Afgelopen maandag was de Werelddag van de Persvrijheid. Reporters zonder Grenzen heeft in zijn jaarlijks rapport aangegeven dat de persvrijheid in Griekenland in gevaar is. Ik heb er een stuk over geschreven in De Wereld Morgen.

Ik wil het nu niet meteen hebben over de persvrijheid op zich, maar wel over de manier waarop de Griekse pers over Kyriakos Mitsotakis bericht. We krijgen hier het gevoel dat we met de beste premier van de afgelopen eeuw te maken hebben. Je moet de volgende pareltjes gezien hebben om het te geloven.

Neem nu dit opiniestuk op de website Protagon, waar men probeert Mitsotakis vrij te pleiten van het zondigen tegen zijn eigen regels om de verspreiding van corona tegen te gaan. In het stuk wordt de Griekse premier als volgt beschreven: “Mitsotakis dirigeert een groot regeringsorkest, waarvan elk lid een kleiner staatsorkest dirigeert, enzovoort. Ik weet dat niet het gemakkelijkste ter wereld is om dit monster dagelijks een onberispelijke melodie van geluk en succes te laten produceren. Af en toe zullen noten ontsnappen, het is gezagsgetrouw, logisch en vergeeflijk. Het is voor de dirigent van het superorkest niet mogelijk is om zich bezig te houden met het laatste klavecimbel aan het uiteinde van deze enorme muziekscene.

Bij Protagon houden ze erg van Mitsotakis, zoals uit dit opiniestuk blijkt: “Ik hoor dat Tsipras zich voorbereidt om zijn oppositietactiek aan te passen door Kyriakos officieel om verkiezingen te vragen. Als hij dat doet, zal dat niet zijn omdat hij het oprecht wil, maar omdat hij gelooft dat Mitsotakis de komende zes maanden toch stembussen zal opzetten. Hij kan dus beweren dat hij hem met zijn… meesterlijke tactiek in een confrontatie heeft meegesleurd. Oké, laat het hem vragen. Dat zal leuk worden. Een poedel maakt zich druk over de Rottweiler en blaft ‘laten we vechten, als je een man bent‘”.

De website provocateur, die zich vooral richt op een jong en hip publiek vindt dat de Griekse premier een coole vent is. “Met andere woorden, hij was en blijft een aanhanger van de liberale politiek en de open economie, die als basisprincipe het concept van een kleinere en moderne overheid heeft. Ondertussen, ondanks de verschillende provocaties tegen hem, slaagde hij erin om cool te blijven.

Vorig jaar, nog een keer op de website van Protagon, stond in een opiniestuk dat “de gloed van het Mitsotakis-sterrenbeeld verblindend is“. De pandemie was pas uitgebroken en Griekenland was voorlopig nog bespaard gebleven van zwaar leed. Volgens de schrijver van het stuk, door het geweldig goede optreden van Mitsotakis. Op het moment dat ik dit schrijf, zitten we aan bijna 11.000 doden en moeten mensen gedwongen buiten Intensieve Zorgen worden verpleegd.

Eveneens een jaar geleden, weer bij Protagon: “Toen ik de laatste toespraak van de premier over het coronavirus hoorde, moest ik denken aan de historische toespraak van Winston Churchill op 13 mei 1940, toen hij net het leiderschap van zijn land had overgenomen, terwijl Hitlers troepen Polen, Noorwegen en Denemarken al hadden bezet en marcheerden op Nederland, Frankrijk en België.

En nog eentje van Protagon, in dezelfde periode: “De rollen zijn veranderd en Alexis voelt zich al als een antilope tegenover de meedogenloze cheeta die de premier is.

Of dit pareltje, van weeral dezelfde website: “Kyriakos Mitsotakis ziet eruit als de meester-schaker die tegelijkertijd speelt, voor een paar dozijn schaakborden staat met zittende tegenstanders en de opening van het spel met de eerste zet heeft voltooid. Hij heeft bijna alle openstaande kwesties van het land persoonlijk benaderd.

Op de website Epixeirimatias (de Ondernemer) werd Mitsotakis in 2019 in de aanloop naar de verkiezingen vergeleken met een bekend Frans acteur: “Kyriakos Mitsotakis in een pak, zoals Alain Delon, veroorzaakte een huivering van opwinding bij de meisjes van het Ministerie van Transport die op het balkon waren gekomen en over hem opschepten. Een van de medewerkers viel zelfs flauw bij de aanblik, terwijl de jongere meisjes zich haastten om zijn handtekening te vragen. De beelden spreken voor zich.

De hoofdredacteur van Liberal ziet in Mitsotakis een leider die ons uit de woestijn leidt: “Na een decennium van verloren zoektochten in de wereld van nationalistische en partijpolitieke illusies, is het tijd om onze weg te vinden. Niet dat het gemakkelijk zal zijn. Maar het is op deze momenten dat “geschiedenis wordt geschreven” dat toekomstige generaties het zullen zien als een “stevige erfenis”. De Joden moesten de Rode Zee oversteken om aan de Egyptenaren te ontsnappen. Kyriakos wordt als jonge Mozes geroepen om oplossingen te vinden waar anderen impasses vinden en zo een tiranniek volk naar het beloofde land te leiden. Maar dat volk is nu klaar voor de “Exodus”.

Er zijn nog wel meer staaltjes van dergelijke Pulitzers te vinden, maar ik heb me beperkt tot websites die een heel groot lezerspubliek hebben. Websites die ook flink uit de ruif hebben gegeten van de 20 miljoen euro die minister van Binnenlandse Zaken vorig jaar veil had om de campagne “We blijven thuis” in de nationale media te promoten (hoewel dergelijke campagnes wettelijk gratis moeten zijn). Protagon kreeg 62.000 euro uit de ruif, Liberal kreeg 148.8000 euro.

Vandaag deed Proto Thema, de meest verkochte krant van het land (en goed voor 124.000 euro uit de ruif), zijn duit in het zakje. Amerikaans president Joe Biden bleek te vinden te zijn om de octrooirechten voor de coronavaccins te laten vallen, en volgens Proto Thema steunt hij daarmee het voorstel van Kyriakos Mitsotakis. Huh? Ik herinner me een voorstel van oppositieleider Alexis Tsipras begin dit jaar in het Griekse parlement om de octrooirechten te laten varen, waarop Mitsotakis toen ironisch reageerde dat er geen geld aan de vaccinbomen groeit en dat SYRIZA gelukkig nog niet heeft gevraagd om Pfizer te nationaliseren. Dit is toch werkelijk de wereld op zijn kop zetten.

Overigens hebben de europarlementsleden van Nea Dimokratia iets meer dan een week geleden in het Europees Parlement nog tegen het wetsvoorstel gestemd om de octrooirechten voor het coronavirus op te heffen.

Volgens de regering zou het echter gaan om een voorstel dat Mitsotakis in april 2020 had gedaan. Maar als ik het goed heb begrepen had de Griekse premier toen gewoon gezegd dat de Europese lidstaten de octrooirechten gezamenlijk moeten opkopen. Dat lijkt me toch nog iets anders. Maar wie zal het controleren: Mitsotakis heeft alle grote media in zijn zak.

One thought on “De problematische pers in Griekenland

  1. Tjongejonge, we moeten voor hem maar de functie van “President van Europa” creëren. Griekenland is te klein voor een man van zijn kaliber.
    Maar wat mij bezig houdt: hoeveel mensen lezen deze kranten? En vinden ze dat dan een goed stuk of lezen ze zoiets om zich eens lekker te ergeren? (Serieuze vraag hoor).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *