Harde tijden voor bloggers. In Bahrein kan Mahmood niet meer bloggen, in Griekenland is men nog een stapje verder gegaan: Antonis Tsipropoulos, die de site www.blogme.gr bijhoudt is gisteren gearresteerd. De arme man kreeg de politie over de vloer, die zijn hele harde schijf uitkamden en hem vervolgens letterlijk in de boeien sloegen.
De reden is erg stom: blogme plaatste een link naar een andere blog, funEL, waar de draak wordt gestoken met een ene zekere Demosthenes Liakopoulos. Die Liakopoulos is een geval apart: hij koopt zendtijd op de kleinere tv-zenders en prijst daar boeken aan. Die boeken gaan over complottheorieën, het feit dat de Grieken overal ter wereld hebben gezeten (de meander-motieven in Mexico!, reidansen in China!), het zoeken naar Atlantis, het feit dat we overal worden gevolgd, dat een nieuwe wereldorde op komst is en wat weet ik nog allemaal. Je lacht je een breuk als je de man bezig ziet: hij lijkt wel op de markt te staan. Maar net zoals zijn illustere naamgenoot, is hij voor veel mensen erg overtuigend.
Humor heeft hij blijkbaar niet: hij is meteen naar het gerecht gestapt om de link naar de satire van blogme te laten verwijderen. Op zich is dat niet zo speciaal: in de Verenigde Staten zijn er ook rechtszaken geweest rond Deep Linking, een paar jaar geleden. Franstalige Belgische kranten zijn blijkbaar ook niet opgezet dat Google naar hen linkt, en Onnozelheid mag blijkbaar niet altijd. Maar in al die zaken wordt op zijn minst een waarschuwing gegeven. Hier niet. Meteen de politie er op. En de blogger heeft een nachtje in de cel kunnen doorbrengen. U kunt zich voorstellen dat de Griekse blogwereld hier niet zo blij mee is. De Griekse Digital Rights beweging doet er alles aan om deze zaak zo publiek mogelijk te maken.
En dat terwijl de Griekse eerste minister Kostas Karamanlis gisteren plechtig het Internet Governance Forum heeft geopend. De timing kon niet slechter! En vorige week nog riep Amnesty International op om de digitale rechten van bloggers te respecteren. Griekenland kan zich nu bij landen scharen zoals Iran en China. Mooi zo.
Het voorval doet me een beetje denken aan een wet van een paar jaar geleden. Toen verbood de regering de “froutakia”: gokautomaatjes, zoals je er in Spanje nog veel ziet. De wet was nogal breed omschreven, en dus waren meteen ook videospelletjes illegaal. Je mocht in principe niet eens een spelletje op je GSM spelen. Het spreekt vanzelf dat Internet Café’s ineens ook niet meer konden.
De meeste Grieken zijn er van overtuigd dat hun overheid, en zeker de politie, digitaal achterlijk is. Je kunt hen bezwaarlijk ongelijk geven.