Griekenland ligt vandaag volledig lam, maar voor diegenen die thuis zitten, is het moeilijk te volgen wat er precies gebeurt. De media staken namelijk ook: er zijn geen nieuwsberichten, noch op de radio, noch op de televisie.
Met die media zou het binnenkort wel eens heel erg slecht kunnen gaan. Door het slechte economische klimaat worden kranten, radiostations en tv-zenders geraakt. Er is sprake van om ook de openbare overheid flink af te slanken. Die heeft momenteel heel wat kanalen, en die kosten handenvol geld.
Maar ook de privé-zenders zitten in de problemen. De meeste tv-zenders in Griekenland leven van het kapitaal van hun eigenaar en van de reclameinkomsten. Die inkomsten zijn dit jaar met 30% gedaald, en dat voel je natuurlijk wel. Ook de kranten krijgen het moeilijk.
En eigenlijk is het allemaal toch wel te begrijpen. Griekenland is een land met ruwweg 10 miljoen inwoners. Je mag stellen dat een deel van de bevolking nauwelijks kan lezen. En toch zijn er tientallen kranten in dit land. Er komen er zelfs voortdurend bij! Hoe worden de journalisten voor die kranten betaald? Welke meerwaarde heeft de ene krant tegenover de andere? Wat is het verschil tussen de verschillende kranten? Vele kranten zijn spreekbuizen van de politieke partijen en worden op die manier gefinancierd, maar dat model blijkt nu niet langer houdbaar te zijn. The New Athenian had al een interessant artikel gewijd aan de kranten in Griekenland.
Met de TV-zenders is het niet anders. In Athene alleen al ontvangen we gemakkelijk 12 verschillende kanalen. Sommige zijn 1-mans shows, zoals de zender van LAOS-stichter Giorgos Karatzaferis, waar de hele dag door het lof van de stichter wordt gezongen.
Maar andere zenders zijn volwaardige spelers. Ook hier rijst vaak de vraag: waarin verschillen de zenders onderling van elkaar? ‘s Ochtends heb je zogenaamde duidingsprogramma’s. Elke Griek die ergens een probleem mee heeft, mag zijn beklag komen doen bij een programma. Dat zie je op 3-4 zenders. Nadien heb je roddelprogramma’s, waar domme (of zich dom voordoende) meiden de Griekse celebrities becommentariëren en hun mening geven over allerlei programma’s (voor reality dan). Sommige zenders investeren in Griekse soaps, die overigens van een zeer bedenkelijk niveau zijn. Af en toe zit er wel kwaliteit tussen, zoals de reeks “To Nisi (Het Eiland) dat is gebaseerd op het boek van Victoria Hislop, dat u wellicht al wel heeft gelezen. Verder zijn er een paar satirische programma’s (materiaal genoeg, zeker vanuit politieke hoek) en ‘s avonds heb je op bijna alle zenders tegelijkertijd het “journaal”. Dat is vaak niet meer dan een verzameling “journalisten” die hun mening geven op dingen die in Griekenland gebeuren, afhankelijk van hun politieke affiliatie (het lijkt overigens of er buiten de landsgrenzen zelden wat gebeurt). Eenheidsworst dus, waarvan je je afvraagt wie dat allemaal betaalt. En dat vragen de eigenaars van de privé-zenders zich dus ondertussen ook stilaan af, zo lijkt het wel.
Die journaals duren wel uuuuren, en bij elk stukje hebben ze een beeldfragment van een tiental seconden dat dan tot in den treuren wordt herhaald. Was dat al een eerste besparing? Het lijkt soms interessanter om een van die beeldschermen achter de presentator te volgen waarop dan pakweg CNN te zien is 🙂
goed gezien Bertinos. ik probeer mijn vrouw ook steeds wijz te maken dat het steeds nieu nieuws zijn maar zij gelloft de grieken al jaaren niet meer.en dat is lastig voor mij, aangezien dat zij met een griek getrouwd is.
het lijkt zo een caseten bandje met een lus dat steeds onieuw afspeelt.
hoe al die journalisten betaald worden? ik weet het: niet! die kranten hebben enkele goedbetaalde ‘sterjournalisten’, en dan tientallen en tientallen zgn ‘stagiairs’ die voor 150 Euro per maand werken in de hoop zelf ook een sterjournalist te worden (die in Griekenland de status hebben van zangers en topacteurs). Mijn schoonzus heeft zo jaren ‘voor niet’ bij Ta Nea en To Vima gewerkt. Vallen we dan verbaasd uit de lucht als we vernemen dat journalisten tegen een kleine ‘extra vergoeding’ gewoon schrijven wat hen gezegd wordt door diegene waarover ze schrijven? en dan hebben we het nog niet eens over de sportkranten natuurlijk.
Wat is die TiVo waarvoor Mega zoveel publiciteit maakt ? Kranten en tijdschriften sluiten het bedrijf en anderen openen er nieuwe . Onbegrijpelijk .
Een kioskuitbater in Volos stad zegt dat de laatste tijd de verkoop van kanten en tijdschriften tot 80% terug gevallen is en dat ondanks al die bijlagen want een weekend krant is een heel pak met boeken,CD’s ,folders,enz. De kiosken weten er geen raad mee . Waar zo’n spul op te slagen als het weer niet meevalt?
Stakingen : de lokale bussen reden normaal , de apothekers staakten maar tot m’n grote verbazing was het postkantoor open ,niet met de gewoonlijke bediendes maar wel met een ware zuurpruim !:)
‘t Heeft vannacht goed gesneeuwd maar het is al aan het dooien .Geen erg , morgen wordt er toch weer gestaakt .Belgen en Nederlanders weten waarschijnlijk niet dat als het sneeuwt, de scholen hier dicht blijven en ook heel wat diensten niet werken.Force Majeure à la Grecque.
Even een opmerking: To Nisi vind ik eigenlijk niet goed. Heb al vaker zoiets gezien.