Gouden Dageraad in New York

Amerikaans documentairemaker Richard Ledes besloot een tijd geleden om uit te vogelen wat de Grieken in New York vinden van de opkomst van Gouden Dageraad in Griekenland. Ledes plaatst de Griekse neonazi’s in de context van de vorige opkomst van het fascisme in Europa, toen er vanuit Amerika aanvankelijk nauwelijks reactie kwam. Zijn eerste interviews neemt hij af tijdens de parade voor de Griekse nationale feestdag  op Fifth Avenue. De film combineert deze straatinterviews met gesprekken met religieuze leiders, activisten, voorzitters van nationale organisaties, mensen uit justitie, intellectualen en figuren binnen de media.

Ledes heeft reeds bedreigingen gekregen na het publiceren van onderstaande documentaire.

Foto: Georgos Athanasopoulos

Foto: Georgos Athanasopoulos

En ondertussen gaat Gouden Dageraad lekker door in Griekenland. Afgelopen vrijdag moesten de drie gevangen parlementsleden, voorzitter Nikos Michaloliakos, Christos Pappas en Yiannis Lagos, verdere uitleg komen geven bij de magistraten in het gerechtsgebouw. Daar kwamen flink wat aanhangers van de partij op af, voor de gelegenheid met vooral blauw-witte Griekse vlaggen. Ze eisten de vrijlating van de drie, tegen wie volgens hen geen enkele aanklacht is geformuleerd. Onder de aanwezigen ook onze 2 voormalige generaals die op dit moment in het Europese Parlement zetelen: Eleftherios Synadinos (met snor en rood shirt), en Georgios Epitideios (met snor, kalend, en met gestreept shirt). Klik op de foto om hen duidelijk te herkennen. Ze zullen nog vaak in de wandelgangen in Brussel en Straatsburg te zien zijn.

Mocht het u interesseren, dan kun u hier horen (verslag van plenaire vergadering van Europees Parlement op 2 juli) wat die Epitideios te zeggen had. Hij bracht de kwestie van zijn gevangen gezette leider naar Brussel.

Terug naar Athene: er waren heel wat persfotografen aanwezig op de hoorzitting van de beschuldigden. En er kwamen rellen van: aanhangers van de partij vielen de fotografen aan, onder het toeziend oog van de politie die eens te meer NIET ingreep. De persvakbonden hebben een open brief geschreven aan de nieuwe minister van Burgerbescherming Kikilias om eindelijk iets te doen aan deze indolentie. Ik verwacht niet dat er zal worden op ingegaan.

2 thoughts on “Gouden Dageraad in New York

  1. gelukkig is het hier, in het diepe zuidoosten van Kreta, (nog) zeer stilletjes rond de X.A.

    er zou immers geen enkele tomaat, komkommer of andere groenten nog vertrekken naar het vasteland want geen enkele Griek wil dit werk nog doen, al mijn respect voor de talloze economische vluchtelingen hier ter plaatse die dag in dag uit en onderbetaald, zelf voor hun kost en inwoon zorgen en de lokale economie draaiend houden,

  2. interessant filmpje, maar de laatste 5 min zijn bedroevend slecht… het mag dan mogelijk wel niet zijn persoonlijke opvatting zijn, maar Ledes had wel beter zijn huiswerk kunnen doen wat betreft Samaras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *