Om nog even verder te gaan op het thema van speciale voordelen voor bepaalde beroepsgroepen; vandaag de zware en ongezonde beroepen. Dit zijn beroepen die bepaalde risico’s inhouden voor de gezondheid (belasting voor het lichaam, het werken in een ongezonde omgeving, en zo meer). Ook in België bestaat een dergelijke lijst, maar Griekenland zou Griekenland niet zijn als er hier niet op zijn minst enige onduidelijkheid over de kwestie bestaat.
Het principe is eenvoudig. Iemand die een zwaar of ongezond beroep uitoefent, heeft het recht om vroeger met pensioen te gaan dan een normale werknemer. Daarenboven lagen hun pensioenen ook hoger. Nu bestaat er een lijst van zware en ongezonde beroepen, maar het is erg moeilijk om de volledige lijst terug te vinden. Naar het schijnt is het een erg lange lijst, die al op heel wat kritiek heeft kunnen rekenen van de Europese Commissie. De pensioenen van mensen die een zwaar of ongezond beroep uitoefenen, kosten flink was geld aan de pensioenkassen en daarom moet er orde worden gebracht in de heersende chaos. Opeenvolgende regeringen hebben daar al ontelbaren commissies voor opgericht (even terzijde: iemand die in die commissie zetelt, wordt daar uiteraard ruimschoots voor vergoed, iets wat ook veel kost aan de staat; maar we wijken van ons thema af), want de lijst begon er wel potsierlijk uit te zien. Op een bepaald moment werden de volgende beroepen als zwaar en ongezond beschouwd: kantoorbedienden (!) in de industrie, in de metaalsector, in de petroleumsector, radiotechnici en radiopresentatoren (!!!), kamermeisjes in hotels (!), garçons (!!!), pasteibakkers (!!!) en gewone bakkers, kassiersters in supermarkten (!!!), busstationschefs en buscontroleurs, bedieners van bioscoopcamera’s, kappers, schoenmakers, verkopers op de centrale groentenmarkt van Athene, begeleiders op de slaaptreinen en sjouwers van zware dozen en biervaten. De lijst zegt al genoeg over de situatie, neem ik aan
In de zomer van 2008 wilde de toenmalige regering zo wat 300.000 van de lijst af halen. Dat soort aankondigingen leidt steevast tot stakingen want niemand wil zijn voordelen kwijtspelen, natuurlijk. Maar ook hier zal moeten worden ingegrepen als het Griekenland menens is om zijn terug binnen redelijke perken te brengen.
Als je met Grieken spreekt hebben ze allemaal een zwaar beroep….ze klagen altijd over hun werk dus ik vind die lijst niet zo vreemd, had het wel verwacht.
Ik hoop van harte dat ze al die maatregelen gaan redden maar ik vrees met grote vreze!
Bijna onuitkoombaar . Giorgakis moet nu de prullen bijeenvegen die zijn papa al geschapen had . Al mijn buren zijn ” werkonbekwaam ” al sinds hun 40-ste en hebben geen moeite hun tuin te bewerken , op hun dak te klimmen ,te cementeren en met vanalles te sleuren .
Nu ondervonden ze dat er 350 taxonderzoekers zijn die loon trekken maar waarvan niemand weet tot welke dienst ze behoren , wie ze zijn , enz .
En dan , de staat is failliet maar geeft goedkope vakantieplanning uit en ze zitten er met honderden aan te schuiven . Voor honderd Euro kun je een week of meer naar een bestemming , alles inbegrepen , ‘ de staat betaalt de rest ‘ !
Waar kunnen ze aan snoeien zonder revolutie uit te lokken /
Anderzijds @Jenny, vond ik het in vroegere tijden toch schrijnend dat de gewone Griek moest toekijken hoe die “rijke emigranten†heel Griekenland afreisden, terwijl ze zelf nog niets van hun eigen land hadden gezien. Met die vakantie‘bons’ kunnen de kinderen van bovenstaande oorlogsgeneratie voor het eerst óók eens weg uit hun dorpje, op vakantie in eigen land. Toegegeven, het algeheel systeem klopt niet als de modale Griek alleen maar dank zij die bons op vakantie kan gaan, dus ik beweer niet dat het een goed systeem is. Maar ik kan wel begrijpen dat diezelfde modale Griek tegen de afschaffing van die bonussen protesteert. Zolang de Griekse overheid fragmentarisch te werk gaat en de problemen niet integraal aanpakt, blijft men in die vicieuze cirkel zitten.
Het feit is @Roosje,dat de staat in zeer zware financiele problemen zit en dan geven ze bons om op vakantie te gaan . En kinderen van de oorlogsgeneratie zijn nu al grootouders . Ik gun iedereen op vakantie te gaan maar dan moet je ook wat centen in je porte monnaie hebben.
@Jenny, ik denk niet dat die goedkope vakanties nu echt het grootste probleem zijn. Op die manier wordt er nog wat ondersteuning gegeven aan de toeristische sector die het de laatste tijd erg moeilijk heeft.
Als ik zo wat rond begin te kijken, begin ik te beseffen dat er maar 1 iemand is in heel Griekenland die niet een of ander extraatje heeft of voordeel geniet, en dat ben ik!
kijk dan maar eens naar hier ook…
@bruno, die goedkope vakanties gaan bij mijn weten toch niet altijd naar de juiste mensen: wie weinig inkomen aangeeft heeft er recht op… daar moet geen tekening bij denk ik. Ik denk net dat de toeristische sector heel wat geld misloopt op die manier.
Eigenlijk, als je ‘t zo allemaal eens analyseert, vraag je je af of het geld dat ergens voor bestemd is, wel ooit op zijn plaats aankomt in Griekenland.
Het is niet echt verwonderlijk dat Grieken zo ongelofelijk wantrouwig zijn.
En dan worden die diensten , bussen,ferries,hotels door de staat betaald ? Arme sukkelaars want die krijgen MISSCIEN wat vergoeding na een paar jaren . Iets aan de staat leveren is waarlijk gevaarlijk . Zij betalen na XXX en ondertussen lopen je kosten en je taxen op de zogezegde inkomsten die je verwacht , moet je nieuw materiaal aankopen , taxen weer eens op betalen en de staat blijft achterwege in betaling . Hun uitspraak : ” Maar wij zijn de staat , daar verlies je toch niks van ?”
Mijn huisband :” Cash , of anders ga je elders !” Hij heeft ervaring opgedaan .
Experience is the name we give to our mistakes !
@Jenny, het bedrijf waar ik voor werk, doet het redelijk goed, want het heeft slechts 1 project voor de Griekse overheid (de rest van de projecten zitten verspreid over Europa). 1 Team werkt voor het ministerie van Economische Zaken, in het gebouw van het Ministerie zelf, maar onze experts zijn genoodzaakt om hier nu een plaatsje op kantoor te vinden, want ze kunnen niet meer op de werkvloer op het Ministerie. Reden: het personeel staakt al bijna 2 weken.
Zo deelt een leverancier van diensten natuurlijk ook in de klappen. Er wordt geen werk verricht voor de klant, dus er zal zeker niet worden betaald voor deze experts. Moeten die nu gewoon hier op kantoor op een stoel komen zitten tot de vakbonden besluiten dat de staking voorbij is?
Sorry hoor @Jenny, maar dat die kinderen van de oorlogsgeneratie allemaal “grootouders†zijn, klopt helemaal niet. Eén voorbeeld: mijn neef heeft zijn vroeger, als jonge gast, als houthakker in de bossen gewerkt en later in de kopermijnen. Hij is van mijn leeftijd en al ben ik geen 20 meer, “bejaard†kan je me bezwaarlijk noemen. Hij zag ons al die jaren komen en gaan. Voor het eerst in zijn leven kreeg hij de kans om óók eens op vakantie te gaan met vrouw en kinderen, iets waar zijn ouders (van de oorlogsgeneratie dus!) nooit de kans toe hadden gehad en waar hij slechts even van mocht proeven als kind, wanneer wij, de immigranten die op vakantie kwamen, hem meenamen naar zee.
Dat er excessen zijn, is niet verwonderlijk @Hans, die heb je overal. Dat is des mensen. Het is de taak van (nog maar eens) de overheid om dÃe tegen de gaan.
Niet akkoord dus @Jenny; je klinkt haast als een collega van mij op mijn vorig werk. Die kloeg ook steeds steen en been en foeterde op haar collega’s omdat werknemers tijdelijk 3/5de gingen werken, loopbaanonderbreking namen, gebruik maakten van kredieturen of mantelzorg opnamen, enz… omdat zij, als secretaresse, dan méér paperassenwerk had! Maar kan je het de werknemers kwalijk nemen dat ze gebruik maken van de mogelijkheden die de overheid hen aanbiedt? Nee toch, zij nemen waar ze recht op hebben. Ook dat is des mensen.
Ik zeg niet dat het systeem deugd (zoals ik zei: het is navrant dat een Grieks loon het niet toelaat om er eens een weekje tussenuit te trekken), maar voortdurend op het Griekse volk zitten –excuseer me de uitdrukking- kakken, dat stoot me tegen de borst. Zolang de OVERHEID geen structurele maatregelen neemt (en uitvoert), verwijt de pot de ketel tot hij zwart ziet.
maar de overheid is toch het volk? dat zijn toch geen twee gescheiden werelden? overigens had ik Jenny’s uitleg niet begrepen als tegen de mensen die met vakantie gaan, maar tegen de overheid die ietwat te gul is met die bonnen, en achteraf de rekeningen niet betaalt? ik vind dat toch ook een systeem van het verleden dat enkel voor echt sociaal moeilijke situaties zou moeten gelden. Nu krijgt bv iedereen die in de rechtbanken werkt een bijna gratis vakantie… ik heb dat altijd raar gevonden, en zeker nu, in tijden van serieuze crisis…?
Het is hier zowaar een boutade geworden doorheen der jaren, waar iedereen het tot slot altijd mee eens was, nl. ‘het volk krijgt de leiders die het verdient’. Wel, mijn pointe is dat ik die boutade wel eens omgedraaid wil zien @Hans: ‘de overheid krijgt het volk dat ze verdient’.
Juist verstaan @Hans . Ik zou schoolreizen en ook reizen voor 3de generatie steunen maar het feit is dat de staat een ware uitbuiter is . Zij offreren gratis vakantie die door anderen betaald moet worden . En wie betaalt ? Degenen die zelf moeten krabbelen om rond te komen .Ik “KAK” zeker niet op het griekse volk @Roosje , nooit gedaan en kan me geen zier schelen dat ambtenaren profiteren . Waarom het gaat is het gedrag van de staat .
Nogmaals klaar maken : de staat koopt of huurt iets van een prive handelaar . Ze betalen na jaaaren maar voor de handelaar in kwestie is dat officieel een inkomen waarop hij getaxeerd wordt , moet nieuw materiaal aanschaffen en weer eens tax betalen . Is dat een hulp voor toerisme dat het al moeilijk heeft ? Als ze daarbij ook nog hun nieuwe taxatie maatregelen gaan toepassen , tot 60% voor 100.000 Euro inkomen maar huur, OTE , DEH , en wie weet wat nog meer , zijn NIET aftrekbaar van de inkomsten.
Enig idee welke kosten een hotel heeft aan electrische stroom , telefoon , e.a. die je als pure winst moet aangeven zonder betaald te worden ? Dat is kelderen van een zaak die werk bezorgt aan werknemers.
M’n man heeft een scheepvaart agentschap gerunt , we hadden zowat 25 personeel en we hebben die mensen FIER gemaakt over hun werk. Ze kregen offcieel
loon plus overuren , we hebben samen enorm veel gerookt ( sorry Bruno:) , liters koffie gedronken en veel gelachen maar m’n man reed over en weer naar Athene om toch faciliteiten te krijgen voor zwaar verkeer naar Syrie . De rekeningen kwamen maar binnen : de haven , de parkings , de stad (voor asfalt vernieuwing) , enz. De handelaren,restaurants,kiosken garagehouders in de stad waren opgetogen maar de overheid bleef melken .
Ik was “operations manager” voor de ferry boat lijn en was erg tevreden over onze staff en we waren vrienden die opgetogen waren over een goede afvaart .
DAT noem ik ambtenaren hebben : mensen die snappen waarvoor ze werken en voelen dat een goed inkomen ook hen tegoed komt . Geen schouderophalen .
Als ik griekse leraars hoor zeggen dat het hen niks kan schelen dat leerlingen het niet goed doen, dan draait m’n maag om . Ik was lerares Frans in Leuven en kon het gewoon niet verdragen dat er eentje was niet meekon .
Het is die ‘je m’en fous’ dat me hier stoort . En dat maar van zekere mensen want kan er niet over wat voor werk meisjes in supermakten leveren voor erg weinig centen .
Nee @Roosje, de overheid heeft door misbruik een volk geschapen , misschapen !
“Ik gun het iedereen om op vakantie te gaan maar dan moet je ook wat centen in je portemonnee hebben†klonk mij als een verwijt (aan het Griekse volk) in de oren. Misverstaan (?).
De porte monnaie die ik bedoelde was die van de staat die blut is nadat ze het land leeggemolken hebben en die nu vakantie offreren op kosten van de taxbetaler en het zijn weer de kleinere inkomsten die zullen beboet worden.
blut maar niet leeg. Daneika ke agyrista ,apo tin Germania.
Tha voithisi i Angela ,ante ke o Evraios met de griekse achtegrond. Nikola!!
Jenny even een vraag off topic. de lijn naar Syrie is niet meer operatief of well?? en waarom was die lijn door Stena en niet van Anek of Minoan gereden??
Die ferry lijn is begonnen in 1977 door een zweedse rederij : Rederi AB Nordoe waarvoor wij agenten waren.
Stena is later komen opdagen . Twee rederijen die schepen hadden speciaal voor zwaar wegvervoer en die zowat 1100m camions konden laden .
De lijn is gestopt wegens de Iran-Irak oorlog . Syrie koos de zijde van Iran en liet geen verkeer via Irak meer door.
Het overgrote deel van de TIR’s waren voor Iran en Afghanistan . Nu moet het verkeer weer via Turkije . De truckers verkozen de ferries omdat ze de kans hadden wat te rusten , minder sleet aan hun voertuigen en ook veiliger dan de turkse wegen. Niet te vergeten dat die chauffeurs zowat 5000-6000km aflegden (one way) !
ik ken somige die dat deden. rijden naar Syrie ,libanon, maar ik vond raar dat een rederij uit Zweden die lijnhad gekregen. had ik eerder griekse rederij of een Duitse zo als Hapaq verwacht. zelfs nedloyd maar toen was Sweden nog uit de EU en vond ik het raar. zijn nu geen lijnen meer uit Volos?? bv naar Bulgarije en dan Georgie of die richting??
DE BELGEN BLIJVEN OOK NIET ACHTER MET KLAGEN NATASA; OVER ZWARE BEROEPE MAAR EEN GRIEK EEN REDEN TE MEER OM TE KLAGEN WANT VERDIENEN MINDER EN WERKEN OOK LANGERE UREN DAN ANDERE EUROPEANEN
Tzeni , de Sweden hebben die lijn niet ‘gekregen ‘, ze hebben ze voorgesteld omdat ze de juiste schepen
hadden want met een schip vaar je waar er vrachten zijn,heeft niks te maken met nationaliteit tenzij er boycots zijn . Zweden hebben erg veel ferries en de AB Nordoe heeft zich aan iets gewaagd wat anderen waarschijnlijk niet aandurfden . De eerste afvaart was met 4 vrachtwagens, de tweede met 6 , en dat voor een schip met een capaciteit van 60 . De eerste klanten waren dan ook Sweden en Finnen , dan Duitsers , Nederlanders , enz tot we klanten van heel Europa over de vloer kregen . Dat vraagt heel wat sponsoring hoor , enorme inzet en service.
Te weten dat TIR carnets niet aangenomen worden in Arabische landen en dat alles moest vertaald worden . Duitse Z (zoll nummers) zijn nog zoiets speciaals .
Nee , er zijn geen internationale ferries vanuit Volos meer , alleen maar die kleine naar de eilanden . De haven is om zo te zeggen dood en het doet me pijn want vanuit ons raam heb ik er uitzicht op .
dus denk ik ,heb je vaast veel varea ensima .
Kijk jaaren 70 en nu nog steeds iedere recht om een griekse haven te gebruiken wordt door de minister gegeven. dat bedoel ik meer. toen reeden de scandinaviers zelfs tot Athene. tegenwordig zie je geen scandinavieer meer in gr.
wat wel een beetje dom van de griekse kant is ,de lijn naar Izmir. Zou de Turken helpen ,en iedere european dat die kant op gaat.
nog een vraag ,ik ben wel vaak naar Volos gekomen ,maar waarom de haven van Volos en niet Thessaloniki. Thes is dichter naar de Yugoslavishe grenzen,en toen was geen Egnatia. van Euzoni naar Volos zou zeker 3 a 4 uur rijden zijn,of niet?
Had je veel verkeer met duitse zol nrs?? kochten de arabieren autos in Duitsland??
wat nog af en toe in gr tegen komt is een Iranieer onderweg naar Europa met zijn vrachtauto
Tzeni , reders meten mijlen uit en ook de mogelijkheden om regelmatige afvaarten te hebben . De rijafstand grens tot Volos is zowat 250km en de haven hier heeft een grote parking , de Egatia bestond , daarbij moeten er faciliteiten voor zulk grote schepen bestaan dewelke Volos kon aanbieden : juiste vrije dokken , enz.Geen wachttijden om aan te leggen. De haven faciliteiten zijn ook erg belangrijk.
Waar heb je gehoord dat je ministeriele toestemming moet hebben om een haven aan te doen ? Voor een regelmatige lijn wel een overeenkomst maar anders kan elk schip om het even waar naartoe varen . Scheepsvrachten is als een beurs , de beste bieder krijgt het aangeboden .
Wij hebben met eigen schip ooit een cirkus van Odessa naar Haifa overgebracht !:) De hele bemanning was verzot op de giraffen en de olifant !:) Het was de eerste tegemoetkoming tussen USSR en Israel.
Ja , er waren veel Zoll wagens .
De Arabieren kochten massaal chassis aan van Mercedes en Mann en het was NK , Nikolaos Kioleidis , die er kippers,cement mixers, enz op bouwde . Dus perfecte nieuwbouw . Dan waren er anderen die al de tweedehands wagens , meestal uit Duitsland opkochten en de ene op de andere laadden , 3 of 4 op mekaar.
Op 6 jaren tijd is het soort verkeer onwaarschijnlijk veranderd . Saudi Arabie en Jordanie schenen verzadigd te worden maar toen opende zich de markt naar Irak/Iran/Afganistan en met vrachtwagens , niet zozeer 2de hands wagens meer.
Griekse truckers maakten ook veel gebruik van de lijn .
En waarom niet Izmir ? De truckers probeerden Turkije te vermijden . Tartous (Syrie) kwam hen veel beter uit .
leuk om na jaaren via deze weg ,antwoorden te krijgen naar vragen die ik had.
NK had ik hem bijna vergeten. zou hij nog produceren of aleen maar kant en klaar uit de EU verkopen.
Hoe is het nu met Volos zijn haven?? is het net zo als met Peireus ,stakingen en Chinezen??
NK produceert nog . Via deze ferry lijn hebben we veel vrienden gemaakt en Niko was er eentje van.
De haven van Volos is desolaat . Soms wordt er iets ontladen als Piraeus staakt maar buiten wat kustvaarders en vissersschepen is er geen verkeer . In de zomer komt er wekelijks zo’n drijvend hotel aanmeren en de toeristen kunnen dan naar Portaria en Makrinitsa gebracht worden.
Niet te vergeten : er ligt ook een sjiek yacht van een of andere arabische prins gemeerd . Zelden dat het uitvaart.
De zeilclub schijnt ook niet meer actief te zijn want indertijd gingen we wekelijks een race houden tot Trikeri .
Grote pret er samen ‘s middags te gaan eten en dan full speed (als de wind goed zat) terug naar Volos en dan mekaars ‘wind stelen’ !:) Maar nu zie ik zo’n vloot
‘s zondags ook niet meer uitvaren .
@Jenny: jammer, want de baai van Volos is een mooie achtergrond voor regatta’s, als je die cementfabriek bij Agria wegdenkt 😉
Och Bertinos , die cementfabriek stoort eigenlijk niet zo erg en het is nog een werkgever in de streek . En wie die niet graag wilt zien , houdt beter de tell-tales in de gaten als je zeilt !:)