met 5 katten in een zak naaien en dan de plomp ingooien.

    En nou niet weer gaan “Eleni-ën”.

  5. @Aleko, iemand moet toch een beetje tegengewicht bieden tegen het alsmaar linksere profiel van deze blog. Zelf ben ik kleurloos, op vele vlakken wellicht, maar ik heb wel de indruk dat dit forum meer en meer een spreekbuis van Syriza wordt, en dat is een beetje jammer. Terwijl ik van Tsipras noch van zijn partij een geloofwaardig voorstel of alternatief heb gehoord, en Samaras, hoewel inderdaad een grote windbuil, er toch in geslaagd is een langere periode van stabiliteit aan te houden… Dat verdient toch ook een bloemetje…

    Laat maar komen, mijn paraplu is open…

  6. Ja, de stabiliteit van een murw gemaakte, bange,verarmde,honger en kou lijdende arbeidersbevolking. De koude deken van het Reagan/Thatcher neo-liberalisme, welke stelselmatig en planmatig over West Europa uitgerold wordt totdat het naadloos aansluit bij olicharchen-land Rusland in het Oosten en idem dito UK/VS in het Westen:Rijkdom,geluk, gezondheid voor 5% van de bovenliggende bevolkingslaag ten koste van 95% in meerdere kleine laagbetaalde baantjes leeggezogen massa’s.Leve de mondiale tweedeling!

    Makkie voor Samaras; hij heeft iedereen die er toe doet in deze Nieuwe (Oude) Wereld met hem mee.

    En Tsipras dan: Toen hij nog de leer aanhing van de “Constant Recontracting of Sovereign Debt”, van Simon Bülov & Ken Rogof (Journal of Political Economy,Vol.97 – No.155 178 @ “Implicit Contact Theory”, was ik een fervent aanhanger van hem. Maar die standpunten heeft als snel laten varen en verbleekt zijn ster snel.

    Zo word ik – zoals jij @Hans – steeds kleurlozer, maar breekt mijn bloedrode hart zo af en toch weer open. Bruno’s blog/forum kleurende.En – oh tragisch – ík heb geen speltheorie in min mars.

  7. Corr.:…”maar breekt mijn bloedrode hart zo af en
    toe toch weer open”.

    Zie/hoor: “Half my heart…”
    Lyrics: Nazim Hikmet.Muziek: Thanos Mikroutzikos.
    Voice: Maria Dimitriadis.

  8. “de stabiliteit van een murw gemaakte, bange,verarmde,honger en kou lijdende arbeidersbevolking”

    ik ben vandaag zowat heel de dag buiten geweest in verschillende wijken – ik zag toch vooral vrolijke, genietende, zich in de lentezon wentelende en volop aan koffie, ijs en kabeljauw spenderende mensen – je kon nergens een vrij tafeltje vinden. Maar dat past niet in het beeld van de ‘lijdende Grieken – slachtoffers van het neokapitalsime’-beeld dat per se geschetst moet worden…

  9. Het mysterie tussen inkomsten en uitgaven van de Griek blijft een raadsel.
    Hengel je hiernaar dan staat Bruno klaar om sceptische commentaar te spuien.
    Het aanhalen van het argument van de volle terrasjes en taverna’s is tot doodzonde verklaard.
    De ellende die je in Athene vindt , kan in elke Europese grootstad aangetroffen worden. Zal ik je in Antwerpen eens rondleiden in enkele bejaardentehuizen waar Daens nog mooi werk zou kunnen verrichten?
    Het mooie linkse gedachtengoed wordt stilaan vervangen door dienstbetoon en stemmenronselarij ten bate van het profitariaat.

  10. Tsjonge jonge, ik krijg hier al bijna de SYRIZA-stempel opgedrukt. Helemaal in de lijn van Samaras en de zijnen die elke tegenstander er van beschuldigen dat hij een SYRIZA-aanhanger is. Laat ik het zwart op wit stellen: van Tsipras en de zijnen moet je geen heil verwachten. Ik zie om mij een heel andere realiteit dan Hans en ik weet niet hoe dat komt. Misschien zoek ik er naar. Misschien heb ik het ongeluk dat ik een vrouw heb die in Perama les geeft. Perama, waar geen taverna’s vol zitten. Perama, waar de Niarchos Foundation een voedselprogramma aan hongerige kinderen verpakt als een campagne om Grieken gezond te laten eten.
    En @Penimeni: je ziet de crisis niet aan de terrasjes. Je aftoetssysteem is er één van een buitenstaander. Ik maak me sterk dat Nick Malkoutzis, toch niet de eerste de beste journalist, het met me eens is: http://www.macropolis.gr/?i=portal.en.the-agora.1026

  11. Ik kan bevestigen was @hans schreef in verband met het terugsturen van vluchtelingen en ik kan er aan toevoegen dat de regels tijdens de huidige regeerperiode nog verstrengd zijn. Ik vind het dan ook een beetje vreemd, Bruno, dat je insinueert hoe onmenselijk deze maatregelen zijn. Spijtig dat je blog af en toe ontgoochelt…

  12. Wat in Griekenland sinds 1974 gebeurt en gebeurd is , heeft niets met links of rechts te maken maar alles met opportunisme. Op solidariteit staat geen kleur. Het argument hoe vol de terrasjes momenteel zitten in Athene zegt niks over de algemene toestand van het land. Dat er ook in Belgie , Nederland of elders armoede bestaat is uiteraard juist. Maar dat er in Griekenland (Spanje , Portugal , …)een generatie van jongeren en ander menselijk kapitaal verwoest wordt om het kapitalistisch systeem en de banken recht te houden , hoeft hopelijk geen betoog. Ik kan u anders daar in andere wijken meetronen…mensen die geslagen zijn , kom je niet op terrasjes tegen. Het schokkende is dat in Griekenland (en elders) mensen die niet of weinig van het corrupte systeem hebben kunnen profiteren , bij de eerste slachtoffers zijn/waren terwijl de anderen buiten schot blijven (of bleven). Dat gezondheidszorg en onderwijs de grootste verliezers zijn , zegt toch alles?
    Is dat (verhoudingsgewijs) ook in België of Nederland het geval? Politieke partijen links en rechts profileren zich. Maar het zijn wij , de burgers , hoe klein onze uiteindelijke macht ook is , die voor die partijen stemmen. We zijn zo snel om verantwoordelijkheid door te schuiven naar diegenen die ons regeren. Terwijl we altijd op ons eigen belang blijven stemmen. Ik kan kritische en betrokken journalistiek à la Bruno best apprecieren en ook in Hans heb ik tussen de lijnen een geengageerd mens ontdekt. Laat ons minder over politiek en meer over mensen praten. En niet over terrasjes. Of over het verleden. Dat lijkt me zo makkelijk…
    @Elly : ik weet niet wat jou opvattingen zijn over een humaan beleid inzake vluchtelingen maar dat Griekenland daarbij in gebreke blijft , deels door onwil , deels door onkunde (zonder de immense Europese verantwoordelijkheid te ontkennen) staat bij vriend en vijand toch reeds als een paal boven water

  13. Ach @Hans, terwijl het toch zo simpels is: dat gespuis op de Atheense terrassen zijn de 5% Griekse godenzonen en -dochters, de oude en nieuwe grootgraaiers.Je ziet wat je zien wil.

    In mijn parea van 2 dochters,schoonzonen en 4 kleinkinderen zie ik – in het zogenaamd welvarende Nederland – helaas dagelijks de werkelijkheid welke ik boven omschreef. Ja inderdaad: born losers.Ik moet het het afgrijzen en onmacht aanzien.

  14. @Bruno en Steve: het staat inderdaad buiten kijf dat Griekenland huitengewoon onhumaan omgaat met vluchtelingen. Het is niet voor niets dat rechtbanken in Belgie en elders soms weigeren vluchtelingen terug naar Griekenland te sturen tegen de bepalingen van Dublin II in. Ik heb hierover overigens al in 2009 geschreven:http://standaard.typepad.com/en_nu_even_elders/2009/11/vluchten-kan-niet-meer.html

    Anderzijds is het denk ik overal wel zo dat vluchtelingen die onware verklaringen afleggen niet aanvaard worden. Er is overigens niemand die beweert dat Maggie’s beleid in Belgie zo humaan is: zij stuurt volledig ingeburgerde vreemdelingen trerug naar een land waar ze kansloos zijn.

    ivm terrasjes: wat ik bedoelde is dat heel veel mensen helemaal niet ‘geslagen’ ‘vernederd’, ‘verpauperd’ enz zijn, en dat zijn zeker niet enkel de ‘godenzonen’. De meeste mensen doen gewoon verder met hun leven: school, werk, supermarkt, voetbal van zoon, ballet van dochter, etc… etc… en wentelen zich niet in die miserie die sommigen blijkbaar graag overal willen zien. Ik was gisteren ook op een van die verguisde parades, en daar waren heel veel mensen, en niemand was daar met een lang gezicht of met de bedoeling om de burgemeester uit te schelden. De meesten waren daar gewoon om zich eens goed te ontspannen.

  15. @Hans en @Aleko, in al mijn kleurloosheid krijg ik de stellige indruk dat “En zo wordt de polarisering die zich aftekent in de Griekse samenleving, alleen maar versterkt” ook voor deze blog geldt. Over burgeroorlogen kan je oeverloos emmeren, maar ik ken er niet één waar zelfs maar 1 partij zich niet te buiten ging aan gruweldaden (Rusland, Servië, Spanje, Griekenland,…).

    Voor de rest vind ik dat elke arme of hongerige er één te veel is, en niet de speelbal mag worden van welk politiek of religieus spelletje ook (zie “Motorcycle Diaries”, Hamas, enz.).

  16. eindelijk een mooi discussie!!

  17. Αμα σε παρουν χαμπαρι οτι ακους καθε μερα Καλαμουκη, και σφραγιδα κουμουνιστη θα σου βαλουν, Μπρουνε.

  18. Ik vind het persoonlijk een schande dat er wat vluchtelingenbeleid betreft in Griekenland (en Europa in het algemeen) nog steeds niets veranderd is. De situatie in 2009 die Hans beschreven heeft , is alleen nog maar dramatischer geworden. Er is een hek gebouwd (Evros) , er is Xenios Zeus geweest en nog altijd worden vluchtelingen onmenselijk behandeld als ze al niet verdrinken , alle rapporten van de VN en Amnesty ten spijt. Dat is nu al jaren aan de gang en dat blijft maar doorgaan. Links en rechts spinnen er garen bij maar aan de situatie wordt niets gedaan , tenzij dat er meer barakken / gevangenissen worden gebouwd op afgelegen en afgeschermde gewezen militaire basissen waar mensen 180 dagen worden vastgehouden en aan willekeur zijn overgeleverd. Ik ben niet voor of tegen migratie en vluchtelingen. Ik ben er op tegen dat men mensen laat verdrinken en behandeld als beesten. Dat er geen BELEID is. (iets wat men Maggie hier in België niet kan aanwrijven , men weet tenminste waarop en waaraf en er bestaan geen uitzonderingen meer op de regel)’Ongelukjes’ gebeuren , maar als dit (=mensen die verdrinken , mishandeld worden) jaren blijft doorgaan , zijn het geen ‘ongelukjes’ meer en kunnen we van een systeem en onwil spreken. Zowel van de Griekse als Europese verantwoordelijken. En dat roept bij mij dan weer vergelijkingen op met de kampen waar de Joden werden naar toe gebracht.
    Het gaat er niet om dat vluchtelingen onware verklaringen zouden mogen afleggen. Het gaat erom dat ze niet bang zouden mogen zijn om überhaubt verklaringen over mishandeling te doen. Men probeert de weinige rechten die deze mensen nog hebben teniet te doen totdat we niets meer over hun horen. Op terrasjes en in uw tuin zal je geen vluchtelingen tegenkomen en wég is het probleem…

    http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_26/03/2014_538451
    http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1551637/2012/12/20/Asielzoekers-en-migranten-in-Griekenland-door-politie-en-extreemrechts-opgejaagd.dhtml

  19. ik had eigenlijk niet begrepen dat het ging over ‘valse verklaringen van politiegweld’ – ik dacht dat het over valse verklaringen ging die asielzoekers helpen het statuut van vluchteling te verkrijgen (bv naam, land van herkomst, religieuze vervolging etc…). Natuurlijk moet aanmelden van politiegeweld aangemoedigd worden. Maar ik vrees dat de Griekse politie nog in een erg militaristisch/gewelddadig denkpatroon zit – daar is die polarisering weer…

    Anderzijds: wat te doen met al die aangespoelde mensen…? zou het een kwestie van geld zijn, van onwil, of van onkunde?

  20. Ja,precies @Hans: Niet bij de pakken neer zitten, flink zijn, kop in de lucht, slimme oplossingen zoeken, je optimaal innovatief en superflexibel opstellen, gebruik al je netwerken, van werk naar werk bij ontslag; en ga maar even door.Echt neo-liberale VVD-praat.Maar als je dat nu niet kan?

  21. ik bedoelde langs de kant van de beleidsmakers natuurlijk, niet van de kant van de vluchtelingen…

    (“wat te doen met” vs “wat doen al die…”)

  22. Wat te doen ???

    De oplossing van problemen bestaat voor Europa uit ‘er geld naar gooien’.

    En het cynische spelletje van de Griekse verantwoordelijken bestaat erin daar weinig of niets voor in de plaats te doen en schaamteloos om méér geld te vragen.

    Onderstaand recent rapport leest als een horrorverhaal en is gewoonweg wraakroepend.

    http://www.globaldetentionproject.org/fileadmin/docs/Greece_report.pdf.

    Eén oplossing of mildering van het vluchtelingenprobleem zou alvast het naleven van de wetten zijn , het respecteren van de rechten van de mens. Maar hoe kan Europa een bankroet en onwillig Griekenland in de pas laten lopen als ‘bedelven onder het geld’ niet helpt ?

    http://www.whenyoudontexist.eu/eu-governments-leaders-must-stop-burying-their-heads-in-the-sand-and-ensure-protective-migration-asy-news/

    http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24747332

    http://www.migreurop.org/article2297.html

    De problemen zijn dus gekend , er zijn al Europese fondsen vrijgemaakt , dus moet het gewoon onwil zijn om de situatie aan te pakken bij de beleidmakers.
    Bij ons , burgers , is er onverschilligheid om het lot van onze medemensen tenzij een ramp à la Lampedusa eventjes de publieke opinie beroert. Bij de politiekers is er onwil om migratie hoog op de agenda te plaatsen in een Europees verkiezingsjaar.Het is niet bepaald een populair thema in een steeds ‘rechtser’ Europa.

    We liggen d’r met andere woorden niet wakker van…onterecht volgens mij…

  23. Door de ‘hoera’-stemming rond de betaling van de nieuwe noodschijven , raakte dit rapport , dat gisteren gepubliceerd werd , wat in de verdrukking.

    http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite6_1_01/04/2014_538640

    Het is helaas geen (wansmakelijke) grap.
    Let vooral op de woorden ‘systematic’ en ‘deportation’ in de tekst.

    Blijkbaar is het naleven van de rechten van de mens geen voorwaarde van de Troika om deze regering weer van wat krediet te voorzien.

    Moest er één deftige onderzoeksjournalist deze feiten op een voor ons ‘spectaculaire en emotionele wijze’ op TV durven gooien , dan zouden we verontwaardigd zijn. En wie weet zouden we dan tweemaal durven nadenken vooraleer we onze zuurverdiende centjes op een Grieks strand gaan spenderen. Een gedachte die de Heer Venizelos (e.a.)samen met de commotie op Kreta opnieuw erg zenuwachtig zou kunnen maken…

    Ik durf te denken dat de publieke opinie van toeristen en ‘het toerisme’ in het algemeen belangrijke veranderingen zouden kunnen teweeg brengen in het Griekse beleid , want de sector vertegenwoordigd heel veel geld.

    Vraag is natuurlijk of wij , de ‘toeristen’ (of fervente bezoekers) die macht willen gebruiken om in onze vrije tijd op te komen voor een ethische en morele maatschappij en menselijke behandeling van vluchtelingen. Of dat we dit enkel willen doen tijdens de werkuren of als het ons zo uitkomt.

  24. @Stijn, druk vanuit de toeristische sector owv imagoschade aan het land lijkt mij ook de meest effectieve remedie.

    ivm de grond van de zaak, moeten m.i. een aantal zaken van elkaar gescheiden worden:

    – de omstandigheden van de opvang van asielzoekers en mensen zonder papieren: hier situeert zich het grootste probleem. De asielzoekers worden opgesloten in kampen waar je in west-Europa zelfs geen beesten zou mogen houden

    – het feit dat immigranten zonder papieren worden opgesloten. Dat is op zich niet zo vreemd. Gebeurt in Belgie (en andere landen) ook, voor mensen die geen officiele asielaanvraag doen of wiens aanvraag is afgewezen. Als je dat niet doet, verdwijnen ze onder de radar. Probleem hier is dat de opsluiting veel te lang duurt. Ik heb Bruno al enkele keren weten schrijven dat het vreselijk is dat mensen zonder papieren in Griekenland ‘illegaal’ zijn, maar dat is overal zo. Zonder geldige verblijfspapieren mag iemand niet in een land zijn en kan hij worden uitgezet, en in afwachting worden opgesloten.

    – de ‘deportatie’. In deze context betekent dat de uitwijzing. Alle landen zetten afgewezen asielzoekers op het vliegtuig terug naar het land van herkomst. Probleem hier is, weeral, dat er teveel tijd zit tussen de afwijzing en de deportatie.

    – een laatste probleem is dat Griekenland bijna nooit een asielzoeker ook werkelijk als vluchteling erkent (Verdrag van Geneve). Het % is ongeveer een tiende van andere Europese landen. Daarmee schendt GR internationale verdragen

    Tijdleijke opsluiting en uitwijzing lijken mij geen alternatieven te hebben. Tenzij we natuurlijk iedereen willen binnenlaten.

    Betere opvang en een degelijke procedure die de voorwaarden van het Verdrag van Geneve op individuele basis onderzoekt: daar ligt de enige realistische oplossing. Een beetje zoals Belgie het de laatste tien jaar aanpakt. Er zit trouwens heel wat werkgelegenheid in die sector…

  25. @Hans , de terugkoppeling naar België in jou betoog heeft geen zin. Ik ben niet iemand die van mening is ‘dat je zomaar iedereen moet binnenlaten’. Er zijn procedures en er zijn regels. Wat mij interesseert is wat iemand kan doen als een land systematisch tekort schiet tegen bv. vluchtelingen. Dit is in Griekenland toch wel duidelijk het geval. Jij bent , als ik me niet vergis ,in de juridische sector werkzaam (advocaat ?). Ik stel me dus de vraag hoeveel klachten van schending van de mensenrechten een land jarenlang aan zijn laars kan lappen zonder daar klaarblijkelijk voor bestraft te worden ? Wat is het nut van het internationaal strafhof in Den Haag (bestraffen van misdaden tegen de menselijkheid)als in onze Europese achtertuin zulke dingen jarenlang geduld worden ? En als de enige oplossing blijkbaar gevonden wordt in het bouwen van gevangenissen en hekken i.p.v. een overzichtelijke en adequate , menselijke procedure toepassen. Nogmaals : het probleem is niet dat er geen regels of procedures zouden bestaan. Het probleem in Griekenland is dat ze niet nageleefd worden en dat buiten een internationale blaam af en toe , niets gedaan wordt om deze afschuwelijke wantoestanden tot het verleden te doen behoren.

  26. Waar zijn de Duitsers , à la Günter Wallraff , als je ze nodig hebt ? 😉

  27. Maar het griekse asielbeleid is al vaak veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Maar dat gaat telkens over individuele gevallen, zoals dat gaat in een rechtbank. Als Griekenland zich niet aanpast, ie er geen Europese politiemacht die het tot de orde kan roepen…

    Het is interessant dat er hier plots wel om Europa wordt geroepen, terwijl dat elders toch de grote boeman is die de culturele eigenheid van de volkeren vertrappelt. Wel, misschien is het mishandelen van vreemdelingen (en elkaar) wel een deel van de lokale cultuur die we zo hard willen beschermen…

  28. Misschien ben ik niet genoeg op de hoogte van de achtergronden maar het lijkt me terecht dat hier een Europese oplossing komt want Europa heeft met de overeenkomst van Dublin het vluchtelingenprobleem mooi doorgeschoven naar de grenslanden.

    Ik ben in ’95 vertrokken uit Nederland en toen waren er vrij veel problemen rondom asielzoekers, dorpen die geen asielzoekerscentrum in de buurt wilde hebben enz. Horen we daar nu nog iets over?

    Griekenland gaat beestachtig om met asielzoekers, maar de manier waarop andere europese landen dit verdrag hebben ondertekenen en de andere kant nu opkijken vind ik net zo onetisch.

  29. De EU zal altijd blijven bestaan in één of andere vorm. Als lege doos of als traag (dis)functionerend supra-nationaal orgaan. Daar beslissen we voor een groot deel mee over op zondag 25 mei.
    Ik behoor niet tot het kransje van eurosceptici en ben van mening dat een (véél) sterker Europa de uitdagingen waar we in deze tijd mee kampen (zoals migratie) veel beter zal kunnen aanpakken dan elk landje apart. Maar deze opinie is in Europa momenteel niet echt populair. Het zou al een succes zijn , mochten op 25 mei vele mensen gaan stemmen en zich bewust zijn van de keuzes die ze dan maken. Nationaal en individueel eigenbelang tegenover het algemeen (Europese) belang.

    Je kan de EU immers niet met alle zonden overladen als ze geen sterk mandaat heeft om landen in de pas te laten lopen en als je tegelijkertijd wil dat de Europese inmenging zo klein mogelijk blijft (omwille van de lokale cultuur)en de roede spaart.

    Ik vind het ook raar dat ‘systematische en langdurige’ mishandeling van vluchtelingen in een Europees land zoals Griekenland niet voor een gerechtshof kunnen komen en dat het wachten is op schrijnende individuele rampgevallen zoals Nea Manolada vooraleer er mensen in beschuldiging kunnen gesteld worden.

    In jou laatste reactie @hans , bemerk ik een cynische ondertoon : Griekenland is een ‘apen-land’ en dat het zo’n bananenrepubliek is met bijhorende wantoestanden, maakt nu eenmaal deel uit van de lokale cultuur. Ik weet dat je het niet zo bedoeld , maar zo geef je wel de indruk dat je je er blijkbaar bij neergelegd hebt dat er geen bemoederen meer aan is en dat je in ‘shiny & bright’ Glyfada in een omgeving van gelijkgestemden zonder al te veel gewetenswroeging gewoon verder doet waar je mee bezig bent: je eigen leven proberen te leven. Dat doen we uiteindelijk allemaal maar ik had een iets meer hoopvolle boodschap van je verwacht.

    Europa heeft vaak niet al te veel schroom om sancties uit te delen. Ik zou niet weten waarom een menswaardige opvang van vluchtelingen geen strijdpunt van de Troika zou kunnen zijn om Griekenland geen noodschijf toe te kennen.

    Maar goed : it’s all about the money en een mensenleven is daar waardeloos tegen. De geschiedenis leert ons nochtans dat als we de ogen sluiten voor ‘onmenselijkheid’ , we soms danig snel zelf aan de beurt kunnen zijn om de onaangename consequenties daarvan zelf te ondervinden. I rest my case .

  30. @Steve,

    Als je met ‘hoopvol’ bedoelt dat ik ‘hoop’ dat Griekenland snel zal veranderen en een menselijker gelaat zal tonen (zowel tegen vluchtelingen als tegen de zwakkeren in hun eigen bevolking – armen, zieken, ouderen), dan heb ik inderdaad weinig hoop. De Grieken zijn, naar mijn mening, nu eenmaal een hard en wreed volk, en ik zie geen teken dat dit snel zal veranderen…

    Wat ik ook bedoelde was dat je niet een een beetje tot de Europese Unie kan behoren. Voor migranten verwachten we dat Europa een vermanende vinger opsteekt, maar voor andere zaken (melk! schuldenlast! miljoenen ambtenaren! milieu!) mogen we lekker ons eigen ding doen en is Europa het Grote Imperialistische Kwaad… Als Griekenland blijkbaar niet op een menswaardige manier met vluchtelingen kan omgaan, moeten we ze misschien maar meteen uit de relevante Europese organisaties sluiten. Een gevolg is dat Dublin II niet meer geldt voor Griekenland en dat vluchtelingen Griekenland dus gewoon als een ingang voor andere Europese landen zouden kunnen zien (zoals Turkije). Iets wat sommige Europese rechtbanken, zoals de Belgische, trouwens al de facto gedaan hebben door de Belgische staat te verbieden vluchtelingen terug naar Griekenland te sturen. Probleem opgelost op een ‘natuurlijke’ wijze.

    Tenslotte: dat van ‘shiny and bright Glyfada’en ‘gelijkgestemden’ hangt me eigenlijk wel de keel uit. Je kent me niet en je weet niet hoe ik leef. Dus die persoonlijke beoordelingen laten we maar beter achterwege.

  31. Hans, ik denk dat half Europa met het probleem zit waar een Europese Unie zich wel of niet mee mag of zou moeten bemoeien, welke problemen pak je nationaal aan en welke op Europees niveau.

  32. Beste @Hans , ik wilde zeker geen aanmatigend toontje tegen je aanslaan. Maar als je zulke stukken in de standaard publiceert als http://www.standaard.be/cnt/blhbr_20120921_001 dan vertel je toch wel iets over jezelf. Als ik daar niet mag op verder borduren , kan je maar best pure fictie gaan schrijven. Ik heb trouwens ook zelf al in Glyfada rondgelopen en voor mij kwam het toen ‘shiny & bright’ over. Als je hierboven dan ook reageert tegen ‘het beeld van de lijdende Grieken – slachtoffers van het neokapitalsime – en afgaat op ‘de vrolijke, genietende, zich in de lentezon wentelende en volop aan koffie, ijs en kabeljauw spenderende mensen’ en het feit dat er nauwelijks een vrij tafeltje te vinden is , dan strookt dat niet met mijn perceptie van de werkelijkheid. Nu , iedereen neemt de wereld waar vanuit de omgeving waarin hij / zij leeft en dit wil niet zeggen dat men wereldvreemd of onwetend is voor de dingen buiten die omgeving. Mijn frustratie en woede komt voort uit het feit dat op enkele kilometers van waar mijn kinderen wonen, op de plekken waar we in de zomermaanden gaan zwemmen , steeds maar opnieuw mensen en kinderen verdrinken. Elk jaar dezelfde drama’s. Ik ben in januari het nieuwe vluchtelingenkamp gaan bezoeken (met mijn bejaarde moeder) en zij kon gewoon niet begrijpen dat dit in onze tijd nog mogelijk was. We gaan niet persoonlijk worden , maar pijnlijk steriel kan ik over zulke zaken niet blijven. Toch nog m’n excuses.

  33. @Steve,

    ik dacht wel dat je dat stukje zou oprakelen. Ik had het eigenlijk geschreven om de misverstanden omtrent Glyfada uit de weg te ruimen. Glyfada heeft meer inwoners dan een stad als Leuven, en er woont dan ook allerlei volk. Maar goed, dat ik in Glyfada woon betekent niet dat ik nooit elders kom. Als ik het had over ‘de vrolijke, genietende, zich in de lentezon wentelende en volop aan koffie, ijs en kabeljauw spenderende mensen’, dan ging dat zeker niet enkel over Glyfada. Ik ben in dat vierdaagse lange weekend ook in Maroussi geweest, Monastiraki, Chalandri en Ilioupoli. En het was overal hetzelfde…

    En dan de hamvraag: wat kunnen we eraan doen, aan die ellende? wel, ik heb geen antwoord. Ik ben zelf bij 4 (vier!) organisaties gaan vragen of ze mijn hulp konder gebruiken, en nergens hadden ze nog iemand nodig… Een van de vele Griekse paradoxen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *