Stemmen in Griekenland

StembiljetStemmen in Griekenland gaat er enigszins anders aan toe dan in België. Om te beginnen heb je hier geen procedure die nummers aan partijen toekent. Hier komen de partijen dan ook niet allemaal op 1 stembrief te staan. Nee, elke partij heeft hier haar eigen stembiljet. De bijgevoegde afbeelding is zo’n stembiljet. Hoe heb ik dat in handen gekregen? Heel simpel: in de kiosken die de verschillende partijen overal in de stad hebben opgesteld, kun je promotiemateriaal krijgen, en ook een enveloppe met daarin het stembiljet voor zondag. Zo kun je op voorhand al je keuze maken. Je neemt het stembiljet dan mee naar het stemlokaal. Nochtans krijg je ook in het stemlokaal de stembiljetten nog eens in handen gestopt. Als je bvb. 5 kandidaat-burgemeesters hebt, ga je met 6 stembiljetten en een speciaal gemarkeerde enveloppe naar het stemhokje.

In dat stemhokje heb je een paar opties. Je kunt een stembiljet gewoon zo in de enveloppe stoppen. Dat betekent dat je dan een stem voor de partij hebt uitgebracht.
Je kunt ook een kruisjes (een X) bij de personen zetten die je voorkeur wegdragen. Dat kruisje zet je met een blauwe of zwarte pen, links of rechts van de naam. Het aantal kruisjes hangt af van het aantal inwoners van je gemeente.
Ik schreef daarnet dat je met 6 stembiljetten naar het stemhokje gaat, in geval er 5 kandidaten zijn. Hoezo? 1 stembiljet is altijd blanco. Wil je dus blanco stemmen, moet je dat lege biljet in de enveloppe stoppen.
Vervolgens plak je de enveloppe dicht en gooi je hem in de urne. Dit kan zondag gebeuren tot 19u.
Als een kandidaat geen meerderheid van 42 procent behaalt, wordt er de week nadien een 2de stemronde gehouden waarin de kandidaten met het hoogste percentage het tegen elkaar opnemen. De afvallers vertellen vervolgens aan hun kiezers wie van de overblijvers zij steunen.

Tenslotte nog een kleine opmerking: op het stembiljet ziet u de namen van de kandidaten, gevolgd door “του en de naam van de vader”. Zo worden de namen hier officieel opgegeven. Als een kandidaat een vrouw is, ligt de situatie moeilijk. Zij is wettelijk verplicht om op te komen onder de naam van haar man (weliswaar krijgt zij de naam van haar man, maar in de genitief – wat wel een beetje ruikt naar bezit, niet?).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *