De neuzen in dezelfde richting

Zeker in België zijn we er ons van bewust dat het niet eenvoudig is om een coherent beleid te voeren als coalitieregering. In Griekenland is dat nog moeilijker: zet 2 Grieken bij elkaar en je hebt 3 meningen. Als je dan bijna 50 regeringsleden hebt van 3 politieke partijen, dan klinkt het resultaat al gauw als een kakafonie.

Toen Loukas Papadimos de nieuwe premier werd, hoopten de Grieken dat het beleid dat Papandreou voerde, zou worden aangepast. Dat is niet het geval. Dat ze überhaupt nog geloven dat het beleid zal veranderen met iemand anders aan het roer van het land, verbaast me overigens. Dat beleid maakt je als politicus niet bepaald geliefd.

En dat zorgt wel voor problemen, want de populistische Griekse politici zijn daar vooral mee begaan (behalve dan misschien Theodoros Pagkalos die er een sport van maakt om zo vaak mogelijk in de media de Grieken te schofferen). Die drang naar populisme zorgt er voor dat de barsten in de coalitieregering al merkbaar zijn.

Nea Dimokratia hoopt nog altijd de komende verkiezingen (wanneer die ook mogen worden gehouden) te winnen, maar hoe langer ze in deze regering blijven zitten, hoe meer ze zullen worden vereenzelvigd met de politiek die wordt gevoerd. Dus is het een kwestie voor voorzitter Antonis Samaras om zo veel mogelijk de indruk te wekken dat zijn partij nog steeds oppositie voert, terwijl ze toch mee regeert. Dat is een evenwichtsoefening waarmee je uiteindelijk toch op je bek gaat, dus Samaras dringt aan om zo snel mogelijk verkiezingen te houden. Vanuit de hoek van zijn ministers zien we dus weinig actie.

LA.O.S. zit met een minister die zich moet bezig houden met het open stellen van de gesloten beroepscategorieën van vrachtwagenchauffeurs en taxichauffeurs (dat is een gesloten groep omdat er maar een beperkt aantal vergunningen in omloop zijn en de Griekse overheid geeft er op dit moment geen nieuwe). Hij moet daarbij rekening houden met een enorme tegenstand van chauffeurs uit die beroepsgroepen die vaak tot een paar honderdduizend euro hebben betaald voor hun vergunning, terwijl nu het risico bestaat dat ze waardeloos zal worden, als nieuwe vergunningen slechts voor 3000 euro kunnen worden aangekocht. Minister Voridis heeft dan ook al te kennen gegeven dat hij zal opstappen als beide beroepen zonder boe of ba zullen worden opgesteld (waar Europa dus op aandringt).

En dan PASOK. Dat is op dit moment een partij in compleet verval. De termijn van Georgos Papandreou als voorzitter van de partij zit er eigenlijk op, maar hij heeft nog geen nieuwe partijverkiezing uitgeroepen. Hij kan zich beroepen op een regel die hem toestaat om het nog 6 maanden langer uit te zingen, maar dan moet er echt wel een nieuwe voorzitter voor de partij worden gekozen. Er wordt gezegd dat Papandreou voorlopig aan zijn positie vasthoudt, omdat het hem dan meer kans geeft om opnieuwe te worden verkozen als voorzitter van Socialist International. Ondertussen zijn er al 5 mogelijk opvolgers voor hen: allen ministers met een sleutelpositie in de regering van Loukas Papadimos. En omdat ze hun imago ook niet te veel bezoedeld willen zien worden, durven ze dus geen nieuwe onpopulaire maatregelen nemen. Waarmee dus duidelijk mag zijn dat er eigenlijk niet zo heel veel gebeurt. Papadimos als premier probeert de neuzen in dezelfde richting te zetten, maar dat blijkt heel moeilijk, en hij probeert ook een beleid te voeren, maar we zien toch vooral een regering die aarzelt. Met als gevolg een Europese Unie en een IMF die het zo stilaan gehad hebben met dat getreuzel. Maatregelen die al in de lente van 2010 zijn aangekondigd, zijn nog steeds niet uitgevoerd. Er is nog niet 1 openbaar bedrijf geprivatiseerd en de gesloten beroepen zijn nog altijd niet open gesteld. Maatregelen om de belastingontduiking tegen te gaan, worden maar met heel veel moeite in de praktijk omgezet.

En de burgers? Die worden wel eens hun mening gevraagd in wekelijkse enquêtes. En die geven aan dat de twee traditioneel grote partijen de grootste verliezers zijn. Nea Dimokratia kan nog wel op wat stemmen rekenen, maar PASOK zinkt weg. De linkse partijen halen samen 37% van de mogelijke stemmen, maar links is zo hopeloos verdeeld in Griekenland, dat het ook daar niet zal lukken om die neuzen ook in dezelfde richting te krijgen.

10 thoughts on “De neuzen in dezelfde richting

  1. A. eigen van de griekse volk, terwijl ze al in het afgrond rollen ,ruzien wie het eerst als leider zou neerstorten.
    B. vergeet niet terwijl de jongens tegen Kemal vochten in Klein Azie in Griekenland moesten ze in oorlog tijd nog stemmen wie de baas zou worden.
    Papadimos zou achter komen dat aan deze baan had nooit moeten beginnen.
    Τελικα ειμαστε μια πολυ κακια φαρα.
    gebeurt nog wat als protest op de plein ?/of vinden ze het te koud nog,en wachten voor een witte dag??

  2. aan de andere kant er is nog hoop. als De Luppo na zo veel dagen toch voor elkaar krijgt om een regering te vormen, wil ik Papadimos een kans geven om tegen en boven de Pasok wolven te komen

  3. Ναι μεν αλλα. ik denk dat de tijd is gekomen als grieken te zeggen ,Ποιος τους γαμει ολλους αυτους που μας κατηγορουν;;niemand in griekenland. en samen een nieuw griekenland bouwen.
    ik zou niet griekenland willen verdedigen. waarom??ο αναμαρτητος πρωτος τον λιθον βαλέτω. wie zijn die ,die griekenland beschuldigen om haar te verdedigen.
    het is al te laat, zou wij de grieken moeten een en ander ,om niet te zegen alles veranderen.
    een beetje tsampoukas zou nodig zijn. nieks verdedigen ,AANVALLEN.
    verder een prima artikel.aleen te lang om aan Henk en Ingrid op te sturen.
    een vraag, komt de drachme binnen 2 jaar terug??

  4. @Hans, een uitermate interessante tekst.
    En dit bewijst nogmaals in welke mate GR de rol van de obligate kanarie in de (kapitalistische)koolmijn speelt…
    De Griekse bevolking wordt nu uitgeperst als een citroen, andere Europese landen zijn (in mindere mate) aan de beurt en België volgt nu ook al.
    Terwijl de VS een even grote staatsschuld torst als België en al decennia boven zijn stand leeft, en de financieel-economische crisis veroorzaakt heeft door een neo-liberaal beleid te voeren in combinatie met een tsunami van goedkope kredieten, meldt de krant De Morgen vandaag:
    De CEO’s van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zagen hun wedde het voorbije jaar stijgen met 36,5%.

  5. Dank @Mario.Zo staat het er ook eens met een andere naam er boven.

  6. Deze link stond ook in mijn tweets – ik gooi er niet zomaar eender wat in. Goed dat @Hans het hier nog even extra vermeldt, want de ene link is al beter dan de andere en Nick Malkouzis slaat vaak nagels met koppen.

  7. Ach @Bruno, sorry maar ik ben (nog) niet toe aan tweets, geboortejaar 1961 ;o}

  8. Ach @Bruno, sorry maar ik ben (nog) niet toe aan tweets, geboortejaar 1961 ;o}
    @Aleko, als je wat terug gaat in de tijd zal je zien dat we meer dan op dezelfde golflengte zitten. Alleen wordt het op den duur zo vermoeiend om steeds maar op dezelfde nagel te kloppen. Zeker ook voor de lezers… ;o}

  9. @Mario, zoals Cato de oude: ceterum censeo gulosum economicum delendum esse?
    Wie weet helpt het nu nog steeds 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *