Dat religie een integraal deel uitmaakt van de Griekse samenleving, wist u wellicht al. Dat Kerk en Staat hier niet echt gescheiden zijn, is misschien minder bekend (in hoeverre ze dat in andere landen van Europa zijn, laat ik aan uw kritische geest over). In de grondwet staat dat de officiële religie van Griekenland de Oosterse Orthodoxe Kerk van Christus is (hoewel vrijheid van religie wordt gegarandeerd). Er bestaat zelfs een ministerie voor religieuze zaken; het ressorteert onder het ministerie van onderwijs. Het zal u daarom niet verwonderen dat bij het begin van het schooljaar de schoolgebouwen worden ingewijd. De niet-orthodoxe scholieren (meestal van buitenlandse afkomst) gaan ietsje verder aan de kant staan als de priester met zijn bosje basilicum en gewijd water langs komt.
Nieuw dit schooljaar, was het feit dat scholieren niet langer meer werden verplicht om te gaan biechten. U leest het inderdaad goed: een schooljaar begon traditioneel met de biecht. Nu moet ik wel eerlijk zijn: dat gebeurt heus niet in elke school in Griekenland.
In ieder geval was dit niet geheel naar de zin van de Heilige Synode, die gisteren een brief stuurde naar de minister van Onderwijs (en Religieuze Zaken) met de vraag om de biecht terug in te voeren, volgens de Kerk op algemeen verzoek. De reden waarom ze zou zijn afgevoerd, is volgens de Synode:
“wegens de geïsoleerde protesten van individuen die nauwelijks als opvoeders kunnen worden beschouwd en die zich voordoen als ‘progressieven’, waarbij ze in strijd zijn met de grondwet.”