Indrukken van Zakynthos – 4: de bezienswaardigheden

In een vorige post schreef ik al dat er in Zakynthos geen oudheidkundige resten meer te vinden zijn. Maar wat zijn dan eigenlijk de bezienswaardigheden van het eiland? Er zijn natuurlijk wel de talrijke kloosters, die wij niet hebben bezocht (ik ben niet zo religieus geinspireerd, ziet u). En er is het versterkt fort op de heuvel Bochalis, dat de hoofdstad Zakynthos (inderdaad, net zoals het eiland) overschouwt. Dat fort is gebouwd door de Venetianen en het doet nu dienst als een museum.

Verder is Zakynthos vooral een eiland voor de natuurliefhebber. Je kunt wandelingen door de rijke natuur maken (opletten voor slangen, wij zagen op een uitstap opeens een exemplaar van anderhalve meter voor onze voeten voorbijschuiven – ik weet niet of ze giftig was).

De beste uitvalsbasis om het eiland te bezoeken, lijkt me Tsilivi. Het ligt redelijk centraal aan de noordkant van het eiland.

Maar Zakynthos is voornamelijk bekend voor zijn 2 bezienswaardigheden: het scheepswrak (dat Navagio wordt genoemd) en de zeeschildpad Caretta Caretta.

"Navagio"

"Navagio"

Het scheepswrak van het schip Panagiotis ligt in een kleine baai aan de noordwestelijke kant van Zakynthos. Dit is de ruwste kant van het eiland, en bij hoger windsnelheden beuken de golven tegen de kalkstenen rotsen, waarbij indrukwekkend formaties en grotten worden gevormd. In 1982, bij een storm waarbij winden van meer dan 12 beaufort zouden zijn genoteerd, voer het schip Panagiotis dicht langs de noordwestelijke kust om de radar van de kustwacht te ontwijken. Het schip smokkelde namelijk sigaretten en drank. De natuur was zo vriendelijk om het schip op het beroemde strand te gooien, waardoor meteen een ideaal decor voor een postkaart was geboren. Met de auto kun je niet tot bij het wrak komen: je dient een bootje te nemen dat je tot op het strand brengt. Meteen heb je dan ook even de tijd om een verfrissende duik te nemen in het onwaarschijnlijk blauwe water (let op; het is koud). De meeste boten doen het strand aan tot omstreeks 14:30u, dus als je niet in een mierennest terecht wil komen, zorg je er voor dat je er later aankomt. Er vertrekt een boot vanuit Zakynthos zelf, maar die komt samen met de hordes toeristen toe. Beter is het om een kleiner bootje te nemen van ofwel Skinari (het noordelijkste punt van het eiland), of vanuit het kleine haventje Porto Vromi. Let er wel op dat er niet te veel wind is, want anders wordt het wel erg moeilijk om aan te meren. Als je met een klein bootje naar Navagio trekt, is het mogelijk dat het niet kan aanleggen aan het strand zelf. Mocht je dan graag foto’s nemen van het wrak, kun je natuurlijk wel je camera waterdicht verpakken, of je kunt een waterdicht wegwerpcameraatje meenemen. Altijd handig trouwens, daar in Zakynthos, met het kristalheldere water. Overigens kun je het wrak ook van boven af bekijken, zoals u ziet op de foto.

Caretta Caretta

Caretta Caretta

De Caretta Caretta, of de Onechte Caretschildpad, zoals ze in het Nederlands blijkt te worden genoemd, is een bedreigde diersoort dat al miljoenen jaren de zandstranden van Zakynthos gebruikt om haar eieren in het zand te begraven. De stranden bevinden zich aan de zuidkust van het eiland, in het Nationale Marinepark van Zakynthos. De schildpadden leggen hun eieren in de periode van juni tot september, en je krijgt de dieren gegarandeerd te zien op een van de uitstapjes met een bootje. Bij elk strand waar de beestjes hun eieren leggen, staat iemand met foldertjes die de toeristen uitlegt wat de schildpadden doen op Zakynthos en waar je als toerist moet op letten. Zo mag je geen strandparaplu in het zand planten (ik zag het iemand doen, en het was toch wel een Griek zeker!), en is de toegang tot de stranden verboden na zonsondergang (dat is de periode wanneer de kleintjes uit hun eieren klauteren en de korste weg naar de zee proberen te vinden).

Aanduiding van een schildpaddennest

Aanduiding van een schildpaddennest

De nesten van de Caretta Caretta worden met een soort van korfje uit hout of ijzer aangeduid op het strand. Je mag slecht in een zone van 5 meter voor het water je stoeltje of strandzetel neerzetten. De zee voor de schildpadstranden is erg ondiep en bijzonder helder. Wellicht helpt dat de kleine schildpadjes om gemakkelijk hun weg naar de open zee te vinden. Vreemd genoeg ligt Laganas, het grootste toeristische centrum van Zakynthos, midden in het beschermde gebied. Een duidelijke aanwijzing dat er een nogal ongemakkelijke relatie tussen dier en mens is.  Er is overigens een eilandje voor de kust, Marathonissi genaamd, dat ook wel eens de naam van schildpaddeneiland krijgt, omdat het de vorm van een schildpad heeft en omdat ook daar de Caretta Caretta haar eieren achter laat.

Xigkia

Xigkia

Een andere bezienswaardigheid, als je het zo mag noemen, is het kleine strandje van Xigkia, aan de noordoostkust van Zakynthos. Van onder de rotsen komt er zwavel naar boven, waardoor het strand ruikt naar rotte eieren. Verder schijnt het water collageen te bevatten en het is een feit dat het goed voor de huid is. Op de foto ziet u 2 witte stromen van onder uit de rotsen komen: dat is de zwavel. Nog goed voor de huid, is een kleibad op het strand van Porto Zorro. Aan het uiteinde van het strand moet je diep gaan graven om klei te vinden, maar als je je er mee insmeert, heb je gegarandeerd 3 dagen de meest zachte huid.

En verder heeft het eiland een heel aantal rotsformaties. De bekendste zijn de Blue Caves, de grotten van Keri (mijn favoriete stek op het eiland) en de Dolphin Caves. In Porto Vromi is er een rotsformatie waarin zelfs het gezicht van Poseidon te zien is. Allemaal te bezichtingen met een dagcruise vanuit Zakynthos, of met kleinere cruises die je naar 1 bepaalde plaats brengen. Vanuit Alykes en Keri kun je overigens ook een klein motorbootje zelf huren en naar de grotten en strandjes varen om daar ver weg van de drukte te genieten van de natuur en de kleuren.

Ik geef u nog een aantal foto’s mee, maar u kunt nog meer zichtjes bekijken op mijn flickr-pagina.

Keri

Keri

Blue Caves

Blue Caves

Het gezicht van Poseidon

Het gezicht van Poseidon

8 thoughts on “Indrukken van Zakynthos – 4: de bezienswaardigheden

  1. toen ik op het scheepswrakstrand was, lag het er vol motorboten met zatte engelsen, en het water lag vol olie; het was er ook heel heel warm en geen plekjes om te schuilen. Maar we waren met een klein bootje gekomen, en in de buurt zijn er veel onwaarschijnlijk prachtige strandjes, zonder Engelsen en zonder olie. Laganas vind ik op zich ook wel een bezienswaardigheid; ik ben 1 avond geweest met een Spaanse vriend en zijn Griekse vriendin, en dat was echt wel de moeite, precies een (ranzige) film… Overigens kregen wij andere drank van de barman als onze Griekse vriendin bestelde… Maar al bij vond ik Zakynthos ook echt de moeite.

  2. Dat is me gelukkig bespaard gebleven, @Hans. Ik merkte overigens dat er heel veel Servische, Roemeense en Bulgaarse toeristen op Zakynthos waren. Die zich overigens zeer voorbeeldig gedragen i.t.t. sommige Britten.

  3. Bruno, prachtige foto’s! Je kan een mens doen watertanden. Misschien een optie voor ons om in september te doen, afhankelijk hoeveel ons spaarvarken nog zal willen lossen.

  4. Onder het genot van muziek van Roza Eskenazi jou foto’s bekeken, prachtig, ik waande mij eventjes op vakantie 🙂

    Bobtje

  5. Ik heb me door een koppel immigranten uit Zakyntho, die hier op Kreta aankwamen met een oude Vespa en 1 koffer, laten vertellen dat Zakynthos stikt van de slangen. Kan iemand dit beamen of ontkennen?
    (Niet dat je bang hoeft te zijn voor de mooie beestjes, zij zijn namelijk nog veel nog banger van jou. Als je er al een ziet is het meestal enkel de snel verdwijnende staart die je net nog glimpt.)

  6. De honderden miljoenen jaren oude Caretta Caretta die zelfs het tragische verdwijnen van de dinosaurussen overleefde is aan het uitsterven, en wel door menselijk doen tijdens de afgelopen 100 jaar.
    Geen hond die ernaar kraait.

    Plastic Fantastic!

    Deze planeet zal pas weer opbloeien als Homo Sapiens, jij en ik dus, zichzelf en vele duizenden andere levensvormen totaal onbekommerd volkomen klakkeloos en totaal zinloos, maar zeer zinvol hebben uitgeroeid.
    Wij zijn het enige ongedierte wat hier verwoestend rondkrioelt en desondanks de PIL ons planeetje hopeloos blijven overbevolken met vetzakken.
    Sinds 2 jaar zijn er meer zwaarlijvigen dan ondervoedden op ons bolleke, en beider aantallen groeien. Als je niet beter wist zou je het niet eens geloven.

    Sorry als ik de blog te buiten ging, ik waande me nog even weer mens, en niet een produkt met streepjeskode. Mijn ekskuus…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *