Derdewereld opengov

Gisteren ben ik zelf ook voor het eerst geconfronteerd geweest met het systeem dat de overheid heeft gebouwd om een inventaris te maken van alle ambtenaren. Ik heb het over de site http://www.apografi.gov.gr/. Mijn vrouw is namelijk leerkracht in een openbare school en is dus ambtenaar. Ze kent haar weg niet zo op het internet, dus ik help haar.
Knap initiatief, daar niet van. En het ziet er mooi uit en de interface is intuitief en wat weet ik nog allemaal. De vraag is natuurlijk wat poetsvrouwen of popes (ik noem nu maar lukraak 2 categorieën van ambtenaren op) er mee aan moeten. Ziet u al een oude priester op die manier zijn gegevens invullen?

Maar goed, laat ons aannemen dat de volledige Griekse bevolking wegwijs is op het internet. Hoe moet je dan aan die inventaris beginnen? Op de site staat ook aangegeven dat er deadlines zijn, afhankelijk van de laatste cijfer van je AFM (dat is een soort van rijksregisternummer). Ben je te laat, dan word je niet langer uitbetaald. Dat geeft je de indruk dat je de tijd hebt om je gegevens door te spelen TOT die datum. (ik ga het hier niet hebben over de belachelijke premisse dat de overheid niet eens weet hoeveel mensen er voor haar werken).

Afgelopen maandag gingen de ambtenaren wiens AFM-nummer eindigde op 1, massaal online tijdens de werkuren. We spreken over ongeveer 200.000 gebruikers. Daarvoor moet je al een stevig systeem hebben, en het huidige systeem was duidelijk niet op deze toevloed berekend en ging dan ook onderuit. Later op de dag leek de zaak opgelost, maar toch zou er vertraging optreden en zou er uitstel worden verleend aan diegenen die de deadline niet haalden door deze technische panne.

Sindsdien leek er iets te zijn veranderd, maar dat was niet duidelijk uit de instructies op de site. Gisteren merkten we wat er aan de hand was. Het AFM-nummer van mijn vrouw eindigt op 8. Dat betekent, volgens de instructies op de site, dat ze TOT volgende week woensdag 21 juli, de tijd heeft om haar gegevens in te voeren. We dachten dat gisteren te doen: goed op tijd, zoals een Belg betaamt, zeker?
Nadat we de gegevens op de eerste pagina hadden ingevoerd, stuurde het systeem ons naar een pagina waar stond vermeld dat op 15 juli ENKEL de AFM-nummers eindigend op 4 konden worden verwerkt.

Dan maar een telefoontje naar de helpdesk, die daarvoor speciaal was ingericht. Het was 20:30u en de helpdesk was nog steeds bemand. Blijkt dat je je gegevens ENKEL kunt invoeren op de daarop voorziene dag en geen dag eerder. Het systeem zou het niet aan kunnen.
Wat een janboel! Dat konden ze dus op voorhand niet voorzien? Doen ze daar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken geen stress tests of load tests voor hun IT systemen? En wat nu? Stel dat je je vakantie hebt geboekt en je kunt toevallig niet online raken op de dag van je deadline. Dan ben je dus wel je loon kwijt. Met andere woorden: alle ambtenaren, over heel Griekenland, hebben dus maar een venster van 24 uur waarin ze hun gegevens via de site kunnen opsturen. Ziet u het een oude priester op een klein afgelegen eilandje al doen?

Dit is een voorbeeld van een maatregel die hals over kop is genomen. Terwijl het idee best wel goed is (hoewel ik nog altijd vind dat het de taak van de overheid is om alle gegevens van haar werknemers bij te houden), is de uitwerking echt wel om te huilen.

One thought on “Derdewereld opengov

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *