Persvrijheid in de wereld

Persvrijheid in de wereld

Sinds er in Griekenland een besparingsbeleid is opgelegd, gaat het met de persvrijheid van kwaad naar erger. In de Persvrijheidsindex voor 2014, opgesteld door de Reporters Zonder Grenzen, staat het land op de 99ste plaats, op 180 landen. Vorig jaar heeft het think tank Freedom House, die is gebaseerd in de Verenigde Staten, perssstatus van Griekenland veranderd van “vrij” naar “gedeeltelijk vrij”. De redenen daarvoor heb ik op de blog al een keer uitgelegd.

Freedom House heeft voor dit jaar zijn persvrijheidsindex weer opgesteld, en in die rangschikking staat Griekenland ondertussen op een 92ste plaats, op een totaal van 197 landen. Een daling met alweer maar liefst 19 plaatsen in vergelijking met 2013. Geen enkel land is het voorbije jaar zo flink naar beneden getuimeld. Er zijn nog weinig landen in Europa die het slechter doen, en binnen de Europese Unie is Griekenland de hekkensluiter. In 2009 was Griekenland nog “vrij”.

decline

Niet dat het elders zo veel beter gaat. Volgens de think tank was het nooit erger gesteld met de persvrijheid in de wereld. Slechts 1 burger op 7 woont in een land met een vrije pers. De Griek behoort daar dus niet meer toe.

Hieronder ziet u hoe de score van Griekenland de voorbije jaren omhoog is geschoten. Hoe hoger de score, hoe lager de persvrijheid.

greece

Het is te merken als je de televisie of de radio aan zet. Er zijn geen duidingsprogramma’s meer te bespeuren. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds worden we bestookt met programma’s waarin politici tegen elkaar op zitten te schreeuwen en waar confrontatie de enige raison d’être is. “Journalisten” modereren al lang niet meer, maar nemen ook positie in. Het is een show van indrukken. Wie het hardst schreeuwt en de ander het zwijgen weet op te leggen, is de winnaar. Er is enkel confrontatie, geen dialoog (nochtans een Grieks woord) en al zeker geen compromis.

Elke vorm van kritiek wordt in de hoek van de politieke oppositie geduwd, en krijgt de stempel “je hebt het slecht voor met je land”. Een officiële openbare omroep, die bovendien objectief is, hebben we ondertussen nog steeds niet, ondanks het feit dat we er sinds januari van dit jaar al kijk- en luistergeld voor betalen.

Maar de redenen die Freedom House aanhaalt voor de verdere daling van Griekenland in de index, is dat er nog steeds geen openbare omroep is, dat er een toenemend aantal rechtszaken is tegen journalisten wegens smaad, en ook dat heel wat journalisten worden gevolgd door de overheid. En tenslotte is ook de manier waarop de nieuwe vergunning voor telecommunicatie zijn afgeleverd, totaal niet transparant geweest. Ik heb het hier al aangegeven dat die gewoon aan de oligarchen zijn weggeschonken.

Het mag allemaal wel voer zijn voor krantenartikels en voor deze blog, maar er verandert niets, natuurlijk. Griekenland blijft gedeeltelijk vrij, zal het misschien volgend jaar nog slechter doen, maar het enige bericht wat in Brussel/Straatsburg van belang is in deze pre-electorale tijden, is dat het land terug op de financiële markten is gaan lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *