Geld ophalen is gevaarlijk

Een nieuwe mode? Heel wat Grieken die bang zijn dat het bankroet er aan komt, en halen massaal al hun geld op bij de bank (cash natuurlijk). Maar blijkbaar zijn er bendes die in banken mannetjes hebben die zich voordoen als klanten en de zaken zorgvuldig in de gaten houden.

Van zodra iemand grote bedragen ophaalt, wordt die ergens in een straatje opgewacht en overvallen. Daar gaan al je spaarcentjes!

10 thoughts on “Geld ophalen is gevaarlijk

  1. En als ze je niet in een straatje overvallen,dan volgen ze je naar huis en slagen daar toe.
    Al eens opgemerkt hoeveel huizen een alarm hebben?Ik hoor er hier in de buurt regelmatig maar meestal omdat de bewoners zelf iets uitgericht hebben , of doen ze het ter waarschuwing voor mogelijk bezoek ?:)

  2. Ik heb nog een vraag… Ooit vertelde je dat Griekenland een ‘cash’ economie is, waarbij mensen weinig pinnen/betalen met hun bankpas.

    Betekent dat dan bv ook dat mensen die hun geld in ‘cash’ verdienen (bv winkeliers / horeca etc?) op dezelfde voet door kunnen handelen wanneer de staat/banken failliet gaan in een ‘handje contantje’ economie?

    Moeten ze niet overvallen worden natuurlijk…

  3. Nu ja @Sanne, pinnen doen ze wel natuurlijk, tenzij ze meer dan 700 euro per dag willen ophalen, dan moet je de bank in. En je zou er van versteld staan hoe veel mensen dat eigenlijk doen. Betalen met bankpas bestaat in Griekenland echter niet.
    Feit is dat handelaars bijna alles nog in cash doen – in de land- en tuinbouw worden de arbeiders ook met cash betaald. Logisch ook: er is veel zwartwerk in die sector en de meeste arbeiders worden niet eens verzekerd.

  4. Mijn Griekse man heeft, zoals nog vele Grieken, een soort van wantrouwen tegenover bankkaarten. Hij gaat liever (minstens) een uur tijd verspillen al wachtend binnenin de bank om wat geld af te halen, dan zich over te geven aan die plastic kaarten. Ik daarentegen, heb binnen de minuut mijn geld aan de automaat. Een paar dagen geleden hoorde ik een man in de supermarkt nog roepen dat al die elektronische systemen het land naar de afgrond hebben gebracht (het kredietkaartapparaat deed het niet toen een toerist daarmee wilde betalen). Ik heb het altijd heel vreemd gevonden dat in de 17 jaar dat ik op Kreta woon, Griekenland nog steeds zover achterop blijft hinken wat elektronisch betalen betreft (bankpassen, internetbankieren,…) terwijl ik nu wél internet krijg via een USB-stickje!

  5. Kan je rekenen welk gevaar een Grieks parlementariër loopt als hij zijn pree gaat afhalen op de bank.
    Een extra bibbergeldpremie is hier op zijn plaats.

  6. een van de grapigste skandaal was van Koskotas, die dozen van Pampers vol met toen nog het hoogste biljet van 5 duizend drachmas.
    mijn kinderen vonden de pomp bedieners vroeger rijk,omdat ze een groot pak geld hadden.
    maar er is geen geld en dat is nog gevarlijker, Bruno wat is met Michalis Kriadis eigenaar van een reclame bureau??

  7. @Sandraatje: in Frankrijk staan ze nog niet veel verder. Daar wordt nog heel veel met cheques betaald. Neen, geen maaltijd- of ecocheques, maar die antieke dingen!

  8. @Bertinos : ik heb nog als ICT-er voor Colruyt gewerkt, om de betaalterminals te programmeren. In franse winkels moest idd nog speciale hardware gebruikt worden om die oude cheques te kunnen verwerken, want die waren toen juist afgeschaft in België.
    Maar wat betreft banken, zijn we in België flink verwend : we staan aan de wereldtop ivm banktechnologie. We schijnen een lichtend baken geweest te zijn ivm oa pinnen en internetbankieren. Daardoor is het geen toeval dat SWIFT in België zit ( ttz Brussels – Amerikanen vragen mij diwijls of Belgium de hoofdstad van Brussels is 🙂 ) Doordat de Belgisch banken nu in Franse handen gekomen zijn, verwacht men dat op middellange termijn we dit voordeel gaan kwijtspelen.

  9. Cash is HET middel om het zwarte geldcircuit in stand te houden en belastingafdracht ondoorzichtig te maken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *