I ♥ GR – tweede ronde (deel 3)

Het ziet er naar uit dat de koffers nog heel vaak zullen moeten worden gepakt, wil ik dit mooie land helemaal zien. Gisteren werden tijdens het TV-programma I ♥ GR nog maar eens 10 plaatsen voorgesteld. Dat 4 van die plaatsen naar een volgende ronde worden doorgestemd, is een beetje lullig, maar mij was het vooral te doen om die 10 plaatsen eens wat beter te leren kennen. En mijn lijstje van vakantiebestemmingen is er weer langer door geworden:

  1. Nafplio: woorden zijn overbodig. Iedereen die dol is op Griekenland, MOET de eerste hoofdstad van dit land zien. De oude stadskern van de hoofdstad van de Argolida ligt op een schiereiland en lijkt wel uit een Italiaans landschap weggelopen. In het oude fort dat over de stad waakt, vinden we de kerker terug waarin vrijheidsheld Kolokotroni was opgesloten. In een kerkmuur zien we het gat nog dat de kogel heeft geslagen waarmee de eerste gouverneur Kapodistrias werd vermoord. Anderhalf uur rijden van Athene en je komt compleet tot rust.
  2. Kastellorizo: verder van Griekenland, zonder Griekenland te verlaten, kom je eigenlijk niet. Kastellorizo (Castello Rosso) of Megisti ligt vlak voor de kust van Turkije, maar is Grieks. De meeste inwoners zijn decennia geleden naar Australie getrokken, maar het eiland lijkt een tweede adem te vinden.
  3. Drama: een pracht van een stad in het noorden van Griekenland, omgeven door indrukwekkende natuur (bossen, bergen, watervallen, …). Lijkt me niet meteen een zomerse bestemming, maar Grieks kerstmis lijkt me hier wel mooi te zijn.
  4. Chalkidiki: @Roosje heeft het hier al vaak gezongen… wat een pracht! Groen, met verrukkelijke stranden. De drie poten van Chalkidiki in het noorden zijn erg verschillend. Met de unieke Athos-berg als derde poot. Vrouwen zullen er nooit mogen komen, maar ik ga die pracht zeker ooit eens van dichtbij bekijken.
  5. Sifnos: nog maar eens een Cycladisch eiland dat alles te bieden heeft wat u verwacht van een cycladisch eiland. De Griekse “oerkok” Tselementes is afkomstig van het eiland en heeft veel van de plaatselijke gerecht bekend gemaakt in heel Griekenland.
  6. Samothraki: de absolute terugkeer naar de natuur. Samothraki blijkt een energie te bezitten die de voorbije 10 jaar flink wat hippies heeft aangetrokken die daar in de zomer telkens een festival hielden (u googlet maar eens op Festival Samothraki).  Het is de vindplaats van het beroemde Nike van Samothraki beeld, dat een zeer prominente plaats in het Louvre heeft. In de Oudheid werden er op het eiland ook “Mysteriën” gehouden, die qua belangrijkheid niet veel moesten onderdoen voor de Eleusische mysteriën.
  7. Monemvassia: de geboorteplaats van de beroemde Griekse dichter Yiannis Ritsos, en zoals @Corry het schrijft in haar blog: een bonbon voor de kust. Je waant je 200 jaar terug in de tijd. Verplicht station in een trip door de Peloponnesos.
  8. Alonissos: een van de 5 Sporaden eilanden. De zee rond het eiland is een compleet marine park, waar de Monachus Monachus zeehond nog regelmatig wordt gespot. De hoofdstad Chora is door een aardbeving platgelegd. De Grieken hebben zich in het karakterloos stadje Patitiri aan de kust gevestigd en buitenlanders bouwen nu de oude hoofdstad weer op met prachtige resultaten. Zelf ben ik er in 2007 geweest, maar wat ik zag van het eiland kon me niet echt bekoren.
  9. Naousa: wat een prachtige stad! Hier moet ik zeker naar toe, al was het maar om van de vele wijnen te proeven die op de bergflanken rond de stad worden verbouwd.
  10. Chios: jammer dat de televisie geen geuren kan doorgeven. Chios is het eiland van de masticha, een smaak waar ik dol op ben. Pyrgi is het dorp met de prachtige decoratie op de muren van de huizen. Columbus zou volgens sommige van Chios afkomstig zijn. Wegens zijn natuurlijke rijkdommen kende het eiland een uitzonderingsregime tijdens de Turkse overheersing, tot de Slachting van Chios, helaas.

In Nafplio ben ik meermaals geweest, maar ik zal er nog komen. Alonissos hoeft voor mij niet (meer). De rest van de bestemming staat op mijn lijstje.

16 thoughts on “I ♥ GR – tweede ronde (deel 3)

  1. Persoonlijk vind ik de omgeving van Drama mooier dan Drama, sorry Tzeni.
    Wat Chalkidiki betreft: alles is waar.

  2. mijn vout. als wij zeggen Drama dat houdt soms alles. al ben ik net buiten Drama van dan de hele departament is mooi. bergen ,bossen,rivieren noem maar op.

  3. Tot spijt van wie ‘t benijdt: de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland was niet Nafplio (1829-1834), maar EGINA (periode 1828-1829), op het gelijknamige eiland!

    Naousa heeft op mij geen verpletterende indruk gemaakt, maar het ligt wel in een mooie omgeving (incl. wijnroute!).

  4. Hier zijn volgens mij veel discussies over gevoerd. Egina was de voorlopige hoofdstad van de nieuwe Griekse staat. Maar toen was Griekenland niet officieel erkend als onafhankelijke land door de mogendheden. Toen dat gebeurd was, is Nafplion de officiële hoofdstad geworden. Misschien heb ik het mis hoor… Maar dat is wat ik mij kan herinneren.

  5. Helemaal mee eens @Bertinos; Naousa was/is voor ons eerder een tussenstop waard in onze doortocht naar het bergdorp Edessa, met zijn prachtige watervallen; deed me trouwens denken aan het Vrisses op Kreta: even weelderig groen en overal waar je loopt, hoor of zie je het water klateren. Heerlijk verkoelend op hete zomerdagen!

  6. Aegina was van januari 1828 tot januari 1930 de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland. Dat is was ze mij geleerd hebben:-)
    Kapodistrias die als koosnaampje “Oom Yanni” van de eilandbewoners kreeg, heeft veel voor het eiland Aegina betekend. In Aegina stad heeft zijn standbeeld een prominente plek naast het mooie kerkje waarvan de naam me ontschoten is:-(
    Kapodistrias verliet in 1929 Aegina om zijn werk in Nafplion voort te zetten alwaar hij op 9 oktober 1831 vermoord is.

    Mijn keuze uit de top tien zou zijn Samothraki en Drama…

  7. 1930 moet 1830 zijn

    1929 moet natuurlijk 1829 zijn…

    2 glaasjes raki en ik haal de jaartallen door elkaar:-)

  8. aan (het) Vrisses, natuurlijk.

    Wat ik me afvraag @Bruno; hebben ze het in zo een reportage dan enkel over de drie poten, als het over Chalkidiki gaat? Of vermeldden ze ook iets van het ‘binnenland’ oftewel de bergdorpen en de streek rond het Cholomontagebergte (overigens ook beschermd door het Natura 2000 netwerk)?

  9. Het bleef (jammer genoeg) beperkt @Roosje, maar wat er werd getoond, was wel voldoende om te beseffen hoe mooi de streek wel is.

  10. Ow leuk, @Bruno, die beelden, al is het zon-zee-strand-gehalte wel erg groot. Bedankt! Als je op 00.50/51 kijkt, zie je zelfs enkele seconden een fragment van beach kalogrias 😀 !!!
    En de wandelmogelijkheden in het Cholomontagebergte worden dan wel niet getoond, maar toch in een halve zin vernoemd.
    ‘Chalkidiki, de Caraïben van de Balkan’… wel grappig; die moet ik onthouden! 😉

  11. Ja de stranden in Chaldiki zijn toch wel van de mooiste in Griekenland, vandaar vergelijking Caraïben.
    @Roosje, we hebben ooit met de auto de route gereden van Afytos in Kassandra, via Poligiros, Paleochora, Arnea,
    Stratoni en dan langs de kust tot Ouranopolis. Prachtig!
    We hadden wel geen tijd om een bergwandeling te doen.

  12. @Mario, dan ben je pal door ‘mijn’ dorp (Paleochóri, het eerste dorp nà Arnea; niet te verwarren met Paleóchora) gereden. Die ‘oude’ weg van Arnea naar Ouranoupolis ken ik met m’n ogen dicht; heb ik als kind jarenlang elke dag gedaan tijdens de zomermaanden, terwijl mijn vader de cassettes van Theodorakis grijs draaide. Ik schrijf ‘oude’ omdat er sinds enkele jaren een nieuwe weg is aangelegd van Gomati naar Ierissos, waardoor je in veel kortere tijd aan zee geraakt (20 min versus 45 min). Ook die weg is mooi, vooral o.w.v. de adembenemende vergezichten op de immense zee en de derde poot. Maar toch zal ik elk jaar minstens éénmaal opnieuw de oude weg nemen naar de kust; het overvloedig groen, de weelderige bossen en de pracht van een natuur waardoor deze weg zich slingert, doen me steeds weer intens genieten!

    Voor bergwandelingen in het hart van het Cholomontagebergte, moet je vlak vóór Arnea richting Taxiarchis nemen. Afgelopen zomer waagden we het om zonder het gezelschap van een local een poging te ondernemen… Om de zoveel kilometer grote borden van Natura 2000 met mooi klinkende uitleg en uitgetekende wandelwegen, maar als je er aan begint, staan er nergens pijltjes of borden , noch enige aanwijzingen. We hebben het na een klein half uurtje opgegeven! Er waren nl. zoveel mogelijkheden aan paden (brede en smalle bospaden, een heleboel paadjes (links, rechts, hoofd?-, zij?-) al dan niet verborgen onder een dik bladerdek, dat je door het bos de bomen niet meer zag. Begin er maar eens aan in zo een ruig en groot berggebied! Ik heb het e-mailadres genoteerd dat op die borden stond, met de bedoeling om ze eens met een serieus pleidooi te bestoken. Enerzijds is het beschermd gebied, promoten ze op allerhande streekgebonden websites de unieke wandelmogelijkheden en plaatsen ze er om de haverklap reuzenborden die je de wandelkriebels doen krijgen; anderzijds doen ze zich niet eens de moeite om die mooi uitgestippelde wandelwegen ook te bewegwijzeren in het bos. Of, zoals wij thuis pleegden te zeggen: ‘Ellinika sistimata!’ En dat terwijl er al zo weinig toerisme is. Wandelliefhebbers kúnnen er gewoon niet aan hun trekken komen als je geen plaatselijke bewoner kent die je wil gidsen. Het alternatief toerisme zou hier nochtans hoogtij kunnen vieren. Maar nee, liever steken ze al hun tijd en energie in het massatoerisme van Kassandra, waar ze tonnen geld pompen in gigantische strandcomplexen. In de zomermaanden zet ik geen voet meer in die eerste poot; het is gewoonweg decadent.

    Maar hey, moest je ooit nog een keertje mijn dorpje passeren, ga dan toch maar eens iets drinken bij mijn neven, de Kosta’s, in het kafenion op het dorpsplein!

  13. Ach Arnea! Klein, maar fijn. Die waterbron die “uit” die boom opwelt, blijft intrigerend…
    @Bruno: Langs de Egnatia zie je twee prachtige, grote meren (de naam ontschiet mij even), kwamen die aan bod? De dorpjes errond lijken zich nog van geen toeristisch kwaad bewust 🙂

  14. @Roosje, bedankt voor de tip.
    Wij logeerden toen in Afytos wat toch wel een leuk dorpje is. De rest van Kassandra is inderdaad de moeite niet tenzij misschien N. Skioni. Daarom waren we altijd op pad met de auto. Maar veel wandelen konden we niet vanwege nog kleine kinderen.
    Het zla waarschijnlijk nog de oude weg geweestz ijn via Arnea, Neochori en Stagira.
    @Bertinos, die meren zijn Koronia en Volvi…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *