Toen Griekenland het memorandum met het IMF, de ECB en de Europese Commissie ondertekende, stond daar in dat de Griekse staat zijn uitgaven flink moest terugdringen en dat zijn inkomsten moest verhogen.
Uitgaven terugdringen zou betekenen dat er ambtenaren zouden moeten worden ontslagen en dat de lonen van veel van die ambtenaren naar beneden moest. Sommigen onder hen doen inderdaad nauwelijks wat en worden er royaal voor vergoed. En omdat die al decennialang aan de gang is, vinden veel Grieken dat ondertussen normaal en beschouwen ze dergelijke jobs als een recht.
Inkomsten verhogen gaat er om dat je als staat meer belastingen gaat heffen en zeker de enorme belastingontduiking gaat tegen gaan. Deel van dit luik was ook het privatiseren van overheidsbedrijven.
Laat ons zeggen dat de PASOK regering op beide vlakken compleet gefaald heeft. Er wordt hier wel gezegd dat het memorandum gefaald heeft, maar laat ons wel wezen: het memorandum is niet uitgevoerd zoals dat zou moeten. Dat is ook niet verwonderlijk: de politici die mee aan de wieg hebben gestaan van deze spilzuchtige corrupte staat moeten nu orde op zaken stellen? Laat me niet lachen: dat lukt gewoon niet. Nog maar eens: wat dachten ze in Europa? Dat het met deze lui zou lukken?
Maar goed: wat heeft de regering van Georgios Papandreou gedaan? Eerst een beetje gesneden in de lonen van de ambtenaren. Een eerste voorzichtige signaal dat ze iets zou gaan doen. Daarna…. ruim een jaar niets. Dachten ze dat de storm wel zou overwaaien?
En dan bleek opeens dat het niet zou lukken. Dus: belastingen gingen de hoogte in en extra taksen werden geheven. Het bedrag waarop je vrijgesteld wordt van belastingen, is ondertussen teruggebracht naar 5000 euro per jaar. Gepensioneerden zijn een deel van hun pensioen kwijt, en op wat overblijft worden ze stevig belast. Alle overheidssteun voor kroostrijke gezinnen is afgeschaft. Dat zijn de de inkomsten die nu inderdaad de hoogte ingaan. Maar… is er iets gedaan aan de belastingontduiking? Ik heb niets gemerkt. U misschien?
En wat de uitgaven betreft: zijn er al ontslagen gevallen in de openbare sector? Niet 1. Want het ligt gewoon moeilijk voor een partij die 20 jaar lang zijn pionnen in de openbare sector heeft gezet. Die kun je nu niet zo maar weg halen. In de plaats daarvan gaan dit jaar 20.000 ambtenaren in een arbeidsreserve worden gezet. Dat zijn geen naakte ontslagen, maar het zijn 20.000 mensen die gedurende een jaar 60% van hun loon zullen krijgen en zullen moeten wachten om te zien of er een plaats voor hen is, indien iemand met pensioen gaat.
Privatiseringen? Niet 1. Na 2 jaar regeren heeft PASOK niet 1 overheidsbedrijf geprivatiseerd. We krijgen wel af en toe iets vaags te horen dat de emir van Qatar hier gaat investeren, maar hoe concreet dat allemaal is? Uiteraard moet je er nu niet aan beginnen: de waarde van de overheidsbedrijven is belachelijk laag geworden. Door het lange treuzelen heeft de overheid de betrouwbaarheid van Griekenland, voor zover die al bestond, compleet teniet gedaan. Waarom zou Papandreou nog een beetje tegen de Europese leiders gaan aanschurken? Hij is toch alle krediet kwijt. Compleet gefaald, zeg maar.
En dan het derde luik, waar ik het nog niet heb over gehad: economische ontwikkeling. Papandreou zou buitenlandse investeringen aantrekken. Buiten de bovengenoemde emir denk geen enkel buitenlands bedrijf er aan om hier te investeren. Heel simpel te verklaren natuurlijk: je weet hier in Griekenland vandaag niet wat er boven je hoofd hangt morgen. Welke taksen gaan er nu weer ingevoerd worden? Belastingen? BTW? En dan nog: stel dat ze morgen iets aankondigen. Overmorgen verandert dat dan weer. Totale onzekerheid en onbetrouwbaarheid zorgt er voor dat iedereen in een grote boog om Griekenland heen loopt.
Is het dan niet logisch dat de Griekse bevolking denkt dat de inspanningen tot niets zullen leiden en dus ook niet bereid zijn om er nog een euro aan te investeren? En dan zegt men in Europa dat alle Grieken bereid moeten zijn, want anders komt Griekenland niet uit het moeras. Neem in godsnaam de maatregelen eens onder de loep en bekijk eens of ze economisch gezien hout snijden.
Bruno, vooral deze crisisweken volg ik je artikels van dichtbij en heb deze algemene opmerking: je slaat spijkers met koppen, je verwoordt alles enorm goed en je kent duidelijk de Griekse maatschappij door & door. Ik voel me als Vlaming in Griekenland daardoor enzigszins gesteund. Keep on writing, we need it more than ever!
Inderdaad Bruno, ik sluit me helemaal aan bij de woorden van Lieve (maar dan als Nederlandse).
Kan ik me aansluiten bij de club van nederlandstalige vrouwen in GR ?:)
Wat mij in Bruno’s blog nog het meest aantrekt is , dat hij al op de hoogte is vooraleer feiten in het nieuws komen en bewonder ook z’n historische kennis want bv niemand me kon uitleggen waar het woord ‘charatzi’ vandaan komt.Het is geen gepaai hoor @Bruno.Het feit dat je zoveel lezers hebt ,zegt genoeg .
να τολμησω;;; ΜπÏουνο κατεβα στις εκλογες, καμμια 30 ψηφαλακια ,σου τα εχω σιγουÏα.
Bedankt allemaal – het interesseert me gewoon – als je er voor gekozen hebt om hier te leven, doe je er goed aan om de zaken een beetje te begrijpen. Althans, dat is mijn overtuiging.
net terug van lesbos… nu en dan zal ik wat ervaringen posten
minder toeristen dat was duidelijk maar van crisis merk je op 1e zicht niet veel… alle terrassen en restaurants zaten alle dagen vol op elk uur van de dag… de benzine is héel duur…
de prijs van de mezze steeg tegenover vorig jaar van 6 nr 8 euro (in de hoofdstad natuurlijk nog duurder) de btw steeg er van 13 nr 16% en niet 23%. velen zien het somber in, anderen zien het nog groots : als griekenland failliet gaat gaat europa failliet, europa kan niet zonder griekenland, wij hebben het geld van de nazi’s niet nodig (duitsland) en het geld van homofielen (nederland) willen we niet, de usa wil griekenland vernietigen, de c.i.a. heeft christina onassis vermoord enz enz. ken een gepensioneerde eigenares van restaurantje en die krijgt 380 euro pensioen en men vraagt haar nu 450 euro solidariteitsbijdrage… ken meisje dat in bekende parfumerieketen werkt en krijgt voor fulltime 780 euro en betaalt 250 euro voor mini-flatje…de sigaretten sloegen er tijdens mijn verlof op met 0.50 euro per pakje… zag bitter weinig taxi’s écht rijden… een zeevaartkapitein in het hotel (hij woont in athene) zei me dat hij vanaf nu 10 euro per m2 grondbelasting moet betalen (betalen wij al ons hele leven!), betaalde tot voor kort 1e jaar 3 euro rijtaks voor lexus hybride en dat wordt nu 630 euro… als ik vooorbeeld gaf van aangegeven zwembaden en échte aantal volgens luchtfoto’s werd me gezegd : dat zijn vijvers !
overal waar ik voor het eerst kwam (ook zaken waar ik al jaren kom) kreeg ik een officieel ticket… de 2de keer niet meer, behalve in benzinestation en supermarkt maar dus niet in cafe of restaurants enz… de prijzen hotels niet gestegen, eten en drinken nauwelijks hoewel in sommige zaken de prijs voor eten zelfde was als vorig jaar bleken de porties duidelijk kleiner… maar de zon was van de partij en de gastvrijheid van de mensen is nog dezelfde en daarom een geslaagd verlof en gaan we volgend jaar terug ondanks 2.5u vertraging op terugvlucht in athene wegens prikakties verkeersleiders ! lesvos we love you 4ever !