U heeft me hier de voorbije jaren al wel vaker weten schrijven over lekkere Griekse wijnen. Mijn afkeur voor de traditionele retsina werd bij sommigen onder u ook al wel op wenkbrauwgefrons onthaald.
Ik ga u niet verder proberen te overtuigen van de kwaliteit van Griekse wijnen. De groeiende exportcijfers spreken voor zich. Journaliste Frederiek Lommen heeft de taak op zich genomen om een boek te wijden aan de drank van Dionysos, maar combineert haar oenologische kennis met haar liefde voor het land, en voor verhalen uit Hellas.
Wie is Frederiek Lommen? Ze hield er tot voor kort een blog op na: Ander Griekenland, die u in de lijst vindt van sites die ik volg. Jammer genoeg is haar blog al een paar maanden uit de lucht. Jammer, want Frederiek had altijd heel wat interessants te vertellen. Hopelijk vindt ze nu terug de tijd om te bloggen, nu de worp van haar boek achter de rug is.
Het boek heet “Druiven en Droesem. Een reis langs Griekse wijngaarden“, Uitgeverij Tipi en is verkrijgbaar in de boekhandel en via websites als Bolcom, Ako, Selexys en ECI.
Naar verluidt wordt op de officiële staatsbanketten in het Kremlin (Moskou) ook Griekse wijn opgediend die op de Athos wordt gekweekt.
Bertinos
Naar verluidt zijn al die “paters” in de Russische kloosters op Athos eigenlijk KGB agenten, behalve die ene die zich met een geit heeft teruggetrokken op de hoogste top.
Trouwens de paus in Rome gebruikt Samos Doux voor de hoogmis (een likeurwijn die ik zelf met een ijsblokje ook heerlijk vind).
@Penimeni: ai, is het avaton geschonden door een geit?!! 😀 Dat van die KGB-ers stamt uit de periode rond de burgeroorlog, toen heel wat monniken gingen meestrijden met de communisten (ook in de Meteora bv.). De Griekse overheid heeft nadien grote kuis gehouden (zelfs geronda Sofronios (Sophrony Zakharov) moest verhuizen naar Frankrijk), en is sindsdien erg argwanend tov alle niet-Griekse monniken, die voor WO I trouwens de meerderheid vormden op Athos.
Terug terzake: niet alleen Panteleimonos heeft wijngaarden! Midden jaren 1970 heeft Tsantali er samen met enkele monniken de wijngaard van Chromitsa hersteld, maar de “beste” wijngaard schijnt die van Xylopotamos te zijn, waar naar het schijnt ook heel goed gekookt wordt 🙂
Bedankt Bruno! Helaas is mijn blog door veranderingen bij de provider al maanden niet meer bereikbaar. Ik wacht met ongeduld tot ik weer kan bloggen. Hartelijke greot, Frederiek
Fijn dat via deze weg te vernemen, @Frederiek.
Tussen alle ellende over de crisis door, even de volgende aanvullingen en rechtzettingen over Noord-Griekse wijn:
1. er bestaan verschillende wijnroutes; meer info op http://www.wineroads.gr/eng/index.php
2. op http://krasiagr.blogspot.com/2011/09/blog-post_8911.html (Griekse site) staat allerhande informatie over Agioritische wijn.
3. de naar verluidt beste wijngaarden op Athos zijn die van Mylopotamos (www.mywines.gr ), die van Monoxylitis (www.monoxilitis.com ), en die van het al vermelde Chromitsa (vlakbij Ouranoupolis, heraangelegd en gecommercialiseerd ism Tsantali, zie http://www.tsantali.gr/wineareas.php?_lang=en&_wa=2
voor meer achtergrond http://www.fin-wine.com/vineyard_detail.do?id=62&sid=fe54327fa34685b455fb4187a1a2192e )
4. De wijn die op staatsbanketten in het kremlin wordt geschonken is Kormilitsa
(zie http://www.tsantali.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=187%3Akormilitsa-gold&catid=40&yt_color=winered&Itemid=113&lang=en )
Schol! 🙂
PS: de website van Monoxylitis heeft zelfs een Nederlandstalige pagina.