Traditioneel wordt in Griekenland op 19 mei de moord op honderdduizenden Pontische Grieken herdacht. Het Ottomaanse Rijk was ingestort en de Jonge Turken hadden de macht gegrepen. Het beleid werd gekenmerkt door een sterk nationalisme en het leven van niet-Turkse christenen (die vaak welvarende gemeenschappen hadden gevormd) werd in het begin van de 20ste eeuw erg moeilijk gemaakt. Vele Grieken, Armeniërs en Assyriërs werden naar werkkampen gestuurd, waar velen door ondervoeding, ziekte en uitputting om het leven kwamen.

Als reactie op de onderdrukking, gingen vele niet-Turken in het verzet. Als repressiemaatregel begonnen de Turken in stelselmatig de Armeense bevolking uit te moorden. 100 jaar later heeft Turkije het nog altijd moeilijk om de moord op de Armeense bevolking als genocide te bestempelen.

Na de moord op de Armenen, was het de beurt om andere bevolkingsgroepen in het vizier te nemen. In 1916 vallen Russische troepen de Pontisch-Griekse stad Trapezounda (Trabzon) aan de Zwarte Zee binnen. In dat jaar hadden de Grieken, samen met de overblijvende Armeniërs – met de steun van de Griekse regering van Eleftherios Venizelos – geprobeerd een autonome Grieks-Armeense staat op te richten. Het plan werd door de Turken verijdeld en was een aanleiding om een vergeldingsactie op poten te zetten.

Op 19 mei 1919 valt Moustafa Kemal de stad Sampsounda (Samsun) binnen – onder leiding van zijn Duitse en Russische adviseurs – en begint aan wat nu de Tweede Pontische Genocide wordt genoemd. De Grieken die aan het Turkse geweld wisten te ontsnappen, vluchtten voornamelijk naar Zuid-Rusland (zoals bijvoorbeeld de voorouders van de nieuwe oligarch Ivan Savvidis) en naar Noord-Griekenland. Naar schatting zou de helft van de 700.000 ethnische Grieken door Turkse troepen zijn vermoord, terwijl de rest is gevlucht.

Het Griekse Parlement riep op 24 februari 1994 de dag 19 mei uit als Dag van de Herinnering aan de Genocide op het Pontische Hellinisme. En vandaag is het dus 100 jaar geleden dat Ataturk in Samsun binnenviel. Dat werd gisteravond in Thessaloniki herdacht.

One thought on “100 jaar sinds de genocide op de Pontische Grieken

  1. Allemaal goed en wel totdat er weer misbruik van wordt gemaakt door de één of andere extreem-rechtse onverlaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *