Er broeit wat

Terwijl de eerste schermutselingen rond het parlementsgebouw een feit zijn, komen er nu feiten aan het licht die de gemoederen hier flink opjutten.
Gisteren nog, heeft minister van Financiën Papakonstantinou een ministerieel besluit ingetrokken dat parlementsleden vrijstelde van de 10% looninlevering.

Maar vandaag zijn er nog wel andere dingen die niet lekker zitten bij de Grieken. Zo circuleert er nu een mail met de namen en salarissen van werknemers van de Griekse openbare omroep (ERT). De betrouwbaarheid kan natuurlijk niet worden gegarandeerd, maar geheel uit de lucht gegrepen, zullen de cijfers niet zijn. De best betaalde journalisten, blijken volgens de mail tot 324.000 EUR per jaar verdienen (de managers zitten ook rond dit bedrag). Dit zijn ambtenaren. De bedragen zijn obsceen hoog in deze tijden. En je mag er van uit gaan dat “journalisten” (aanhalingstekens opzettelijk geschreven) van de privé-zenders nog meer verdienen.

Verder hebben tween Duitse parlementsleden gesuggereerd dat Griekenland maar eilanden moet verkopen om zijn schulden op die manier weg te werken (zie hier het artikel in de Standaard). Dat dit net van Duitsers moet komen, ligt er gevoelig. Als het als grap bedoeld is, dan is het zeker misplaatst om dat van parlementsleden te horen. Als het niet als grap bedoeld is, dan kan Griekenland in dit geval weer beweren dat lang niet alle oorlogsschade is terugbetaald (een voorbeeld er van heb ik al in november 2008 beschreven).

En tenslotte is de benzine in Griekenland nu de duurste van de hele Europese Unie. Rond 15 maart wordt verwacht dat de prijs tot 1,6 EUR per liter zal oplopen. Dat komt uiteraard door de belastingsverhoging, maar het belastingspercentage ligt hier nochtans niet hoger dan in de rest van Europa. De pomphouders steken heel wat zwart geld op zak (nog steeds geven ze geen kastickets).

En nu zou de Europese Commissie gevraagd hebben om ook de salarissen in de privé-sector te verminderen. Althans, dat schrijft de media, maar als je dit artikel (in het Grieks weliswaar) leest, dan is het duidelijk dat dit niet de woorden zijn van de woordvoerder van Olli Rehn, maar wel de interpretatie van het Griekse journaille. Het is natuurlijk wel een feit dat de Griekse economie niet concurrentieel is en dat heeft vele redenen. Ook in de privé-sector houdt men van bureaucratie en zo worden er onnodig veel arbeidsplaatsen gecreëerd. Sommige bedrijfsleiders hebben dat begrepen en zijn er in geslaagd om hun onderneming erg rendabel te maken. Maar de grote massa, die wellicht haar inspiratie opdoet bij een onefficiënt overheidsapparaat, is nog niet zo ver. Misschien komt het er ooit wel van.

5 thoughts on “Er broeit wat

  1. … en ik die dacht dat iedereen naar de video van Julia aan het kijken was…

  2. Gezien de timing, zou je bijna gaan denken dat de regering achter het lekken van deze video zit!

  3. Γραψε και για τα κωλοπαιδα του Χρυσοχοϊδη. Να εισαι μπατσος και να μην γνωριζεις τον Μανωλη Γκλεζο. και να του ριχνεις . ετσι κανουν και με τους παπαουδες τους;;
    Παει ,φιλε μου . απο τοτε που βγηκε η συγνωμη ,χαθηκε το φιλοτιμο.
    Λυπαμαι και ντρεπομαι,Ελληνες να ριχνουν δακρυγονα στο Μανωλη Γκλεζο;;

  4. Μεγάλη ντροπή!

  5. ik heb de video gezien. Mapa. oi katsikes tis cosmote to kanoun kalitera.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *