Goed economisch nieuws

Laten we het op zijn Vlaams zeggen: de Griekse economie ligt compleet op zijn gat. Er beweegt hier nauwelijks nog wat. Maandelijks vallen er duizenden ontslagen in de privésector en buitenlandse investeringen komen er al helemaal niet.

De toekomst ziet er dus bar slecht uit, zeker nu premier Papadimos heeft aangekondigd dat de lonen in de privé naar beneden moeten, want de loonkost is te hoog. Ook het minimumloon van 751 euro per maand (bruto!) moet naar beneden, want anders is Griekenland eind maart bankroet. Het zijn wellicht allemaal dreigingen om de Griek bang te maken, want het land is de facto sowieso al bankroet.

En toch zijn er positieve signalen. Griekenland heeft de wereld wel degelijk iets te bieden. Eén van de producten die gegadigden vinden in het buitenland, is de Griekse wijn. Ik zing al jaren het lof over Griekse wijn en ik heb het dan niet over de retsina (hoewel, het moet gezegd, er goeie retsina’s op de markt zijn gekomen de laatste jaren).

En wie heeft de Griekse wijnen nu ontdekt? De Chinezen nog wel! Die staan niet echt bekend als stevige drinkers, maar blijkbaar houden ze wel van wijn.  En ze hebben goed hun huiswerk gedaan. Chinese handelaars hebben een overeenkomst getekend met de wijncoöperatief VAENI in Naoussa.

Op zich is dat wel merkwaardig. De wijn-coöperatief groepeert 18 wijnbouwers in de streek van Naoussa, een gebied dat zwaar getroffen is door de crisis, met een werkloosheid van rond de 40%. Hoe zijn de Chinezen daar terecht gekomen? Want je zou verwachten dat ze toch veeleer bij een wijnbouwer met een grote naam zouden terecht komen, zoals Boutaris, Tsantalis of Chatzimichalis.

Naoussa staat bekend om zijn wijn van de Griekse druivensoort Xinomavro. De Chinezen wisten wat ze zochten. En de overeenkomst is niet min: 1.200.000 tot 3.600.000 flessen per jaar zullen ze van de Griekse wijnboeren kopen.

En er is ook een speciale biologische wijn: Χρυσός Βίος Ελλήνων die met zilveren en gouden etiketten zullen worden beplakt. Van deze wijn zullen de Chinezen 55.000 flessen kopen. Prijs: ongeveer 600 euro per fles. Griekenland het nieuwe wijnland in China?

5 thoughts on “Goed economisch nieuws

  1. Je zou nochtans verwachten dat de verkoop van dekentjes terug zou stijgen, maar waarschijnlijk worden ook de Griekse dekentjes uit de markt geprijsd.
    PS: de “klassieke” Naoussawijn wordt toch ook door Boutari verkocht?

  2. ik was zo blij toen ik de Naoussa dekentjes jaaren geleden ,bij de Ikea zag. het is zo mooi als het er op staat Made in Greece.
    maar ik weet het niet of dat zo iets weer terug komt.
    de chinezen hebben toch al lang ook de griekse olijven olie ondect. weet je toen met neef Liapis. hij was toen met de chinese delegatie ,en de chineez die zijn brood in de olie deed en zo lekker vond. Liapis ,weet je nog??

  3. Dat was Pamboukis, @Tzimis! Hij die de Chinees naast hem “kritharaki” heeft leren zeggen. Andere verdiensten van de man kan ik me jammer niet meer herinneren.

  4. ja ook de kritharaki. Ok ,dat was Paboukis dus, heel china eet nu manestra in de oven. maar goed ik mis Liapis erg ,mischien daarom dacht zo;

  5. @Bertinos, in Griekenland wordt wijn getypeerd volgens de druif en niet zozeer volgens de streek, zoals men dat in Frankrijk doet. Ik merk dat velen inderdaad spreken over de Naoussawijn of de Nemeawijn. De Griek zelf heeft het over een Agiorgitiko, of nu dus een Xinomavro daar in Naoussa.
    Dit gezegd zijnde: Boutaris heeft inderdaad ook wijngaarden in Naoussa en hij probeert wel min of meer de Franse typering te volgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *