Protest tegen de opsluiting van Efraim

U heeft er alleszins al over gehoord: in de loop van vorige week is de abt van het Vatopedi-klooster, Efraim, van zijn cel in zijn klooster, naar een cel in de gevangenis van Korydallos – een voorstad van Piraeus – gebracht. Hij deelt daar de vleugel met andere notoire criminelen, zoals Makis Psomiadis.

Vatopedi staat gelijk met de landruil die in 2008 plaatsvond tussen het gelijknamige klooster op de Athosberg en de Griekse overheid, waarbij de Griekse staat er voor ongeveer 100 miljoen euro bij in schoot.

De abt heeft volgens het gerecht valse verklaringen afgelegd en wordt valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Hij was eerder al op borgtocht vrijgelaten. De gevraagde 200.000 euro kon hij meteen op tafel leggen (een gelofte van armoede leggen ze op de Athosberg duidelijk niet af).

De hele Vatopedi-zaak is erg onduidelijk. Kan de abt iets ten laste worden gelegd? Wellicht wel. De man is niet bepaald geliefd onder de Grieken: hij heeft een offshore bedrijf opgericht (het feit dat hij Cyprioot is, zal daar wel bij helpen) om de fondsen te beheren die hij binnenrijft om zijn klooster op te kalefateren. Een paar weken geleden was hij nog op tournee (ik kan het niet anders beschrijven) in Rusland met “de heilige riem van de maagd Maria” (hoe verzinnen ze het) en hij verkocht massa’s replica’s van het reliek.  Ondertussen zat hij ook urenlang aan tafel met Poetin en Medvedev. Rusland is ook een orthodox land, maar waar een abt en de premier en president van Rusland urenland moeten over praten, is me een raadsel.

In ieder geval zien we nu vreemde taferelen. Toen Efraim een paar dagen geleden naar Korydallos werd overgebracht, stonden er mensen aan de ingang van de gevangenis om hem steun te betuigen. Andere kerkleiders schilderden de abt af als een martelaar, een heilige, wat zeg ik: een nieuwe Christus.

En de hele zaak krijgt ook nog een politiek staartje: regeringspartij LA.O.S. (de extreem-rechtse partij) ziet het niet zitten dat Efraim naar de gevangenis wordt gestuurd want hem kan niets ten laste worden gelegd. Waarom wordt er echter niets gezegd over de politici die betrokken waren bij de landruil? Die gaan allemaal vrijuit: een parlementaire commissie heeft al verklaard dat ze niets verkeerd hebben gedaan.

En vanuit Rusland komt er heel wat kritiek op de arrestatie. Het hoofd van de Russische Kerk heeft zowaar een brief naar president Papoulias gestuurd en er op aangedrongen dat Efraim wordt vrijgelaten. Wat is hier aan de hand? Je kunt er één en ander gaan achter zoeken: Efraim zit in een conflict met de Fanaar (de patriarch van Constantinopel) en de Russische Orthodoxe Kerk heeft het ook moeilijk om onder de jurisdictie van Constantinopel te zitten. Is dat de reden? In ieder geval is Rusland zich nu aan het mengen in een juridische Griekse zaak. Dat lijkt niet meer van deze tijd.

Is Efraim nu een symbolisch slachtoffer die het volk kalm moet houden? Want de Grieken willen grote vissen zien hangen. Ze pikken het niet langer dat ze maar moeten blijven betalen, dat ze in de armoede worden gestort door een politieke klasse die erg goed voor zichzelf zorgt (het gebeurt natuurlijk overal, maar in Griekenland heeft het extreme vormen aangenomen).

Maar als u het mij vraagt: Efraim zal binnen 2 maanden wel weer naar zijn klooster mogen en het leven zal wel weer voor kabbelen.

9 thoughts on “Protest tegen de opsluiting van Efraim

  1. opium van de volk, religie, ook nodig voor Putin. kijk gewoon naar zijn blik, een nieuw Raspoutin. gek vind ik na jaaren comunisme, de presentatrise spreek Efraim met de griekse woord Gerontas, welke eerder een titel voor een monahos is dan naar een broker van de Athos. anno 2012 hebben ze rijkdom gebaseert op papyrousen van de Soultan. als er echt God bestond zou de hele 3de been van chalkidiki moest verdewenen door een enorme tsunami.
    http://www.youtube.com/watch?v=IVUcQtaIKr8

  2. Καλή Χρονιά!
    @Bruno: even enkele verduidelijkingen:
    1. er wordt (hardop) gefluisterd dat Efraim de geestelijke vader zou zijn van Poetin. Dat verklaart wellicht de hevige reacties uit Rusland.
    2. het is inderdaad stuitend dat de betrokken politici volledig buiten schot blijven, wat koren op de molen is voor de slachtoffercultus, zowel in Griekenland als in Rusland.
    3. de kloosters op Athos zijn kenobitisch (de monniken hebben dus een gelofte van armoede); enkel het roemruchte Esfigmenou is idioritmisch (met monniken die geen gelofte van armoede hebben, en dus als begijnen leven). MAAR het is niet omdat de monniken arm zijn, dat de gemeenschap dat is, al zou je mogen verwachten dat zo’n gemeenschap (zoals Vatopedi) haar rijkdommen dan voor een goed doel gebruikt.
    4. er zijn zware spanningen tussen Esfigmenou en de Fanar, maar met Vatopedi lijkt dat wel mee te vallen.
    5. Constantinopel heeft sinds 1589 niets meer te zeggen in de Russische Kerk. Er ontstond na de val van het communisme, en de opkomst van het Oekraïens nationalisme wel wat discussie over Oekraïne, dat in 1589 bij het Pools-Litouwse Gemenebest hoorde, en pas vanaf 1648 bij het Russische keizerrijk. De patriarch van Constantinopel blijft sowieso (voor zolang die van Rome heterodox blijft) “primus inter pares”: een soort erevoorzitter van bijeenkomsten van patriarchen, niet te vergelijken met het pausdom. Dat wringt soms bij de Russen, omdat zowel de Russische als de Roemeense orthodoxe Kerk groter zijn dan de Griekse. Turkse nationalisten zien trouwens ook wel eens een spookbeeld van een “orthodox Vaticaan” opdoemen.

    @Tzimis: zoals een Frans spreekwoord zegt: “chassez le naturel, et il revient au galop”, al is de terugkeer van godsdienst in de ex-Sovjet-Unie niet zo spectaculair als het soms wordt voorgesteld. Bijgeloof leefde erg sterk bij de sovjets, die bv. metroticketjes opaten als er een “geluksnummer” op stond.

  3. Sorry @Bruno, ik was er nog eentje vergeten: naar verluidt is de borgsom voor abt Efraim betaald door de Russische organisatie (de Stichting Heilige Andreas de Eerstgeroepene – zie http://www.fap.ru/about.php ) die de relieken van Vatopedi naar Rusland heeft gehaald. De stichting heeft nauwe banden met het Kremlin. Haar jaarlijkse Prijs wordt als de opvolger van de tsaristische H. Andreasorde gezien.

  4. Kostas Baksevanis ,(van de ruzie met Benizelos) met zijn pandora doos heeft een prima werk gedaan.
    Bertinos dat allemaal intreseert de gewone griek niet. hier hebben wij handje klap tussen de politeik en de kerk en milionen gaan heen en weer. die Raspoutin moet samen met de rest van hun die op deze schandaal vuile handen hebben op water en brood. incl mischien die kolotoumpas van Laos. ik heb begrepen dat tegenwordig zijn partij niet eens binnen komt als verkiezingen komen.
    ik heb een video in de russishe kerk waar Efraim de Maria riem bracht , en gelukig spreek hij grieks met zijn cypriotishe accent en de andere monik vertaalt. als je hoor wat voor onzin verkopen ze aan de volk dan denk ik eigen schuld als je daar aan gelooft.
    nog eens en denk ik heel serious daar over weet iemand wat is dan de verschil tussen griekenland en Iran??
    http://www.koutipandoras.gr/

  5. Je blijft met verbazen @Bertinos – ik vind de achtergrond hiervan best wel interessant, maar zoals @Tzimis zegt, zal het de Grieken worst wezen…

  6. precies en de achtegrond vind ik zelf zeer intressant, met alle respect over de worst ik wou alleen aangeven dat waar Efraim en in het algemeen de griekse kerk stemt niet met hun heilige spiritueele doel.de paar borden soep dat is peanuts tegen hun hele rijkdom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *