Een nieuwe besparingswet

Morgen donderdag wordt er over nog maar eens een nieuwe besparingswet gestemd in het parlement. Deze besparingswet gaat nog een stuk verder dan het middellange termijnprogramma dat eind juni was gestemd. Dat programma is overigens nooit in de praktijk omgezet. Europa was gerustgesteld na de stemming destijds en de Griekse politici besloten dan maar om vakantie te nemen.

Maar goed, de nieuwe besparingswet bepaalt nu wel in detail een aantal punten die in het middellange termijnprogramma zijn opgenomen:

  1. Eengemaakte salarisschaal voor alle ambtenaren, afhankelijk van opleiding, jaren ervaring en thuissituatie. Over het algemeen betekent dit een inlevering van 20% op het loon (sommige ambtenaren zullen tot 40% moeten inleveren, anderen zullen een zeer kleine loonsverhoging krijgen), boven op de 20% die de ambtenaren vorig jaar al hebben ingeleverd.
  2. Werknemers in openbare bedrijven zien hun loon flink slinken. Zij zullen nog 65% van het bedrag verdienen dat ze in december 2009 verdienden. De gemiddelde loonkost van een werknemer in een openbaar bedrag, mag niet meer dan 1900 euro bedragen.
  3. 30.000 ambtenaren zullen in een arbeidsreserve worden opgenomen. Criterium? Blijkbaar niet of ze nuttig zijn of niet, maar wel hoe oud ze zijn. De meesten hebben nog 1 tot 2 jaar te gaan tot hun pensioen, dus de maatregel lijkt een beetje op brugpensioen. Werknemers in de arbeidsreserve krijgen gedurende 1 jaar nog 60% van hun basisloon. Als er na 1 jaar geen andere job voor hen is gevonden, worden ze ontslagen.
  4. Binnen de privésector worden er nu arbeidsovereenkomsten gemaakt op bedrijfsniveau. Collectieve Arbeidsovereenkomsten worden afgeschaft. Indien 3/5 van het personeel instemt met loonsvermindering, dan komt die er. Als bvb. een werkgever de keuze stelt: ofwel 10 mensen buiten, ofwel iedereen met 20% van zijn loon minder, dan wordt dat een moeilijke keuze.
  5. Indien een pensioen hoger ligt dan 1000 euro, dan wordt het bedrag boven die grens verminderd met 20%. Gepensioneerden onder de 55 jaar, voornamelijk politieagenten en militairen, zullen 40% van hun pensioen moeten inleveren. Aanvullende pensioenen voor ambtenaren worden verminderd met 15%.
  6. De belastingsdrempel (als je hier onder blijft, betaal je geen belastingen), wordt verlaagd naar 5000 euro.

Van maatregelen om belastingontduiking tegen te gaan: geen woord, geen initiatief, niks.

5 thoughts on “Een nieuwe besparingswet

  1. Θα μας σφαξουνε!!!!

  2. Betreft de nieuwe salarisschaal : vorige week in TO ETHNOS gelezen dat de netto aanvangswedde van een leerkracht 575 euro zou zijn (na 1 jaar 660 euro)!
    Van motivatie gesproken voor de leerkrachten !Was het niet Papandreous die bij het begin van zijn ambstermijn verklaarde dat hij het onderwijs grondig ging veranderen……….
    schandalig toch.

  3. Ha die Bruno, ik heb je net gezien op BVN in het journaal van 1. Leuk dat ik nu bij je teksten een gezicht heb.

  4. Weliswaar een flink verkouden gezicht, @Magnola! Voeg daar dan nog dat chemische spul en traangas bij daar op Syntagma …

  5. Je wordt populair: ook te zien op het 19-uurjournaal op “Eén” (VRT). In stukje ervoor lieten ze een dame aan het woord die duidelijk de gevolgen liet horen van de wilde bezuinigingsmaatregelen. Ik wou spontaan “Psomi, pedia, eleftheria” beginnen scanderen. De balans van de periode 1974-2011 lijkt erg somber.

    A propos: op http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=BLNPA_20111018_001 een helder artikel gelezen over de schuldencrisis (de naam van de auteur doet Griekse roots vermoeden) dat mij dan weer herinnerde aan de stompzinnige uitspraak van Mathot eind jaren 1970: “de staatsschuld is vanzelf verschenen, en zal weer vanzelf verdwijnen”. Is Mathot een van die topadviseurs van Papandreou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *