Om het geweten te sussen?

Bijna een jaar geleden werd de Bulgaarse Konstantina Kuneva aangevallen en met bijtend zuur overgoten. Ze werd ook gedwongen om van het spul te drinken, waardoor ze blijvende organenschade heeft opgelopen. Ik heb er in januari laatstleden nog iets over geschreven. Indymedia heeft het er in meer detail over.

De aanval op Kuneva gebeurde in de woelige decembermaand van 2008 en de manier waarop deze vrouw, die ijverde voor een menswaardige behandeling door werkgevers, werd aangevallen, zorgde voor extra olie op het vuur.  De bezoeker aan Athene zal af en toe nog wel een graffiti zien staan die zegt “Konstantina Kuneva, we zijn je niet vergeten”. De vrouw is ondertussen een symbool geworden voor de immigranten die worden tewerk gesteld aan een hongerloon en worden uitgebuit door Griekse bazen zonder enig moreel besef (ja, die zijn er).

Kuneva heeft bijna een jaar in het ziekenhuis gelegen. Nog steeds moet ze worden verzorgd, maar gisteren kon ze toch al een interview geven, naar aanleiding van het feit dat de overheid haar een nieuwe woonst had gegeven. Een mooi gebaar natuurlijk, maar we moeten toch in het achterhoofd houden dat Kuneva geen geld had om een huis te huren (ze had geen inkomen en had geen recht op een uitkering – die toch maar miniem zou zijn geweest). Is dit een gebaar van de politici om hun eigen geweten te sussen? Van de daders is nooit een spoor gevonden (moedwil of niet?), hoewel de nieuwe minister van Burgerbescherming de zaak weer nieuw leven schijnt te willen inblazen.

8 thoughts on “Om het geweten te sussen?

  1. Je wil niet weten hoeveel oost europese vrouwen er uitgebuit worden in GR. En dan heb ik het niet alleen over schoonmaaksters….

    Ik woonde aan een parallel weg aan de Filis straat (Φυλής). Moest ook een behoorlijk stuk van aflopen om naar school te komen. De jonge dames spraken daar absoluut geen Grieks en zagen er bepaald niet gelukkig uit.

    Ik weet niet of jullie deze straat kennen, maar ik gok dat Tzeni Botsi deze wel kent. Het is een bekende straat in Athene om curieuze redenen.

  2. Kala re philipa. eine dynaton na min ksero tin filis. kokines lampes.

  3. Athene heeft wel meer “bekende” straten. In het weekend na middernacht op Syggrou zie je de travestieten.
    Op Evripidou net achter de buurt in Psirri staan de Nigeriaanse hoertjes te wachten. En nergens politie, natuurlijk.

  4. michail Boda en Alkiviadou. mooi straten.

  5. Een week of twee geleden was ik in Athene met de auto en verdwaalde er omdat ik geen gps heb en er ook niet zo bekend ben. Ergens, redelijk dicht bij het parlement, kwam ik in een straat terecht, vol junkies en andere mensen van vreemd allooi…. Vooral de meisjes (soms zelfs oudere vrouwen) leken me allemaal heroine-hoertjes – wat me later ook werd bevestigd. Vreemd dat dit zomaar kan / voorkomt in een stad als Athene….. Het zou even vreemd zijn als dat ik hier plots ‘s avonds bang zou moeten zijn om in Thessaloniki over straat te lopen…. Laat ons hopen dat de ziekte van de meeste Europese grootsteden ons niet verder infecteert.

  6. @Peter, Athene was een nette stad tijdens de Olympische Spelen. Men had alles opgeruimd, de drugsverslaafden waren uit het centrum geweerd (het probleem was wellicht gewoon verplaats, maar goed).
    Na de Spelen heeft men alles laten verloederen en is de situatie veel erger geworden. De buurt rond Omonoia is onleefbaar geworden en de hoteleigenaars protesteren regelmatig. Je hebt er nu ook nog eens de vele vluchtelingen bij gekregen. De overheid wist er blijkbaar geen raad mee.

  7. De hotels rond de omonoia plein worden al jaren (jaren negentig op zijn minst) gebruikt door straat tippelaarsters. Ik kan mij wel voorstellen dat het na 2000 steeds erger is geworden door inderdaad de illegalen. Maar de meeste hotels in het centrum, tenzij 3-4 sterren, herbergen echt geen toeristen. Nou ja misschien wel, maar dan geen toeristen die geïnteresseerd zijn in de cultuur…

    Ik moest vroeger 3 avonden per week de toenmalige metro pakken (ΗΣΑΠ – Ηλεκρικός) bij Omonoia om naar Attikis te gaan. Toen zatten de ondergrondse gangen ook vol met junkies, maar niemand deed ze wat omdat ze rustig in hun hoek verbleven.

  8. @Philippos, de hotels rond het Omonoia plein waren grondig opgeknapt voor de Olympische Spelen. Het Omonoia-plein zelf was opnieuw aangelegd (men heeft er eeuwen over gedaan en het resultaat werd unaniem afschuwelijk bevonden door de Atheners) en in 2004 leek het er echt wel netjes.
    Er verbleven heel wat toeristen in de hotels – wij hebben zelfs de staff van ons bedrijf daar gelogeerd.
    Van 2005 tot 2007 heb ik in Exarcheia gewerkt en moest ik dagelijks langs Omonoia. Tegen eind 2007 stond met rustig crack te roken op straat en werd er hard gedeald, op klaarlichte dag. Sindsdien zijn de vluchtelingen er bij gekomen en toen ik in september omstreeks 2u in de ochtend langs Omonoia reed, waande ik me in een ander land. Het stond er echt BOMVOL junks en mannen in jellabahs.

    Wat de junks op de trein betreft: die horen er gewoon bij. Ze komen dagelijks bedelen en als je ze op een dag niet meer ziet, mag je aannemen dat ze bezweken zijn onder hun verslaving.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *