Democratie

De laatste tijd wordt het woord democratie te pas en te onpas gebruikt in het openbare discours, niet alleen in Griekenland, maar ook in de rest van de wereld. Dat niet iedereen het even nauw neemt met de betekenis van democratie, heeft misschien te maken met het feit dat we er nog niet uit zijn wat democratie precies is? Deze documentaire die op YouTube vindt, geeft wat meer achtergrond (en gaat nog een stuk verder). Zeer interessant en biedt toch wel wat inzicht in de geschiedenis van de laatste 20 eeuwen, wat mij betreft! Enige parallellen met het huidige Griekenland zijn misschien niet toevallig?

12 thoughts on “Democratie

  1. Bruno,

    Commentaren op je blog over democratie blijven uit, onzekerheid troef.
    Dit bewijst voor mij dat deze vlag elke lading kan dekken en te pas en onpas als argument gebruikt kan worden om zijn gelijk te bewijzen.
    De deelneming aan de veelgeroemde oorspronkelijke Grieks democratie was wel beperkt tot de upper class. Vreemdelingen, slaven en armen werden uitgesloten.
    Intussen zijn wij misschien wel geëvolueerd tot een vorm van democratie die tot tirannie van de meerderheid geleid heeft.
    Simpel gesteld, de meerderheid heeft het beslissingsrecht. Een stom voorbeeld:
    Een gezin met 8 kinderen en 2 ouders stemt iedere dag democratisch welke soep op het menu staat. 6 eten graag tomatensoep en haten kippensoep.
    4 prefereren kippensoep en haten tomatensoep.
    Democratisch resultaat: Elke dag tomatensoep.
    De ware democratie zou voor mij beteken 4 dagen tomatensoep en 3 dagen kippensoep.
    In ons bestel kan in tegenstelling met de Antieke Grieken iedereen kiezen. Het is dan ook niet te verwonderen dat middelmaat en populisme troef zijn.
    Dit is geen pleidooi voor stemrecht beperkt tot een elite, maar wel een afschaffing van het verplichte stemrecht. Het kan toch niet zijn dat iemand gewetensvol de politiek evalueert en dat zijn stem evenveel waarde heeft als die van een medeburger die zijn stem uitbrengt op iemand met een leuk decolleté of een sympathieke hond en eigenlijk liever in zijn bed blijft liggen op verkiezingsdag.
    Trouwens onze opvatting van democratie is maar één middel om de samenleving te ordenen en daarom nog niet het beste.
    Misschien is het zoals de Kerk een niet uit te roeien verschijnsel, omdat het zich als een hoer aanpast aan de wensen van de klanten.

    Voorts nog een prettige zondag en geniet na van het concert.

  2. Dat was de bedoeling waarom ik het hier postte, @penimeni – democratie is maar wat je er van maakt. Ook hier in Griekenland is democratie een parodie geworden: men heeft hier zo met de kieswet gemorreld dat een partij die 40% van de stemmen haalt bij een verkiezingsopkomst van 50% (ondanks stemplicht) toch nog de absolute meerderheid kan halen in het parlement. Wat dus in 2009 gebeurd is: we worden geregeerd door een premier die maar door 20% van de bevolking gewenst is (hoewel dat ondertussen misschien nog maar 5% meer bedraagt).

  3. maar dat zegt de word zelf. de vraag is wat is de Dimos??? wat jij wil is een laokratia. en practish is niet aan te beginnen. iedere gek gaat vertelen hoe het moet??
    als dat zo zou zijn , dan had ik thuis 4 dagen in de week ,gekookte aardapelen, en zo kan ik niet leven. de leden van de familie , stemmen een keer in hun leven , en ik beslis wat ze krijgen. zo af en toe als ik merk dat de volk, (vrouw en kinderen)ontevreden is , vraag ik of ze gekookte aardapelen willen, dan krijgen ze dat ,zijn ze tevreden en zo gaan wij verder.
    in een echte laokratia zou ze dan , zelf ook een keer gaan koken en dat doen ze niet , dat wil ik zelf niet eens .

  4. Bedankt @Tzimi , seisachtheia ga ik zeker in m’n achterhoofd prenten .Komt goed te pas !

  5. I acquire your drift @jenny. (om Frank Zappa te citeren)
    Uit mijn ervaring blijkt dat ‘men’ het als een linkse daad ziet/ervaart om niet te stemmen. Met als gevolg dat een meerderheid vd rechtsen wel gaat stemmen, en er meer linksen zijn die op bed blijven liggen… En naderhand wel opstaan om te gaan betogen tegen rechts die de verkiezingen won omdat links op bed lag.
    Wie niet stemt heeft geen recht tot klagen, is mijn idee. En wie niet ‘voor’ iets of iemand kan stemmen kan nog altijd ‘tegen’ iets of iemand stemmen door kontrovers te stemmen. If you acquire my drift. (om FZ letterlijk te citeren)
    Maar hoe Grieken en Kretenzers stemmen gaat zelfs m’n langste buishoed te boven! Altijd ND of PASOK en altijd maar blijven vloeken op dezelfde verkozen zakkenvullers.
    Afijn, het plaatje is bekend. Snappe wie kan.

  6. Oh ja !
    PS. Als in Belgie de stemplicht afgeschaft wordt gaan er 5 VBers stemmen en verder niemand. Mijn gedacht.

  7. Dedju, deze blog gemist! Drukte op ‘t werk. Gewoon even kort: Demokratie is al lang out! Ik had graag iets willen zeggen over anarchie en laokratie. Maar ja, te laat! Volgende keer misschien.
    Laokratie, Tzimi, is niet eenvoudigweg “ieder gek gaat vertellen hoe het moet”. Maar wel een verregaande, consequente en effectieve verantwoordelijkheid met grote actieve participatie van burgers op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

  8. @Christos: vergis ik mij, of klinkt dat als wat de Piratenpartij in (Zweden en) Berlijn voor ogen heeft? Een stukje uit een interview in DS (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=513FRNMF ): “Ze willen digitale netwerken ontwikkelen om burgers meer bij het bestuur te betrekken. ‘We noemen dat liquid democracy, ‘vloeibare democratie’,’ zegt Fabio Reinhardt, ook een van de vers gekozen volksvertegenwoordigers in Berlijn. ‘We zijn bezig daar speciale software voor te ontwikkelen, die we nu al binnen de partij gebruiken, maar op den duur ook in de stad willen inzetten.'”

    Nu ik eraan denk: dit lijkt mij HET moment voor de piraten om ook Griekenland te gaan enteren 🙂

  9. @Bertinos: ik denk dat het gewoon wilt zeggen dat in een wereld waar het bijzonder makkelijk is om je stem te laten horen, de politici niet meer kunnen doen alsof ze er doof voor zijn. De mensen weten ook wel wat goed voor hen is en dus willen ze dat er ook *echt* naar hen wordt geluisterd. Niemand heeft van de politici de betweters gemaakt die ze beweren te zijn.

    Liquid Democracy klinkt alvast veelbelovend 😉

  10. HA. laokratie,toch . er wordt geluistert naar wat de volk wil!!! en nu is Big Mac vrij?? Barabas of Jezus. en de volk zei barabas en Makaros is weer vrij. Zito i Laokratia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *