Dat de beschaving van de oude Grieken erg gesofisticeerder was, merken we maar al te goed bij een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum in Athene, of aan het nieuwe Akropolis museum.
Af en toe zijn er nieuwe ontdekkingen en opgravingen die nog maar eens bevestigen hoe ver ontwikkeld de Griekse samenleving was in de oudheid. Denk maar aan het Mechanisme van Antikythira, dat een paar jaar geleden is ontdekt in een scheepswrak voor de kust van het gelijknamige eilandje, tussen de Peloponnesos en Kreta.
Zo is er bijna 20 jaar geleden een anders scheepswrak ontdekt, voor de kust van Toscane, met aan boord heel wat glaswerk van Syrië en medicijnen uit Griekenland. Medicijnen, zult u zeggen? Inderdaad, naar verluidt zouden er pillen zijn ontdekt. Er is weinig geschreven over deze ontdekking, maar een paar dagen geleden verscheen er een artikel in de New Scientist (u vindt het artikel hier online terug), waarin melding wordt gemaakt van de samenstelling van deze pillen op basis van DNA-onderzoek. Interessant – we hebben natuurlijk wel weet van Hippocrates en Asklepios, maar het is toch wel van een andere orde om pillen terug te vinden.
PILLEN nog wel en daarbij er ook handel mee drijven.Er is niks nieuw onder de zon !
Grieken zijn nu toch nog altijd self made homeopaten maar dan wel met infusies . Ze hebben theeen voor alle mogelijke ongemakken. We zitten hier met een keukenkast vol heelkundige kruiden en bibliotheek schappen gevuld met naslagwerken . En het werkt daarbij ook nog , met minder nevenwerkingen als medicatie slikken .
Je pen was wat slippery.;)
Het Antikythiramechanisme werd ontdekt in het jaar 1900 toen een sponzenduiker vlak bij het eilandje Antikythira een scheepswrak ontdekte. Naast een scheepslading vol bronzen en marmeren beelden vond hij een onooglijke klomp gecorrideerd brons, ter grootte van een schoenendoos.
Veel geleerden hebben zich sinds dat moment over de klomp gebogen. Het blijkt een van de méést ingenieuze instrumenten uit de oudheid te zijn: een precizie-mechaniek met 32 ragfijne tandraderen, ingewikkelde overbrengingen en zelfs een differentieel (waarvan altijd gedacht werd dat het een 16-eeuwse uitvinding was). Een Grieks instrument, gemaakt omstreeks het jaar 80 voor Christus.
‘t Blijft verbazingwekkend….
O, o. Gecorrodeerd dus. (‘t Wordt bij mij ook wat roestig in die hersenklomp.;))
Oeps, inderdaad – het mechanisme is een goeie 100 jaar geleden ontdekt. En ik zou dat moeten weten, want ik ben de tentoonstelling gaan bezoeken. Echt onwaarschijnlijk, dat computertje!