In eigen boezem kijken

Minister van Financiën Venizelos slaagde er gisteren in om het parlement op zijn kop te zetten (en bij uitbreiding misschien ook wel een heel deel van de Grieken).

In een interventie verdedigde hij het feit dat de trojka in Griekenland was. Het klonk ongeveer zo: “Als we de supervisie van de trojka niet hadden, […] dan zouden we alweer volledig ontspoord zijn . Het is geen kwestie dat we hen hier willen. Het is een kwestie van mentaliteit, onwil, gebrek aan structuur, methoden, gewoontes en inertie.”

Misschien had hij er ook moeten aan toe voegen dat het een kwestie was van incompetentie? Zowel van de huidige regering als van de vorige?

Soms vraag ik me af waarom Europa verder wil met deze lui. De politici die nu zware besparingen moeten goedkeuren, zijn net dezelfde die jarenlang enorme zwarte gaten hebben gecreëerd. Als je de natuur wil beschermen, ga ja dan boswachters aanstellen die stropers zijn?

14 thoughts on “In eigen boezem kijken

  1. Ach @Bruno, was het allemaal maar zo simpel. Volgens mij kan Griekenland zelfs niet zomaar uit de eurozone volgens het verdrag van Maastricht. En indien wel, vallen wellicht al snel de volgende domino’s zoals Portugal, Italië,… Dus Europa probeert, op een uiterst krakkemikkige manier weliswaar, de meubels te redden om een ware financiële chaos te voorkomen. Als dat nog mogelijk is.
    Ik vermoed dat deze regering binnenkort de handddoek in de ring gooit en verkiezingen uitschrijft. En wat dan?
    Elk scenario is eigenlijk een doemscenario.
    Ik blijf erbij dat GR hier de kanarie in de koolmijn is en dat het hele financieel-economische circus dringend dient hervormd te worden.
    En voor de Griekse bevolking is het een verschrikkelijke nachtmerrie, hoedanook.
    Er zit een hete herfst aan te komen op straat.

    Zeer exemplarisch zijn inderdaad de alarmsystemen. Ik was in augustus in Chalkidiki en het was choquerend om te zien: villa’s alom met alarm. Dit is GR niet meer.
    Meer zelfs, in bepaalde dorpen waren er meer Servische nummerplaten te zien dan Griekse.
    De uitverkoop is bezig en niet meer te stoppen.

    Sorry @iedereen, maar ik vrees dat deze blog niet snel terug een optimistische teneur zal krijgen.

    Gaat de marathon eigenlijk wel plaatsvinden @Bruno? Ik was van plan om deel te nemen dit jaar, maar ik ga mij niet inschrijven om dan vast te zitten in één of andere luchthaven…
    Ax Ellada!

  2. was je in gr, in de tijd van Imia. het doet mij denken aan een andere uit Pasok ,de Chinees, dat kleine manetje die de president bedankte voor zijn bemideling tijdens het incident op Imia.
    ps. Chinees/Tuper-Man=Kostas Simitis.

  3. president van USA, te verstaan, maar goed ik ga van uit dat jullie het weten, enas eine o proedros.

  4. Mario, volledig mee eens! De vraag is nooit geweest hoe Griekenland uit deze crisis kan gered worden maar hoe de Eurozone kan gered worden. Alles en iedereen in internationale economie (en dus ook politiek) klinkt aan mekaar vast.
    Maar hoe moeilijk het ook is, er moeten toch ook wel positieve zaken verteld worden om de moed erin te houden. Het land heeft ook nood aan positieve signalen om niet te verzuipen in negativiteit, depressie, geklaag en gemor. Als ik meer nationalistische trekjes had zou ik zeggen, Gia tin ellada re gamoto! Ik zeg liever gia ton anthropako re gamoto, of zo iets!

  5. @ Bruno, ik blijf toch vinden dat op dit punt Venizelos gelijk heeft, en ik blijf ook vinden dat Pangalos met ‘mazi ta fagame’ niet ver van de waarheid zat, en ook blijf ik vinden dat het net zoveel de schuld van de Griekse bevolking zelf is als van de politici. Het zijn wel degelijk de Grieken zelf die het systeem in stand houden, ook nu nog trouwens.

    Heel tekenend en wat mij betreft alleszeggend vond ik deze opinie in ta Nea: http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4658082

    Het was gewoon een vergissing om de Grieken in de Euro te halen, niet vanwege de cijfertjes, maar vanwege de onverenigbaarheid van de Grieksheid met de vereisten van zo’n verregaande samenwerking. En om die fout nu recht te zetten, zullen we allemaal moeten zweten…

  6. moet een ding duidelijk zijn. de griek moet griekenland reden,en niet europa. historish gezien heeft de griek zelden dat zelf gedaan, en ik verwacht nu ook niet dat ze griekenland zou redden.
    De griek blijft toch een raar iets.
    als ik Bolkenstein moet geloven ,zonder gr. had ook Italie uit de euro moeten blijven.
    maar goed ,wij zelf hadden wij ook kunnen zien dat dit nergens naar toe ging.
    maar kijk ,nu nog , terwijl al voor deze weekend een gecontroleerde faillisement verwachten ze hebben het over verkiezingen en Samaras gelooft dat hij gr, gaat reden, alsof een andere partij dan zijn eigen regeerde 2 jaar geleden.

  7. “… net zoveel de schuld van de Griekse bevolking zelf is …” Mmhh? Is dat niet een beetje te kort door de bocht?
    Vergelijkingen maken is altijd gevaarlijk, ik weet het. Parameters, factoren, actoren, enz. zijn voor elke situatie anders, maar toch wil ik een poging wagen. Als ik (als leerkracht) mijn klas nonchalant en slordig binnen vlieg, zelf niet ordelijk, noch consequent, eerlijk, enz. ben, dan projecteer ik deze negatieve waarden en normen naar mijn leerlingen.
    Ik ben het er wel mee eens dat iedereen het ‘slechte’ voorbeeld gevolgd heeft! Maar is het de schuld van mijn leerlingen als ik altijd het slechte voorbeeld gegeven heb?
    Nu ga je mij zeggen, de leerlingen zijn niet volwassen! Maar ik geloof dat elke massa hoe dan ook voorbeeldprofielen imiteert, zijn leiders volgt en bewust of onbewust zoekt naar hoe het moet reageren, wat zeggen, welke attitude hanteren, enz. OM TE OVERLEVEN, zou ik gerust durven zeggen voor de Griekse situatie!

  8. @Hans, Venizelos en Pagkalos kunnen dan wel gelijk hebben op bepaalde punten, maar het is erg moeilijk om dat uit hun monden te horen. Hij die zonder zonden is, werpe de eerste steen, en zo… Je aanvaardt het gewoon niet van iemand die zichzelf ook flink heeft kunnen verrijken in dat systeem. Alles is rot, dus kun je maar beter van boven af beginnen veranderen, denk ik dan. En ja, zweten zullen we allemaal.

  9. @Christos: de leraars zijn niet verkozen door de leerlingen, dat is toch wel essentieel…

    Met heel veel (het meeste?) corruptie en smeergeld hebben de politici niet direct te maken. Dat systeem is bedacht door ambtenaren (vergunningen), taxinspecteurs, dokters (fakelakia), de boeren, de vakbonden niet vergeten (DEI krijgt bv 0.25% van de extra belasting op de akinita, reken zelf maar uit hoeveel daarvan dient om GENOP te paaien)…

    Om in de sfeer van de scholen te blijven: dat de meeste directeurs zich van de leerlingen niets aantrekken, is dat ook de schuld van de politici? Dat de ziekenhuizen smeergeld vragen van de farmaceutische bedrijven? enzovoorts… Dat zijn gewone Grieken die andere gewone Grieken oplichten en afzetten…

    Of de media die bewust valse informatie verspreiden?

    Ik weet niet of je in Griekenland woont, maar je kan het je echt bijna niet voorstellen, hoor. Ik was de voorbije weken in Wenen en Stockholm, en daar gaan de mensen ervan uit dat de Grieken nu allen aan een zeel trekken om uit het moeras te geraken, maar dat is simpelweg nietwaar. Dat doen ze niet, hebben ze denk ik ook nooit gedaan en gaan ze nu ook niet doen.

    Langs de ene kant mogen we de Grieken niet als zelfstandig beschouwen, want ‘ze doen wat de stoute politici zeggen’, maar aan de andere kant zijn het wel stoere binken en de Europeanen ‘den ton bazoun kato ton Ellina’… wat zal het zijn?

    Om in de sfeer van het artikel van Ta Nea te blijven: het is fout om te doen alsof de pinguin een vogel is. Dat is op zich niet erg: pinguins zijn prachtige dieren. Maar als je ze als vogels gaat behandelen, dan gaan ze dood.

  10. wat ook speelt, aangezien dat geen mechanisme is om griekenland uit de euro te zetten, iets dat al lang moest gebeuren, liever nooit geweest ,moet de griekse regering dat zelf nu doen. nu wil ik graag zien welke minister president gaat deze aan de grieken vertellen.
    Den ton bazoun kato ton ellina?? je weet dat i ellada pote den pethenei , ma synexos ksepsichaei.
    grieken die andere grieken oplichten, Hans? o emfilios den teleiose akoma!!

  11. @Tzimi, het moet van beide kanten komen, Europa en GR. EU heeft GR in de eurozone gehaald op basis van valse cijfers maar was niet in staat dat te doorzien. Dus de toetredingscriteria waren niet waterdicht en de Griekse cijfers niet transparant (genoeg)voor Eurostat? Bovendien waren de economische verschillen (wat men ‘divergentie’ noemt) genoegzaam bekend, bv. dus ook Italië en Portugal. Wat mij tot uw Bolkestein brengt: voor één keer mag je hem misschien geloven.
    En inderdaad, ND zou beter zedig zwijgen nu en verder wonden likken…

  12. moeten wij dan de eu zielig vinden dat de slimme grieken ,hun in de maling hebben genomen? dat geloof ik niet. wij hebben het over griekenland, en niet een gesloten Albanie van de jaaren 80. groot nederlandse en duitse bedrijven zitten al decenias in griekenland en griekenland leent al decenias lang. ze wisten heel goed wat ze binnen haalden.
    ik denk dat ergens mensen zitten dat weinig intreseerden zo wel over Mitsos als voor Henk en ingrid.

  13. Ja, inderdaad Hans, zoals ik ook zeg, vergelijkingen maken is gevaarlijk. Maar politici worden geacht om een land te besturen en te structureren, ALS GOEDE HUISVADERS. Daar zijn ze voor gekozen! En niet om de ambtenarij te vullen met zonen, dochters, neven, nichten, vrienden, enz. En zeker niet om hun ‘hausmacht’ te vergroten.

    Zelfs GAP durft nu schaamteloos te zeggen: “Wij zijn geen arm land maar een slecht bestuurd land”. Ik vraag me af wie hij bedoelt met ‘wij’. Want armoede is voor veel Grieken nabij.

    Nee, ik woon niet in Griekenland! Vader had behoefte aan avontuur en trok naar de zwarte bergen van het onthaastend Limburg. Tot mijn grote spijt : ) Hij had ook naar Australië of Miami of zo kunnen gaan!?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *