Een grote dag voor de orthodoxe Kerk vandaag: de heiligen Konstantinos en Helena worden gevierd. Konstantinos (Kostas, Kostis, Dinos, Konstantina, Tina, Dina enz.) is de Romeinse keizer Constantijn de Grote, die het Christendom als officiële godsdienst van het Romeinse Rijk invoerde. Hij was ook de stichter van Constantinopel. Helena (Eleni, Lenni, enz) was zijn moeder: een vrouw van lage sociale komaf, die op haar bedevaarten naar de Heilige plaatsen relikwieën verzamelde (naar het schijnt zelfs het kruis van Christus).
Constantijn was een behoorlijk krijgslustig man, die zich pas op zijn sterfbed tot het Christendom bekeerde. Hij had op een veldslag al wel een religieuze ervaring gehad: hij zag een kruis voor zich en hoorde een stem “In hoc signo vinces” (in de naam van dit teken overwin je). Hij had voordien weliswaar al zijn vrouw en een zoon omgebracht (hij verdacht beiden van overspel), maar dat vormt blijkbaar geen obstakel om hem tot heilige uit te roepen.
Half Griekenland viert vandaag zijn naamdag (Kostas en Eleni moeten zowat de meest verspreide namen zijn), en hier op kantoor worden we overspoeld met zoetigheden (het is de gewoonte om te trakteren op de naamdag in plaats van de verjaardag).