Dit weekend wordt in Piraeus het festival van de Griekse Honing en andere Bijenproducten gehouden. Toen ik nog in België woonde, was honing iets dat zelden of nooit op mijn tafel kwam. De honing van “Meli” (niet toevallig de Griekse naam voor honing) was destijds een harde, lichtgele brei die me niet echt kon bekoren.
De eerste keer dat ik op vakantie kwam in Griekenland, kreeg ik als dessert yoghurt met honing aangeboden. Ik wist niet wat ik at. Kon yoghurt echt zo lekker zijn? Maar vooral: kon honing zo lekker zijn? De Griekse honing is een product dat al eeuwen bekend is. De Oude Grieken schreven er uitgebreid over. Ambrosia, de godendrank, werd gemaakt van honing. Homerus maakt melding van honing en zegt dat het het voedsel van koningen is.
Er is hier een enorme variëteit in honing. Ik dacht vroeger dat honing enkel van bloemen afkomstig was, maar er is honing van kruiden, zoals thijm (weliswaar van de bloesems, uiteraard) en zelfs van bomen (de sparrenhoning is mijn absolute favoriet). In Athene was de Hymettushoning het bekendst. De Hymettus-berg staat zelfs nu nog vol geurende bloesems en kruiden in de zomer.
Imkers zijn er overal in Griekenland. De bijenkasten staan gewoon ergens op de bergflanken en eenieder die door de Griekse natuur is gereden, heeft ze al zien staan. Langs de kant van de weg aan de standjes kun je overal honing kopen en de verkopers laten je proeven van het vloeibare goud door een tandenstokertje in de pot te draaien.
Honing blijft een essentieel onderdeel van de Griekse keuken, en is niet enkel beperkt tot het dessert. Honing met balsamicum als dressing, feta met een krokant laagje van honing met sesamzaad dat lichtjes is gebakken, het zijn allemaal dingen om van te smullen. Als dessert heb je de alomtegenwoordige yoghurt met honing, maar er zijn ook de loukoumades (een beetje zoals de Vlaamse smoutebollen), en ook de pastelli. Ook in drankjes is het heerlijk. In de winter is een warme rakomelo (Kretenzische raki met honing er door gemengd) niet te versmaden, vooral met een snuifje kaneel er op.
Mijn vader was een imker in Belgie en heb bijentelt leren apprecieren maar zeker niet het product . Resultaat , ik eet zelden zoetigheid en vooral geen griekse stroperige hapjes.
rakomelo kende ik niet – maar het bevalt me wel :). De honing maakt het voor mij eigenlijk lekkerder dan ‘gewone’ ouzo. Mjam mjam…
Loykoymades met honing & kaneel zijn gewoonweg heerlijk! Vooral als ze nog lekker warm zijn en niet te groot zijn (lees: ze moeten hapklaar zijn 🙂 )…
Voor de goede orde, @Saki: rakomelo bevat geen anijs, he! Het is de tsikoudia met honing. Echt een godendrankje overigens. Je kunt het kant en klaar kopen, maar het kunt het even goed zelf maken. Perfect middel tegen de verkoudheid! 😉
Yep – maar bij gebrek aan raki is zelfs ouzomelo is niet te versmaden 🙂
@Jenny ik ben ook geen fan van die Grieks/Turkse stroperige dessertjes, maar loukoumades zijn wel fantastisch als ze goed gemaakt zijn… was het op Syros dat ik ze eens elke dag gegeten heb? Rakomelo: dju, net terug van de AB… morgen dan maar…
Het moet hier dringend wat kouder worden, dan hebben we een excuus om rakomelo te drinken!
Ik ben verzot op de Griekse zoetigheden, maakt niet uit wat 🙂
Smakelijk allemaal . Ik hou het bij toursi !:)
Hier in Nederland verkopen ze zelfs imkerhoning. Terwijl ik toch óók altijd dacht dat honing van bloesem of bloemen afkomstig moest zijn… 😉
Griekse honing is onbetwist mijn favoriet. Daar kan geen enkel ander honingpotje tegenop. (Laatst kocht ik hier in Den Haag een potje van de lokale imker. Zijn bijenkorven staan in het Zuiderpark, hier om de hoek. Het leek me zo leuk eens de honing te proeven van de bijen die ik op mijn wandelingen voorbij had zien zoeven. Helaas smaakte het goedje naar garage.)
Warme rakomelo klinkt me heerlijk in de oren. Vraagje aan Sakis: drink je de variant met ouzo ook warm?
Ik begin van de gedachte alleen al gezellig te knikkebollen!;)
@Tina K. Noume: Natuurlijk 😉
Ouzo opwarmen (maar niet teveel anders flambeer je jezelf misschien), lepeltje honing erbij en een beetje kaneel – HEERLIJK. Probeer het maar eens, je zal er geen spijt van hebben
– Honing is het enige voedingsmiddel wat onbederfelijk is. Het kan versuikeren, uitdrogen, maar het blijft altijd honing. Vijfduizendjaar oude honing is nog altijd honing.
– Honing is zelfs goed voor je gebit, raar maar waar.
– Je kan honing ook in elk gerecht gebruiken. Het past in alles. Niet overdrijven natuurlijk.
– Honing in de raat; je kauwt de honing uit de raat en alle plak aan je tanden plakt aan de was van de raat.
– Net voor het ter bedde neigen, een kop warme melk met een lepel honing en een halve vers gemalen muskaatnoot en je slaapt als een marmot. Kijk echter uit met de muskaat, een komplete noot of meer kan je hallucinaties bezorgen.
– Heb je chocolovers in de familie? Meng een lepel vloeibare honing met flink wat gemalen kaneel en smeer dat op de ontbijtboterham. Oergezond. Niet overdrijven met de kaneel echter, meer dan een halve koffielepel per maaltijd kan tot kotsneigingen leiden.
– Kaneel kan als braakmiddel gebruikt worden, evenals zout.
– Overigens is de meeste kaneel die je koopt geen echte kaneel maar bast/schors van een verwante plant en iets bruiner dan echte kaneel.
– Rakomelo kan iedereen die tsikoudhia en honing heeft zelf mixen, koud of warm. Dit is echter een surrogaat van de ‘real stuff’.
– Echte rakomelo daarentegen wordt gestookt van gefermenteerd druivenafval met honing en pollen. Ik ken er maar een die z’n rakomelo stookt. Marko in Palia Roumata.
– Hoe test je de kwaliteit van honing?
-1 Met je neus, wat niet erg naar honing ruikt, daar is niet veel honing in.
-2 Honingdraadje trekken, met eender wat de honing aanraken, en een honingdraad zo hoog mogelijk trekken. Breekt de honingdraad bij een dikte van 1mm op een hoogte van 20cm, forget it. Kan je een druipdraadje hoogtrekken van een halve meter wat haardun is heb je echte eerlijke honing. Tenzij de verkoper je syntetische stroop probeert aan te smeren, die rekt ook goed, maar ruikt niet. Wegens de nylon misschien?
-3 Je hebt betrouwbare kennissen.
– Langs de weg van Kastelli naar Elafonissi zijn ettelijke stalletjes. Geen van die waar ik ooit gestopt ben verkopen ‘echte’ honing.
De goden op de Olympos eten nectar en drinken ambrozijn. (of was het net omgekeerd?) Ik hoor het mijn oud-leraar klassiek Grieks nog vertellen, toen we de Ilias van Homeros vertaalden, nu zowat 40 jaar geleden. Het is van die oud-leraar dat ik voor de rest van mijn leven de liefde voor Hellas te pakken kreeg. Honing was het hoofdbestanddeel van dat goddelijke voedsel en hun drank. En honing was toen helemaal niet aan mij besteed.
Maar net zoals jij @Bruno, was ik heel aangenaam verrast bij een rondreis op de Cycladen, toen we bij een bezoek aan Delos na de gebruikelijke rondleiding en bezoek aan het museum in het cafetaria yoghurt met honing kregen.
Heerlijk! Sindsdien bij we van onze Griekenlandreizen altijd van ergens honing mee.
Via een bevriend koppel hier in het Tongerse Haspengouw krijgen (kopen) we ook regelmatig honing, en ook die is heel lekker bij hete thee of bij een grog, vooral in de winter!
Ik ga er ook nog eens wat kaneel aan toevoegen, met dank @Sakis!
sorry, rechtzetting. Het moest natuurlijk zijn: Sindsdien brengen wij van onze Griekenlandreizen altijd wel van ergens honing mee.
Ambrozijn was de onsterfelijk makende godenspijs, en nectar de drank heb ik altijd geleerd. Maar troost je, ook de Ouden haalden de goedjes door elkaar. Bij Sappho schijnt ambrosia een drank te zijn, maar bij Homerus gaat het om spijs. Ingevlogen op de Olympos door…. duiven.
In de Odysseia waarschuwt Kirke Odysseus voor de dwaalrotsen of zwalkers: “Daar komt geen vogeltje tussendoor, zelfs van de vlugge duiven die ambrozijn voor vader Zeus halen, sneuvelt er elke keer één van de twee (..)”
Ik bedoel maar. Ooit een duif met een jerrycannetje gezien?
Ik vond trouwens [url=http://www.langnese.nl/kennis/geschiedenis/griekenland/index.php]hier[/url] nog wat leuke info over honing in het oude Griekenland.
Oeps, twee dezelfde postings. Ik zag niks gebeuren en tikte het bericht nogmaals in. Bruno, kun je er ééntje weghalen alsjeblieft?
Dank,
Tina
OK @Tina. Om de een of andere reden waren beide posts in de spam folder terecht gekomen.
Ik ken mijn plaats.;)
Vermoedelijk had het met die link te maken … dat vindt de wordpress software altijd een beetje verdacht…