Maatregel geslaagd?

Griekenland moet zo wat de duurste benzine in heel Europa hebben. Aan een pomp in Athene betaal je tussen de 1,68 en 1,70 euro per liter. Op de eilanden kan dat nog meer oplopen.

Het grootste deel van die prijs gaat naar belastingen. Daarmee hoopte de regering extra geld in het laatje te brengen. Dat schijnt niet echt gelukt te zijn. Door de hoge brandstofprijzen (en de verhoogde wegentaks) nemen Grieken alsmaar minder de auto. Sommige verkopen hun wagen zelfs. Met als gevolg dat er minder benzine wordt verkocht en dat de inkomsten van de staat zelfs nog lager liggen dan die van vorig jaar, toen de benzine goedkoper was.

Voeg daar nog bij dat heel wat benzinestations hun deuren hebben gesloten omdat er te weinig omzet was, waardoor er ongeveer 4000 werklozen zijn bijgekomen die momenteel nog werkloosheidsuitkering krijgen, en u snapt dat de maatregel van de dure benzine niets heeft opgebracht. Je hoeft geen nobelprijswinnaar in de economie te zijn om dit niet te hebben zien aankomen.

Het nieuws van het benzinefront houdt daar niet mee op. Pattriotische Grieken als ze zijn, zijn 30% van de onderzochte pomphouders betrapt op het verdunnen van de benzine. Niet dat ze er water bij voegen (hoewel er sommigen zijn die dat wel durven), maar wel bio-ethanol. Deze biobrandstof wordt illegaal binnengesmokkeld in Griekenland via Bulgarije of Italië en wordt dus bij de benzine gevoegd. Bio-ethanol is een stuk goedkoper en zo kunnen de pomphouders flink wat extra geld bij verdienen. De boekhouding wordt niet nauwkeurig bijgehouden, dus het is moeilijk na te gaan wat ze hebben ingeslagen en wat ze uiteindelijk hebben verkocht.

Eens benieuwd wat dat gaat worden als vanaf 15 oktober de huisbrandolie mag worden geleverd. Gaan Grieken met kapotte stookketels zitten in de winter wegens de vervalste huisbrandolie (die ze wellicht aan 1 euro per liter zullen gaan kopen)? Ze mogen dan de galgen klaar houden voor de politici, maar er zijn heus nog wel anderen die hier ook aan de schandpaal mogen.

5 thoughts on “Maatregel geslaagd?

  1. Ondanks het feit dat huisbrandolie maar geleverd mag worden vanaf 15 okt hebben wij gisteren toch olie moeten bestellen aangezien we dit ook nodig hebben voor het warme water. Ik viel ver van mijn stokje toen ik de rekening zag… 1,4 euro per liter!!!!!!!! Vorig jaar betaalden we tussen 0,7 en 0,9 euro per liter! Ik herinner me nog vaag dat de regering in de lente iets gezegd had dat de tax op huisbrandolie zou verhoogd worden omdat hun inkomsten uit belastingen olie veel minder waren dan het zou moeten zijn omdat er ook veel van die olie gesmokkeld zou worden? Dus gingen ze dat nog maar eens extra belasten… maar een bijna verdubbeling van de prijs??? Bovendien zijn veel huizen in Griekenland amper geïsoleerd dat de warmte even snel buiten gaat dan als het uit de verwarming komt! Vorig jaar hadden we op 1 maand zelf een verbruik van 200 euro!!! (we wonen in een huis van drie verdiepingen zonder enige deuren tussen die verdiepen!). Gelukkig hadden we dit jaar al besloten om te verhuizen op het einde van het jaar en dat zal zeker naar een huis met gasverwarming zijn!!!

  2. Hoe erger de situatie, hoe creatiever de mensen worden, helaas werkt het zo.

  3. Ware het maar zo @Natasa .Creatieve mensen komen niet op straat en staken , ze zoeken naar alternatieven ,
    Hihi @Tzimi , ben jij ook verliefd op Miraraki’s producten ? Kan je ook muren mee isoleren !:)

  4. Met Miraraki heb je het nooit koud in de winter.
    en de kleuren van haar tapijten zijn altijd warm. maar gek genoeg ,vroeger hadden ze wel tapijten ook aan de muur. toen ik klein was kan ik herrineren zulke tapijten met mooi afbeeldingen aan de muur. van oude kleren deden de vrouwen, na dat deze kleren in lange stringen hadden gescheurd,kilimia. deze kun je wel kopen bij de Ikea, maar er is vast een oude vrouw in de buurt die dat kan. jammer dat mijn moeder niet leeft zou zulke oude tradities van de tijd dat de griek niet zo veel geld had ,weer nodig kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *