Absurde redenering

Ik schreef al dat de trojka er op aandringt dat het minimumloon van 751 euro bruto in Griekenland naar beneden moet om de Griekse economie aantrekkelijker en concurrentiëler te maken. Althans, dat is de redenering van de economen. Deze aankondiging kan op heel wat protest van de Grieken rekenen. Hoe kom je namelijk rond in een EU land met minder dan 500 euro netto?

Om de maatregel te verrechtvaardigen, kwam de regeringswoordvoerder vanochtend op TV het volgende vertellen. De meeste Europese landen hebben geen minimumloon volgens de man (dus waarom moet Griekenland er dan één hebben). De maatregel komt de werklozen trouwens ook ten goede, volgens de woordvoerder. Net omdat er een minimumloon is, verkiezen werkgevers om buitenlanders in dienst te nemen, die geen minimumloon eisen.

Natuurlijk niet. De buitenlanders hebben geen papieren, dus kunnen helemaal niets eisen. Bovendien worden ze illegaal tewerk gesteld en de werkgevers geven hen niet eens aan en betalen ook geen sociale bijdragen (waardoor de sociale kassen nu allemaal dreigen op te drogen).

En dat is nu dus de schuld van het minimumloon en dus niet van de werknemer? Dat is wel heel erg obsceen. Als de regering Papadimos dit soort redeneringen volgt, dan dreigen we echt wel in een nog ergere jungle terecht te komen.

7 thoughts on “Absurde redenering

  1. 1. Een zeer groot probleem in GR volgt uit volgr
    ende bedenking en waarneming : de loonkost in GR is ongeveer een derde van de Belgische loonkost en DESALNIETTEMIN kosten zo goed als alle dagdagelijkse producten MEER dan in Belgie (een brood, een liter melk, een koffie, een biertje, een kilo rijst, kleding, schoeisel, medische zorg, schoolkosten,….)
    EN DEZE DISCREPANTIE DIENT EERST AANGEPAKT TE WORDEN.

    2. Als deze discrepantie eerst opgelost zou worden zou men dan een minimum loon kunnen invoeren, maar dit zou een serieus stuk lager dan de 750 euro moeten liggen.

  2. In B is er indexaanpassing van de lonen, daarom zijn de lonen en loonkost hoger. Toch is er een goed en rechtvaardig sociaal systeem, conclusie: dit kan niet het probleem zijn.

  3. @Kaliopi, iemand die voltijds werkt moet daarvan kunnen leven, en dan is 750 Euro toch wel een absoluut minimum.

    Ik las in Ta Nea deze week dat van de meeste consumptiegoederen in de Griekse rekken 1/3 van de kost bestaat uit vervoer- en opslagkosten… bv een transport van Marseille naar Pireus kost 700 Euro voor een container, en 550 voor het vervoer van Pireus naar Volos… dat is omdat ‘camioneur’ een gesloten beroep is en de kosten dus artificieel hoog liggen. De Troika wil dat nu afschaffen…

  4. Hans,
    sorry, maar geenszins akkoord met jouw redenering :

    1. Laat de transportkosten nog 1250 euro per container zijn (waar heb je dit cijfer gehaald – zie verderop), dan betekent dit 0,06 euro per kg, maar bv een liter melk kost in GR meer dan een volle euro meer dan in Belgie. Het zal dus niet aa, de transportkosten liggen……….
    (In 2006 betaalde ik voor een transport 29 ton van Athene naar Schoten (aflevering fabriek) welgeteld 580 euro. Ik had daar natuurlijk over onderhandeld)

    2. Waar ik voor pleit is dat alles nu te duur is in GR. Alle prijzen moeten enorm naar beneden worden getrokken zodat ook de minimumlonen naar beneden kunnen getrokken worden (uiteraard moeten ook alle lonen naar beneden getrokken worden)

  5. 29 ton van athene naar Schoten!! vrachtauto of container??

  6. Tzimi,

    Sorry, typfoutje, het was 20 (twintig) ton.
    Het ging om transport met vrachtwagen (Griekse chauffeur) en ik had er voor gezorgd dat hij ook een retourvracht terug naar Griekenland kon brengen.

  7. in 2006,moest hij voor 580 euro. van dat geld moest hij toen 700 euro aan de ferry betalen nog 1 liter diesel voor elke km,tol in Italie oostenrijk en Duitsland.
    leve de slavernij, ook omdat de internationale vracht prijzen op de europese wegen laag worden gehouden door het uitmelken van Griekse ,Bulgaarse Roemeense en andere arme chauffers.dat deze ook mensen zijn doet in europa weinig aan toe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *