Tweede autocontrole

Om verder te gaan op een reactie die @Jenny in de vorige post heeft achtergelaten: het is weer eens tijd voor de autocontrole. Hoe dat er 2 jaar geleden aan toe ging, heb ik hier al beschreven. Daar stond wel 1 foutje in: je moet je auto laten controleren als hij 4 jaar oud is, en nadien om de 2 jaar.

Binnenkort maak ik een nieuwe afspraak en het moge duidelijk zijn dat ik niet naar een openbaar “KTEO” zal gaan, maar wel naar het privé-KTEO op 500m van mijn deur. Handig dat ik daar ook op een zaterdag terecht kan.

Ik verwacht niet dat ik daar een fakelaki ga moeten neerleggen, maar afgelopen week las ik wel in de krant dat de praktijk van steekpenningen nog flink bloeit in het domein van de autocontrole. Overigens zijn de cijfers bijzonder ontluisterend. Naar verluidt zouden nergens anders in Europa zo veel luxewagens rijden als in Griekenland (het percentage aan Ferrari’s, Porsche’s, Hummers en nog ander speelgoed is hier bijzonder hoog), maar tegelijkertijd zijn 30% van de wagens op de weg niet gecontroleerd.

Er zouden 7,5 miljoen wagens rijden in heel Griekenland op dit ogenblik. Daarvan zijn er 2,7 miljoen nooit gecontroleerd. Daardoor mist de Staat voor 1 miljard aan inkomsten aan vergunningen en boetes. 800.000 tot 1 miljoen chauffeurs is de voorbije 3 jaar niet komen opdagen op de autocontrole.

En diegenen die dat wel doen, en die vrezen dat hun auto niet zal worden goedgekeurd, stoppen de controleurs wat extra geld toe. Voor auto’s zou het bedrag tussen de 10 en 300 euro liggen, voor vrachtwagens tussen de 700 en 1000 euro.

Dat verklaart in ieder geval het aantal wrakken dat zich nog op de Griekse wegen begeeft. De boodschap is duidelijk: goed uitkijken op de weg hier!

15 thoughts on “Tweede autocontrole

  1. ik vrees dat ik schuld moet bekennen…

  2. Ik kende een Fransman in Chaidari die 10 jaar in Griekenland woonde destijds. Hij reed al die tijd rond in een Renault 25 met Franse kenteken. Die auto had nooit van zijn leven een keuringsstation gezien, Franse of Griekse. Niemand die hem ooit hier op aansprak. Waar ik woonde in Athene (Ag.Panteleimon, Acharnon), stikte het van de Poolse, Duitse en Franse auto’s…

  3. En wellicht nooit invoertaks betaald ook niet, @Philippe?
    Alleen, hoe krijgt zo iemand een verzekering vast? Of misschien rijden die lui gewoon zonder verzekering; ook leuk als zo iemand tegen je botst…

  4. nergens in europa rijden zo veel luxe wagens.
    wist je dat niet ??zonder de Grieken was BMW al lang dicht en Mercedes ook.

  5. Porsche Cayenne, @Tzeni! Om de een of andere reden wil de neo-ploutos (nouveau-riche Griek) een Porsche Cayenne.

  6. edo kykloforaei o Roben ton reporter o mister kitrinos typos me Kayen.
    Ti malakia ,thee mou exei o kathe theoploutos??
    ik zou zeggen ,Ne tin eixe ke sto xorio tou,tin Kagien??

  7. aller ergste vind ik de griek als hij over zijn Beba spreekt. wellicht Beba was de BMW. ik weet niet of het zo nog is, omdat ook andere merken veel rijden.

  8. Kun je als Griek niet met een wagen met vreemde nummerplaat rijden in GR en toch verzekerd zijn in het buitenland ? Ik heb er geen idee over en weet alleen maar dat we in 1978 een Volvo 2000 met belgische nummerplaat voor een appel en een ei verkocht hebben omdat de taxen onbetaalbaar waren .
    Hier rijden spitslinternieuwe luxe wagens met bulgaarse nummerplaten rond! En anderzijds auto’s die minstens 30 jaar oud zijn , nog met de oude nummers met 2 letters .
    M’n man is gefrustreerd terug gekomen van de KTEO want hij had groot onderhoud en wasbeurt (zelfs de motor) laten uitvoeren en niemand keek er naar om . Hij kreeg z’n goedkeuring zelfs zonder omslagje !:)

  9. er zijn ook rijke BUlgaaren . rond Kavala is alles gekocht door Bulgren. ze willen graag ook een huis bij de zee ,zo een eksohiko hebben.
    er is toch een oplossing voor de elende van de Kteo. Ikteo zo een particulier Kteo ,kan je met een afspraak heen en is toch zonder fakelaki.
    er waren geke tijden vroeger met de IX. ik had ooit een Volvo 142 van een Noor gekocht dat naast mij werkte in Mallia. prijs enkel vliegticket naar Oslo. er was een tijd rond 84 dat ik voor de 2cv een carnet moest maken bij de Elpa om naar buitenland te gaan.ik heb nog stempels op mij oude lange blauwe paspoort dat je nog van de bank valuta kon kopen. je mocht ,weet niet meer hoe veel ,maar er was een grens per jaar ,en als je terug kwam moest je melden bij inkomen hoe veel had je mee ,deze kon je weer uit griekenland volgende keer meenemen.

  10. @Bruno: aha, er zijn dus toch verplichte autokeuringen bij jullie! Ik heb me als toerist al vaak afgevraagd of er wel een autokeuring bestond! Ik bedoel: je ziet daar zoveel wrakken en ingedeukte vehikels rondtoeren dat je de indruk krijgt dat veel Grieken blijven rijden tot hun auto totaal uit mekaar valt.
    Ze parkeren maar waar ze willen en rijden soms als halve gekken. Ik noem het vaak: in Griekenland schijnt er maar één verkeersreglement te zijn: wie eerst is, is eerst. De wet van de sterkste, de normale verkeersregels lappen ze vierkant aan hun laars. Zelfs als je als voetganger groen licht krijgt, moet je nog uitkijken voor het verkeer. Op Kreta durf ik met een huurauto rondrijden (behalve Heraklion) maar in Athene zou ik het niet aandurven, nog voor geen geld ter wereld! Maar dat is eigenlijk geen probleem voor ons, we houden zoveel van Hellas, je kan het zelfs verliefdheid (!) noemen dat het ons niet stoort.

  11. @Jenny, ik weet dat het erg moeilijk is om als buitenlander in Griekenland met nummerplaten van een ander land (laat ons voor het gemak België zeggen) kunt rondrijden. Als je de zeer hoge invoertaks wil vermijden, moet je wel met vreemde nummerplaten blijven rijden, maar je krijgt dan normaal gezien geen Griekse verzekeraar zo ver dat hij je verzekert. Je kunt het dan wel in België proberen, maar dan moet je minstens 1 keer om de 6 maanden in België zijn met de wagen. Althans, dat is de laatste informatie die ik over de kwestie had en dat is ondertussen toch ook meer dan 5 jaar geleden.

    @Leo, je merkt dat er inderdaad officiële autokeuringen zijn, maar het is meteen ook duidelijk waarom er zovele wrakken rondrijden, he?

    Ja, autorijden is hier wel een uitdaging. Het heeft me 2 jaar gekost, voor ik uiteindelijk de stap heb genomen en tot nu toe is dat steeds goed verlopen (even afkloppen – χτύπα ξύλο). Ik heb ooit nog rond gereden in Libanon en Jordanië en het is hier vergelijkbaar. Maar het went gelukkig wel.

  12. Ik heb twee jaar rondgereden met een Belgische plaat en een Belgische verzekering die de gehele EU dekte, maar ik ben uiteindelijk toch ook naar Belgie moeten terugrijden om hem daar te verkopen. Volgens mij mag je maar maximum 6 maanden met een vreemde nummerplaat in GR rijden, daarna moet je weer terug, zoals Bruno zei. Maar ondertussen zijn de meeste auto’s in GR een pak goedkoper dan bv in Belgie.

  13. Inderdaad @Hans,geen reden meer om naar het buitenland een wagen te gaan kopen .
    En wat rijden betreft : in 1970 hebben m’n vriendin en ik een VW kever gehuurd om naar Delphi en Olympia te rijden.Ik aan het stuur en zij over de landkaart gebogen . We hielden ons strict aan alle snelheidsbeperkingen en kregen voortdurend luid getoeter en gevloek want vrouwen aan het stuur waren een zeldzaamheid en de mannen zouden eens de matcho uithangen . Toen kreeg m’n vriendin een ingeving :” Wij rijden met griekse nummerplaten ” zei ze ” we zouden beter een briefje op de achterruit aanbrengen dat we toeristen zijn . Misschien lukt het ” We hebben dan onze ‘ Grieks op reis’ geraadpleegt en een bordje gemaakt :’ EIMAI TOYRISTAS’ en inderdaad , gedaan met scheldpartijen maar wel uitnodigingen te volgen en niet bang te zijn !:) Een goeie truuk als je met een huurauto in GR rondtoert.

  14. Ik heb gehoord dat je automatisch niet verzekerd bent als je geen KTEO hebt. Uitlaat moet overigens elk jaar gekeurd. In de prive KTEO in Mournies bij Chania hangt een bord dat ze geen fakelakia aannemen.
    Uitlaat, vering, remmen, ophanging, stuurinrichting worden gekontroleerd. En hij moet niet lekken, dan wordt de vloer vies.

    Eind jaren 70 had 40% vd chauffeurs in de provincie Chania geen rijbewijs en reden er auto’s zonder nummerplaat in de stad rond.
    Liften was toen sneller dan op de bus wachten. Soms werd je gewoon meegenomen naar huis of taverne om te eten en dan verder te rijden. Dan was de bus wel sneller. Maar niemand had haast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *