Blij was hij niet, the Lord of the Rings, Leftheris Petrounias. De Griekse atleet is de grootste kanshebben op Olympisch goud. Zijn palmares is indrukwekkend: Europees kampioen, wereldkampioen, Olympisch kampioen. Je zou dus wel verwachten dat alle Griekse ogen op hem zouden zijn gericht.

En dat was ook zo: Petrounias moest aantreden in de voorrondes, vroeg in de ochtend (Griekse tijd) van 24 juli. Sommigen stonden vroeg op om de kampioen aan het werk te zien op de openbare zender ERT. Maar daar was Petrounias niet te zien. Nee, we kregen een andere Leftheris te zien. Leftheris Avgenakis, minister van Sport.

Er kwam heel wat kritiek op sociale media waarom ERT de voorrondes niet liet zien. Volgens de directie lag de oorzaak bij de Japanse feed van de Olympische Spelen, die geen beelden doorgaf. Wel merkwaardig dat Petrounias te zien was op Eurosport. Ook het Griekse Olympisch Comité was niet te spreken over de manier waarop Petrounias door de openbare zender, gecontroleerd door het bureau van de Griekse premier (ik herhaal het nog maar eens), werd behandeld. De sponsor van Petrounias zal er ook niet om lachen. Die heeft een reclamespot lopen op ERT waarin wordt gezegd dat alle ogen op Leftheris Petrounias zijn gericht.

En het was geen alleenstaand feit. Vandaag wist tafeltennisser Panagiotis Gkionis zich te kwalificeren, maar ook dat was niet te zien op de openbare zender. “Is dit ook de schuld van de Japanse regisseur”, vroeg het Griekse Olympisch Comité zich af in een tweet. En inderdaad: ERT beweert dat de Japanse regisseur geen rechten gaf om tafel 3 te tonen. Griekenland heeft zelf de Spelen georganiseerd in 2004, dus er zijn genoeg mensen die weten dat dit flauwe excuses zijn.

Image

Het is niet eenvoudig om atleet te zijn in Griekenland. Neem nu worstelaarster Maria Prevolaraki. Ze is wereldkampioene in haar gewichtscategorie, maar krijgt geen financiering van de Griekse federatie. Daardoor was ze gedwongen om de fiets te nemen naar haar trainingen, omdat ze geen geld heeft voor benzine.

Image

Of wat te denken van snelwandelaarster Antigoni Drisbioti? Die begon aan haar trainingen na middernacht, wanneer haar shift als serveerster in een tsipouradiko in Volos er op zat.

Image

Nog een voorbeeld: zeilster Vasilia Karachaliou. Tweede in de wereld in haar categorie. Ze heeft veel van haar competities in het buitenland uit eigen zak betaald. Nadat ze ruzie kreeg met de federatie, kreeg ze een sanctie opgelegd. Ondertussen woont en traint ze in Spanje.

Image

Dora Gkountoura heeft brons gewonnen in het schermen in 2019. Ze kon geen geld vinden om de buitenlandse reizen te bekostigen om deel te nemen in competities en stond bijna klaar om de handdoek in de ring te gooien. Uiteindelijk heeft ze een sponsor gevonden waardoor ze er toch bij kan zijn in Tokyo.

Image

Dat roeister Anneta Kyridou er bij is in Tokyo, mag ook een wonder heten. Ze heeft haar trainer aangeklaagd voor seksuele intimidatie omdat die ooit in de kamer van de atleten kwam toen die niet gekleed waren.

Image

Een opvallende verschijning op de Olympische Spelen dit jaar, is die van Aimilia Tsoulfa. Op de Olympische Spelen van Athene in 2004 behaalde ze samen met Sofia Bekatorou goud in het zeilen. Bekatorou kent u wellicht nog van de beschuldigingen wegens seksuele intimidatie. Op haar 48ste maakt Tsoulfa, moeder van 3, een comeback.

Het zijn maar een paar voorbeelden van de manier waarop Griekse atleten worden behandeld. Natuurlijk zullen de politici wel klaar staan met lofbetuigingen als een van hen een medaille binnen haalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *