De afgevaardigde van de trojka, Poul Thomsen, zegt dit weekend in een interview in de Griekse krant dat de structurele veranderingen in Griekenland maar niet vorderen. Er worden wel maatregelen genomen, maar die worden lang niet altijd uitgevoerd. Er zit ook geen lijn in die maatregelen en voor Thomsen lijkt het dan ook meer op een processie van Echternach (dat zei hij niet, natuurlijk, maar dat zeg ik): twee stappen vooruit, één achteruit.
Wat is er nog altijd niet gebeurd? Privatiseringen. Niet één is er uitgevoerd. Afschaffen van nutteloze overheidsorganen. Daar is het alleen bij aankondigingen gebleven.
De maatregelen die de privésector betreffen, worden echter wel meteen uitgevoerd. Zo worden de Collectieve Arbeidsovereenkomsten voor de duur van 2 jaar opgezegd. In kleinere bedrijven mogen de bedrijfsleiders de lonen verlagen als 3/5 van de werknemers het daar mee eens is. Als er al geen uitzicht is op een job, dan neem ik aan dat je daar snel mee in stapt. Van het ambitieuze plan om van Griekenland het Denemarken van het zuiden te maken (dixit Papandreou) blijft niets meer over. Eerder deze week, toen de trojka suggereerde dat de lonen in de privésector naar beneden moesten, schoot Papandreou uit en vond dat Griekenland niet het Indië van het noorden moest worden. Dat is erg beledigend voor Indië. Het ziet er naar uit dat het nog erger zal worden.
En ondertussen worden de belastingontduikers niet opgepakt. Voormalig vice-minister van Financiën Dimitris Kouselas kondigde eerder deze week aan dat hij een lijst van 3800 wanbetalers op zak had, die elk meer dan 1 miljoen euro aan de staat verschuldigd zijn. Kouselas is eerder dit jaar, bij de regeringsherschikking, aan de kant geschoven. Waarom hij deze lijst dan niet heeft doorgegeven, of waarom de nieuwe minister van Financiën daar niet mee aan de slag is gegaan, is compleet onduidelijk. Misschien bestaat die lijst niet? Nu gaat men “een onderzoek” voeren naar de uitlatingen van Kouselas. Misschien wordt er wel een commissie opgericht? Waarvoor de commissieleden 250 euro per uur krijgen?
Wat moet je met dergelijke lui? Met dit soort belachelijke figuren kom je toch geen stap verder?
Het zijn vreemde tijden: eergisteren was ik op een seminarie voor juristen waar sommigen zich openlijk afvroegen of ze moesten beginnen hamsteren… Ook eergisteren gingen we eten met een rechter van de administratieve rechtbanken die in 1 jaar tijd haar loon had zien verminderen met 40%(!) en erover dacht er gewoon de brui aan te geven; maar gisteren in Glyfada waren de cocktailbars helemaal vol… schizofreen allemaal…
“DEN XROSTAME TIPOTA SE KANENAN” (we zijn niemand iets verschuldigd). Je leest en ziet het steeds vaker en het wordt steeds agressiever gebracht. Het is duidelijk dat men – zowel vanuit de politiek als vanuit de bevolking – iedere vorm van verandering wil tegenhouden en saboteren.
Zoals altijd draaien de zon de maan en de sterren om het welzijn van het ambtelijk apparaat dat een en ander heeft moeten inleveren. 15% Salaris is weliswaar niet weinig maar gezien het feest-pakket dat ze voorheen hadden blijft er nog ruim over om ‘n gemakkelijk leven te leiden. Ik zag op tv ‘n interview met ‘n afdelingshoofd van de eforia (belastingdienst) die steen en been klaagde hoe haar personeel lange uren moest draaien terwijl ze al gekort waren op hun salaris.
Beseft men wel dat in de privé sector de meeste mensen er 30%, 50% of zelfs 100% op inkomen achteruit zijn gegaan? Veel voormalig werknemers in de particuliere sector zijn al langer dan 1 jaar werkloos en hebben nu geen enkele vorm van inkomen meer.
Wat mij – en vele “Europeanen” met mij – het meeste steekt is de tomeloze arrogantie waarop de Grieken zich blijven wringen in allerlei bochten om iedere vorm van verantwoordelijkheid af te schuiven op Jan-en-allemaal. Demonstranten die zich verkleden als Hitler en dan (met name) Duitsland beschuldigen van Nazi praktijken om de “rijkdommen van Griekenland” te confisqueren.
Nee, zo maak je geen vrienden. En dat is nou net waar men op uit is: het creëren van ‘n vijandelijke atmosfeer om zich vervolgens de komende 30 jaar weer te beroepen op het eeuwige zelfmedelijden “hoe Griekenland ten prooi valt aan buitenlandse krachten”. Het perfecte excuus. En over 30 jaar weer hetzelfde. En over 60 jaar…enz..
Heel bizar inderdaad @Hans – ik zag het zelfde in Glyfada een kleine maand geleden. Ik begrijp het niet, jij wel?
En als de rechters er al denken de brui aan te geven, dan wordt het er natuurlijk niet beter op. Hoe ga je hier wetten kunnen implementeren?
Amen, @Roel: ik sprak vorige week met de directeur van een belastingskantoor. Toen we hem vroegen waarom ze er niet in slagen om de belastingen te innen hoe het hoort, kregen we een verhaal van de Tweede Wereldoorlog, dan de Burgeroorlog, dan de junta… Ondertussen zijn ze al 30 jaar lid van de EU. Het zou toch zo stilaan wel eens mogen lukken, niet?
Ja, wat wil je? Geschiedenis, lees nationale geschiedenis, wordt er met de paplepel ingebracht. Alles en iedereen, inclusief de zon en de maan, draait rond Hellas. ‘Zonder ons was er niets!’
Verdomme, wat word ik daar razend van!
‘t Wordt godverdomme tijd dat ‘andere Grieken’ zich met de boel gaan bemoeien. Grieken met een kijk op heel de wereld en een bredere en meer genuanceerde kijk op Hellas.
Een kritische beweging op gang brengen? Uit binnen maar misschien vooral buitenland? De ‘klassieke Grieken’ met hun historie symbolisch begraven en een nieuwe start inluiden?
I have a dream!
ik moet hellas met jullie allemaal ,mee eens zijn.
moet ooit de griek zeggen, Ftou, ki ap tin arxi,.
hoop ik het ,maar ik zie het niet in de comende 100 jaaren.
Γαμω την ατυχια μου, γαμω.
Christo,verraadt zulke houding misschien een diepe frustratie ? Terugvallen op een glorierijk verleden om huidige achterstand te dekken.
Hoe dikwijls heb ik niet gehoord :”Zo hebben wij het meegekregen en daar houden we ons aan!” Fijn maar de geschiedenis gaat vooruit en als dat maar louter voor materiele vooruitgang geldig is,dan loopt er wat mis.Door 4 eeuwen oosterse bezetting heeft GR een rijpingsproces gemist , net alsof ze geen pubertijd gekend hebben.
Inderdaad, Jenny! Grieken hadden na hun onafhankelijkheid ipv met de Megali Idea moeten starten met een Megali therapia, om hun psychische, culturele, sociale en politieke trauma’s te genezen.
In ieder geval zitten we nu anno 2011, heel wat nieuwe generatie’s verder. Het wordt tijd om te stoppen met het zoeken naar uitvluchten, steeds de geschiedenis als masker op te zetten, te klagen en te zagen over al het onrecht dat Griekenland aangedaan is, enz.
Dat ze nondedju nu eens beginnen met de handen uit de mouwen te steken. Creativiteit, innovatie, lef, actie en juu met de geit! De verontwaardiging geraakt nu stilletjes aan afgezaagd. En nu verder!
Zeker Christos, ik begrijp helemaal wat je bedoelt, maar helaas wordt de jeugd in Griekenland niet geleerd om zelf na te denken (als er al les wordt gegeven, want de meeste middelbare scholen dienen meer als kinderbewaarplaats dan als plek waar kennis vergaard kan worden) en een eigen mening te vormen. Terwijl door de ‘brain drain’ het talent op grote schaal het land verlaat, is wat over blijft praktisch apatisch. Toekomst? De jeugd om mij heen is vooral nog in shock omdat er voorlopig geen baan voor ze bij de overheid in zit en omdat de meeste ouders van deze nieuwe generatie wel een moestuin hebben en oma nog wel een huis in een dorp, blijven ze zitten waar ze zitten en vooral roeren ze zich niet.
En Hans, misschien is het in Glyfada allemaal wat sjieker dan bij mij in Argos, waar op vrijdag- en zaterdagavond de cafes ook een redelijke bezetting hebben, maar bedenk dan dat de meeste westerse buitenlanders (als ze in een westers buitenland wonen)toch minimaal 1 x p/jaar op vakantie gaan, terwijl dat hier niet zo is. Hier wordt hun ‘vakantie’ verspreid over de weekenden door het jaar heen. En met 1 frappe kun je uren zitten.
Wat een geklaag he, toch nog wat positiefs? Dit jaar heeft m’n vrouwtjes-schildpad weer eieren gelegd waarvan er 10 zijn uitgekomen. Sommigen heb ik aan vrienden met tuin kunnen geven, de rest gaat (na hun winterslaap) in het voorjaar terug de natuur in. Leuk he?
Zoals elders en vroeger meermaals werd geschreven, was “de Griek” (met excuus voor de schromelijke veralgemening) tot begin jaren 1980 wel degelijk bekend om zijn “creativiteit, innovatie, lef, actie” e.d. Nadien kwamen allerlei (o.m. Europese) vleespotten en een leningcultuur (Frankrijk en Duitsland gingen toen ook systematisch zwaar in het rood), die een hele generatie in slaap wiegden, maar toen spatte die droom uiteen. Het is hard wakker worden
Alleen is het – in de traditie van de goede oude Griekse drama’s – intussen tijd voor een grondige katharsis, en zolang die er niet komt, gaat de teller steeds meer in het rood.
Toch geloof ik ten gronde dat Griekenland na 20-30 jaar decadentie nog wel degelijk genoeg mensen met zin voor creativiteit, innovatie, lef, actie, e.d. heeft om er op termijn weer bovenop te geraken!
de meeste mensen missen dat ,Bertinos. hellas.
Ἐστὶν οὖν Ï„Ïαγωδία μίμησις Ï€Ïάξεως σπουδαίας καὶ τελείας, μÎγεθος á¼Ï‡Î¿Ïσης, ἡδυσμÎνῳ λόγῳ, χωÏὶς ἑκάστῳ τῶν εἰδὼν á¼Î½ τοῖς μοÏίοις, δÏώντων καὶ οὠδι’ ἀπαγγελίας, δι’ á¼Î»Îου καὶ φόβου πεÏαίνουσα τὴν τῶν τοιοÏτων παθημάτων κάθαÏσιν.
een van de dingen dat ik van hou, is de wasmachine voor zielen.