Nummerplaten inleveren

Nog 3 dagen tot het einde van het jaar en ik neem aan dat de Griekse regering ondertussen met zwetende handjes zit toe te kijken hoe veel geld er nu via de belastingen binnen komt. Gaan de vooropgestelde cijfers worden gehaald? Natuurlijk niet, en dat weten ze bij de trojka ook al wel. Maar hoe groot gaat het verschil zijn met het budget? Sommigen spreken al van een tekort van 10%.

Een voorbeeld van hoe je de cijfers niet haalt, is dat van de wegenbelastingen. Voor het eind van het jaar moeten de Grieken een wegenvignet kopen. De prijs van dat wegenvignet is dit jaar voor heel wat mensen flink duurder geworden. Meer inkomsten, zult u dan denken. Maar dat klopt niet. Er zijn namelijk heel wat mensen die hun nummerplaat dezer dagen terug inleveren bij de belastingsdienst (die overigens voor de verandering morgen en overmorgen nog een keertje staakt). Voor veel Grieken is een auto een luxe geworden die ze niet meer kunnen betalen. Benzine die minstens 1,60 euro per liter kost, tol op de autosnelwegen die met 40% is gestegen het afgelopen jaar, een wegenvignet dat duurder is geworden… Het tikt allemaal aan. Voeg daar bij dat bijna 1 miljoen Grieken ondertussen officieel werkloos is, heel wat mensen tot 40% van hun inkomen hebben ingeleverd, dat er extra solidariteitsbelastingen zijn (die zelfs door de werklozen wordt betaald), en dat er de extra belasting op de elektriciteitsrekening was. Als je met het huishoudelijk budget dan niet rond komt, moet je ergens op besparen.

En dat is dus voor velen de auto. Er is al een berekening gemaakt dat de overheid ongeveer 300 miljoen euro minder in kas zal krijgen dan voorzien, gewoon omdat mensen hun wegenvignet niet kopen en hun nummerplaten (die horen in Griekenland bij de auto, niet bij de persoon, zoals in België) terug inleveren. We mogen grofweg stellen dat deze maatregel dan eigenlijk ook gewoon een nuloperatie was.

Tsja, met een dergelijk beleid komen we er natuurlijk niet uit…

24 thoughts on “Nummerplaten inleveren

  1. ik denk het rijden in de stad iets makkelijker zou worden, ze staan in de rij om de kenteken platen te leveren. mijn broer en mijn neef hebben dat ook gedaan.het wordt weer zo als vroeger, papaki rijden. maar ik zie op de kathimerini en andere bronnen dat ze over de autos boven de 2000cc hebben. maar veel mensen kochten masaal suvs van net onder de 2000 cc en de matregel pak deze ook.als je geld heb en auto wil kopen nu is de tijd , maar wie heeft nog geld??

  2. en intussen krijgen we een mooi staaltje van de 44000 euro-ambtenaren ! wat ? wij krijgen onze opslag niet ? dan trekken we naar de rechtbank ! de graaicultuur blijft duren…

  3. Als ze massaal met ‘papakia’gaan rijden wordt het misschien nog erger in het stadsverkeer want die tweewielers jagen mij de schrik op het lijf:ze houden zich aan geen verkeersregels,gebruiken wandelstraten,en geven volle gas.
    Er is er eens eentje op mijn motorkap beland en maar goed dat hij een helm droeg!Behalve hun rijwangedrag gaan ze ook schaars gekleed,met z’n vieren op een brommer en aankopen in de hand.Indische toestanden!:)
    Eergisteren nacht zijn er op een parking hier op de berg,4 wagens in vlammen opgegaan,volledig verwoest.Het waren de grootste en luxueusten van de parking.Vergelding?

  4. @Rene, die lui vinden dan ook niet dat de crisis zo erg is dat ze die loonsverhoging, gekoppeld aan de index, niet mogen krijgen. Het lijkt met dat heel wat Europeanen zo stilaan hun buik vol hebben van het Europese project.

  5. Bruno,
    Weet jij iets van 10 dagen verlenging betalltijdstip, ivm staking belastingkantoren en/of tax-brieven die nog niet zijn aangekomen ??????

  6. lees in vlaamse pers dat griekse regering op 3 maand tijd 150.000 jobs gaat creëren !

  7. Ton, je kunt tot 5 januari bij de belastingsdienst terecht om je wegenvignet te betalen (ik heb ook ergens gelezen dat het zelfs tot 10 januari zou kunnen, maar ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken).

    Waarom ga je niet gewoon bij de post langs? Die hebben ook wegenvignetten, en je hebt er in ieder geval een betere service dan bij de eforia!

  8. Dank voor je antwoord Bruno, mijn vraag was onvolledig : ik heb namenlijk de bekende jaarlijkse brief nog niet ontvangen, om welke reden dan ook.
    Kan ik met de brief van vorig jaar naar het postkantoor, waar ik overigens toen ook betaald heb ??

  9. Ton,je kan je wegenbelasting betalen tot 10 januari wegens de staking.Indien je je papieren niet hebt ontvangen,kan je ze downloaden op de site van de ΓΓΠΣ :http://www.gsis.gr en daarmee kan je bij het postkantoor langs om te betalen.Ik geloof niet dat ze papieren van afgelopen jaar zullen aanvaarden.

  10. off topic/
    ik ben 47 en volg de griekse gebeuren jaaren lang. ik heb uren lang van mijn leven bij de eforeia in de rij gestaan om de boeken van mijn baas van gaatjes te voorzien.iedere jaar naast de perikelen van de boosbranden ,stakingen rellen en andere zulke dinges heb je ook de traditionele rijen voor de autokolito,. is het zo moeilijk anno 2011 bijna 2012 om dat te automatiseren zo dat de griek niet in de rij hoef te staan, incl de griekse eigenschap om alles de laaste dag te regelen.Aman pia!!

  11. ela re Mitso!! ik wist ook niet dat Tamoil van Kadaffi was. ik heb vaak gezegt. de onshuldige mag de steen als eerste gooien. dat hele gedoe is mooi voor Henk en Ingrid.
    zo lang dat ze geld verdienen doen ze mondje dicht ook in Nederland. fregaten en rakketen verkopen mag wel. alsof ooit griekenland dat tegen de Turken zou gebruiken of tegen de Fyromezen mischien.
    net met gr gesproken, auto van 23 duizend euros 3 jaar geleden, staat voor 10 te koop. niemand die het wil kopen, mischien voor 4 duizend wel. neef zeg tegen mij, neem maar mee, kijk of je het in nl kan verkopen. maar dan komt de BPM te kijken. sinds gisteren een aantal mensen gesproken in gr. en ik wordt niet blij mee. iemand die weet waar dar naar toe gaat?? waar stopt het??mischien kan ik autos uit griekenland hier gaan verkopen en paarden en ezels die kant gaan exporteren?? of fietsen??

  12. @rene en @ bruno. Ik heb zo ook langzaam mijn buik vol van lui de oordelen zonder kennis van zaken. Aan Rene wil ik zeggen dat het niet de Commissie en/of de EU-ambtenaren zijn die naar de rechtbank trekken, maar wel de hoofden van een 20-tal lidstaten die hun ondertekende verdragen niet willen naleven. Aan Bruno wil ik zeggen dat het hier geen “loonsverhoging gekoppeld aan de index” betreft. Je zou het kunnen uitleggen als een onderhandeld CAO, gebaseerd op de verhogingen van de ambtenaren (België 3,6%) in 8 verschillende lidstaten en een klein component van verhoging van de levensduurte in België met ongeveer 1,5 jaar vertraging. Een loonaanpassing van 1,7% is dan ook niet overdreven noch vind ik persoonlijk dat die moet bevroren worden. De solidariteitsbijdrage is bovendien opgetrokken van 5,5 naar 6%, zodat het tenslotte om een aanpassing van 1,2% gaat.

  13. Waar de griekse staat wel flink aan zou kunnen verdienen??Gewoon eens camera’s plaatsen bij verkeerslichten.Reed zojuist,(12 uur ‘s nachts) naar huis en wachtte tot mijn stoplicht op groen ging,voor mijn neus reden er 4 (ja vier) auto’s en een motorfiets door het rode licht!!!!Ze maken de boetes elk jaar duurder maar controleren op overtredingen doen ze niet!waarom zie ik elke dag mensen achter het stuur mobiel (niet handsfree)bellen en ziet de politie ze nooit?En zo kunnen we nog wel even doorgaan met wat er in het verkeer alemaal ongestraft gebeurd.Daar ligt veel geld wat de staatskas flink zou kunnen spekken.

  14. @Tzimi,die autokolita maken mij ook lastig alleen maar omdat ze moeilijk weg te krijgen zijn en je ziet dus voorruiten vol grote plakkers.Ik vind het gevaarlijk het zicht te belemmeren want het is niet alleen de taks maar ook de verzekering die je moet plakken.
    @Sara,hier zie je zelden een politieman op straat om het verkeer in het oog te houden.Waar zitten die allemaal ondergedoken?

  15. @Elly, I stand corrected – maar het is moeilijk verteerbaar voor mensen in een lidstaat waar een CAO nauwelijks nog waarde heeft natuurlijk. Het geeft in ieder geval geen goed signaal.

    @Ton, zie de tweet van ΤΟ ΒΗΜΑ – je kunt het wegenvignet tot 13 januari betalen.

  16. vinden jullie het normaal dat die tot 15000 euro per maand verdienen ? filmpje gezien hoe ze ‘s morgens “tikken” en terug vertrekken ? schandalig !

  17. @ rene, geloof toch niet wat je “ergens” leest. Die 15000 € per maand is alleen weggelegd voor een “Commissaris” van een lidstaat. Ik heb 35 jaar voor de Commissie gewerkt – en harder gewerkt dan in de privé waar ik drie jaren gewerkt heb – en ik heb het niet verder gebracht dan 5000 @ bruto, einde loopbaan, zonder vakantiegeld, zonder 13de maanden met inhoudingen voor gemeenschapsbelastingen, ziekteverzekering en solidariteitsbijdragen. Bovendien hebben de ambtenaren van de meeste lidstaten een loonsverhoging gehad tussen 3,6% en 2,2%. Vorig jaar hebben wij een aanpassing van 0,1% gehad. Het spijt me dat er voor Griekenland momenteel niets inzit. Mijn man ontvangt een Grieks pensioen dat niet zal gestort worden in december noch in januari, dus ook voorlopig geen kerstbonus. Hij moet wachten tot eind februari. Zijn pensioen heeft de laatste 7 jaren geen enkele verhoging gekend, ik weet dus waarover ik spreek. Dat filmpje dat je gezien hebt: die mensen zijn geen EU-ambtenaren, maar EU-parlementsleden (verkozen door het volk – 750 in totaal). Je kan die beiden absoluut niet vergelijken, noch wat werk noch wat verloning betreft. Voor je van schande spreekt, zou je wat beter moeten informeren.

  18. Ela Elly – je moet ook niet veralgemenen. Een EU ambtenaar betaalt geen 50% belastingen op het brutoloon. Zeer zeker zijn er voordelen voor EU ambtenaren die andere (gewone) werknemers niet hebben. Of een loonsverhoging van x% logisch is of niet – dat laat ik in het midden.

    Als je een werknemer bent die 1000 euro krijgt, en dat wordt met x% verhoogd of je bent een EU ambtenaar die 5000 euro krijgt, die met x% wordt verhoogd. Je kan je wel voorstellen dat men dat een slecht signaal vindt.

    En over het werken in de ambtenarij of de prive, daar heeft iedereen zijn eigen mening over. Maar om nu te insinueren dat men in de Commissie harder werkt dan in de prive, dat lijkt me wel heel ver gaan. Dat is gewoon een feit

  19. @sakis, ik insinueer niet dat iedereen bij de EU-instellingen harder werkt, voor mij was dat inderdaad wél het geval. Ik wil er ook nog op wijzen dat een werknemer die 1000 euro verdient, zeker niet moet voldoen aan het de vele eisen waaraan een EU-ambtenaar wel moet voldoen: algemene kennis, specifieke vakkennis, diploma’s, talenkennis, voortdurende bijscholing, enz. En de afhoudingen (gemeenschapsbelastingen) schommelen tussen 8% en 55%.

  20. @ elly: je gaat nogal kort door de bocht. Iedereen schoolt zich, naar beste vermogen, bij. Waarom EU ambtenaren denken dat ze daarin anders en/of beter zijn dan de rest, weet ik niet. In ieder geval, de 99% van de europese bevolking die niet voor de eu werkt, kunnen het toch niet allemaal bij het het verkeerde eind hebben. Ik zal bij deze stoppen, anders wordt het een welles-nietes spelletje.

  21. @ Ton, of gewoon bij de bank van de post, heel snel, makkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *