Onderstaand fragment toont een schoolpsychologe die beschrijft wat er in de scholen van Keratsini (voorstad van Piraeus, waar ook mijn vrouw les geeft) gebeurt. Keratsini is een arme arbeidersbuurt, waar de werkloosheid hoog ligt.
De psychologe beschrijft kinderen die in kapotte kleren naar school komen, ‘s middags geen eten in de lunchbox hebben en ook geen geld hebben om in de schoolkantine iets te kopen. Sommigen overleven op rijst en water. In bepaalde gezinnen is het water of de elektriciteit afgesloten omdat de ouders de rekeningen niet meer kunnen betalen.
Mijn vrouw brengt soms ook zware verhalen mee naar huis (het wordt moeilijk voor haar om te dragen). Kinderen van 12-14 jaar die komen vertellen dat hun vader net is ontslagen, dat ze dreigen uit hun huis te worden gezet. Leerkrachten leggen samen om wat eten te kopen voor kinderen die niets hebben. Dit is de EU anno 2012 – dit is de nieuwe generatie die opgroeit zonder hoop.
Τί Ï„ÏÎχει με τους Έλληνες; (Σχολική Ψυχολόγος) από AceVideos
Begin jaaren 70 zijn mijn ouders verhuisd naar Athene,na een misukte poging om naar Duitsland te gaan. mijn moeder moest eerst 3 jaar alleen daar werken voor dat zij haar man en 3 kinderen kon meenemen. en om 3 kinderen en een zieke man achter te laten was te veel. dus ik zat op een basis school naast een weeshuis.maar iedere maandag hoorde ik de verhaalen van mijn vriendjes uit de weeshuis ,over hun bezoek aan de huis van hun ouders. ik dacht altijd dat klopt niet een wees heeft geen ouders maar ik durfde ook niet te vragen. jaaren later begreep ik dat kinderen waren die de familie door de economishe toestand niet voor hun kon zorgen en voor de kosten aan de weeshuis werden gezet. mooi na jaaren griekenland zo te zien. welke malakas heeft gezegt dat griekenland een paar jaar terug gaat?? dit is bijna terug naar de jaaren ,toen in de haven van peireus de grote schepen de arme grieken naar de nieuwe werelden bracht en de trein station Stathmos Larisis de rest van de grieken de reis begonen naar de fabrieken van Duitsland en de Belgishe mijnen.
dat moeder Helas haar kinderen altijd opovert dat wisten wij maar steeds in de geschiedenis gaat het gebeuren hadden wij niet verwacht. mischien is het onse lot. als grieken moeten wij net als Prometeheus of Sisifus i het leven gaan.
Γαμω την ατυχια μου.
ps. waar komt deze serie reportages. dat had ik nooit verwacht van Pasxalidou ,gezien hoe zij weggegaan was van de griekse buis. is het van de zweedse tv?? heb je ergens de hele reportage. na groot Britania nu kennen ze Lianna ook in zweden?
@Tzimis, de reportage staat in stukjes op de pagina die je krijgt als je doorklikt op de video in deze post.
Aangrijpende reportage.
Και γαμω τα ÏεποÏταζ,μπÏαβο μεγαλε ,που το βÏηκες.
ΚυÏτσος ,ωÏαιος τα ειπε οπως ειναι ,τον ακουω καθε Ï€Ïωϊ. τα παιδια στο χωÏιο ΣΟΣ. αλλα στο τελος τη μαλακω τι την ηθελε,την ψευτÏα το σουÏγελο.Αννα της ΣυμφοÏας .
μπÏαβο ,δεν το πεÏιμενα ,οι εκπομπες που εκανε στην ελληνικη τβ η Πασχαλιδου ειταν μαπα.
bruno, sorry , maar dat is niet de “EU anno 2012”, maar Keratsino – en nog andere gemeenschappen OVERAL ter wereld waar armoede troef is – anno 2012. Niet alleen in Keratsini en omliggende gemeenten (bekend als armere regio), maar in elke lidstaat van de EU/Wereld vind je regionaal dezelfde problematiek van armoede, door o.a. werkloosheid, ziekte, ongeluk…, ook in België, in Duitsland, in Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Nederland, Frankrijk… We hebben in Griekenland vrienden/kennissen die geen of weinig inkomen meer hebben, discreet geholpen en van eten, warme kleding, en een appartement/studio met stroom, water en verwarming voorzien. Jonge mensen die hun job verloren in Athene hebben mijn man en ik geholpen een nieuwe start te nemen in de omgeving van Pyrgos. We hebben daarvoor geen zuchtende en snikkende psychologe nodig. En de nieuwe generatie, Bruno, die opgroeit zonder hoop/geloof/vertrouwen in de toekomst is géén Grieks fenomeen, maar een Europees meer nog, een wereldwijd probleem. De Griekse mentaliteit (jammeren, overdrijven) kennend (met zuchten en krokodillentranen), stoort me de zogenaamde beschrijving van de schoolpsychologe. Bruno, ken je het Vlaamse spreekwoord nog: Daar alleen kan liefde wonen, daar alleen is het leven zoet, waar men STIL en ONGEDWONGEN, ALLES voor ELKANDER doet…
Interessant verhaal @Elly: jullie wonen in Pyrgos, heb ik begrepen. We horen hier in Athene/Piraeus wel vaker van Grieken die hun toekomst gaan zoeken op het platteland. Dus het gebeurt daar bij jullie wel? In de steden ligt dat niet voor de hand.
En het is mogelijk dat de snikkende psychologe niet meteen overtuigt, maar ik hoor soms verhalen van mijn vrouw, die les geeft in Keratsini en Perama, waar je bloed van stolt. Er is heel veel miserie die je niet voor een camera krijgt.
Maar ik blijf er bij: het is wel degelijk EU anno 2012, je geeft dat zelf ook aan, omdat het in alle landen van de EU voorkomt. Er wordt nu natuurlijk flink op Griekenland gefocust.
In ieder geval wel een hoopvol bericht vanuit Pyrgos, en dat mogen we onthouden.