Ik lees in de Standaard vandaag dat Griekse leerkrachten 24 uur staken. Dat klopt niet helemaal: ze werken gewoon 4 uur niet vandaag. De staking in het onderwijs is al langer bezig. De onderwijzers van de lagere school hebben het werk op 18 september neergelegd. Inderdaad, omdat ze loonsverhoging willen. Maar het is allemaal niet zo simpel. Een onderwijzer neemt op het eind van de maand tussen de 850 en 950 euro mee naar huis. Als je weet dat de huur hier rond de 400 euro bedraagt, en de levensduurte ongeveer dezelfde is dan in België, dan kom je daar niet ver mee. Wat doet de onderwijzer dan, net zoals vele andere Grieken? Hij neemt er nog een tweede baantje bij, vaak in het zwart, om rond te komen. Waardoor hij uiteraard geen tijd heeft om lessen voor te bereiden. En ook voor klas is hij geen toonbeeld van motivatie. Aangezien hij niet kan worden ontslagen, heeft hij ook geen reden om zich meer in te spannen. Als gevolg van deze toestand, is het niveau van het onderwijs in
Griekenland erg laag. De ouders beseffen dat, en sturen daarom hun
kinderen naar privé-scholen, frontistiria genaamd, die enorm veel geld kosten.
De Griekse overheid gaat er prat op dat het onderwijs hier gratis is. Het openbaar onderwijs is inderdaad gratis, maar het is beneden alle peil. Met als gevolg dat Griekse ouders meer voor de opleiding van hun kroost betalen dan vele andere Europeanen die in landen wonen waar het onderwijs niet gratis is.
Dit is een situatie die al jaren aansleept en ook één van de aanleidingen is waarom de leerlingen de scholen bezet houden. Zij moeten 6 uur per dag op school aanwezig zijn, en nadien gaan ze nog eens ongeveer 4 uur per dag naar de frontistiria. Een zwaar programma, dat financieel doorweegt en waarvoor de studenten zelf vaak gaan bijklussen, om de eindjes aan elkaar te knopen.
Verder verkeren heel wat schoolgebouwen in erbarmelijke staat. Sommige hebben niet eens verwarming, en in de winter volgen kinderen les in een dikke jas en handschoenen.
Dus: als het loon van de leerkrachten de hoogte in gaat, bestaat er misschien wel een kans dat deze vicieuze cirkel wordt doorbroken. Maar de regering Karamanlis heeft al gezegd dat er geen bugettaire ruimte is om aan de looneisen van het onderwijzend personeel te voldoen.