Nog een berichtje dat hier in Griekenland niet bepaald op applaus wordt onthaald. Het is duidelijk geworden dat de Griekse politieke partijen in afgelopen jaar (2011 dus) 54.018.624 euro hebben ontvangen aan staatssteun tegenover 48.800.000Â euro in 2010. Dus in het zwaarste crisisjaar krijgen de partijen nog 5.218.624 euro meer dan het jaar daarvoor.
En bovendien kregen de partijen nog financiering voor verkiezingen als volgt:
- PASOK: 3.084.772 euro
- Nea Dimokratia: 2.932.510 euro
- KKE:Â 602.940 euro
- LAOS: 346.073 euro
- SYRIZA: 371.039 euro
- Groenen: 191.614 euro
En dan te bedenken dat de 2 grote partijen enorme schulden bij de banken hebben en een aantal van hun medewerkers niet meer kunnen uitbetalen.
Maar het blijft hier niet bij. Er is het afgelopen jaar nog meer geld naar de partijen gevloeid, voor “denkwerk” en “bijscholing”. Er is veel gedacht tijdens de crisis. Georgos Papandreou is dan tot ook één van de grootste 100 denkers van het afgelopen jaar uitgeroepen. Het denken heeft ons nergens toe gebracht, maar het kost wel geld. In 2011 kregen de politieke partijen voor de hersenarbeid  4.823.089 euro, verdeeld als volgt:
- PASOK: 1.941.547 euro
- Nea Dimokratia: 1.517.818 euro
- KKE: 466.526 euro
- LAOS: 389.063 euro
- SYRIZA: 347.366 euro
- Groenen: 160.769 euro
U trekt er zelf maar uw besluit uit…
De partijfinanciering is vergelijkbaar met die van België, Bruno.
Maar hier loopt de besparingsstorm over iedereen, ogenschijnlijk toch.
Parlementairen zullen bijvoorbeeld 5% minder verdienen. Donaties aan het koningshuis zullen sterk verminderen, enz.
Wat ik mij, off the record, wel afvraag is welke rol zou de EU kunnen/moeten spelen in heel deze problematiek van verarming in GR? Ook Spanje, Portugal en Italië kampen met dezelfde dramatische ontwikkelingen. Het is dus echt meer dan slechts een Grieks mentaliteitsprobleem.
Christos, je moet wel de “juiste” dingen zeggen. Parlementairen in België zullen niet 5% minder verdienen – ALLEEN DE MINISTERS hebben zich daartoe verbonden (eerst 8% meer, dan 5% minder – niemand weet er eigenlijk het fijne van). Donaties aan het KONINGSHUIS zijn grondwettelijk aan de index gebonden en worden dus verhoogd, daaraan kan men niets veranderen (daarom heeft Albert beloofd een aantal kosten voor o.a. bepaalde herstellingswerken aan het paleis op zich te nemen en daaraan vrijwillig een bedrag van zijn dotatie/”fortuin” te besteden). Alleen de donaties aan de “Koninklijke Stichting” kan men “bevriezen” maar NIET verminderen. Grondwettelijk kan men de donaties aan het koningshuis pas wijzigen bij het aftreden van Albert en het aantreden van een nieuwe koning. Eerder niet.
De partijfinanciering was eigenlijk nooit echt een bron van protest @Christo, maar op het moment dat mensen ofwel werkloos worden ofwel hun loon flink hebben zien inkrimpen, doet het vragen rijzen waarom de partijen meer geld moeten krijgen. En die thinks tank en studiediensten? Waar zijn die goed voor? Er wordt al jaren niet meer nagedacht in vele partijen.
Dat er een Grieks mentaliteitsprobleem is, dat is een feit, maar daar zijn we ondertussen al lang voorbij. De markten zijn nu hun werk aan het doen en de zwakken moeten worden geliquideerd. De EU mag er nog meer miljarden tegenaan gooien, als er geen eengemaakt economisch beleid komt, dan is dat gewoon weggegooid geld, want er is geen hond die gelooft dat Griekenland er momenteel bovenop kan komen.
@Elly: de “Koninklijke schenking” krijgt geen donaties: ze beheert de erfenis van de vorige koningen, in het bijzonder Leopold II. Het gaat daarbij niet alleen om geld, maar vooral om onroerend goed (woningen, kantoren, gronden, maar ook een aantal Ardeense bossen). Volgens haar statuten stelt zij daar jaarlijks een deel van ter beschikking aan de koninklijke familie. Dit even terzijde.
@Bruno: [terug terzake:] de crisis is niet enkel het gevolg van een Grieks mentaliteitsprobleem, of een Italiaans. Wie heeft die onverantwoorde leningen eigenlijk verstrekt? Geert Mak had hierover een interessante bedenking in DS van zaterdag (lees vooral de laatste zinnen):
‘Dat noordelijke moralisme is zo hypocriet, daar kan ik me kwaad om maken. De Grieken hebben zich vreselijk misdragen, maar tegenover elke losgeslagen lener staat een losgeslagen geldschieter. Over het totaal onverantwoordelijke gedrag van de Duitse en Franse banken hoor je hier niemand. Wat naar de Grieken toe wordt geschoven, komt via een omweg grotendeels weer terug bij de Duitse banken. Het is een verkapte reddingsoperatie, het rondpompen van geld. Een kind kon zien dat het in Griekenland een rommelboeltje was en dat je terughoudend moest zijn met investeren. Als de bankiers hun werk naar behoren hadden gedaan, was dit probleem nooit ontstaan. De Duitse banken hebben tientallen miljarden in Griekenland gestoken, en in de IJslandse luchtballonnen of de gammele Ierse huizenmarkt. Je gelooft je ogen niet.’
Europa moet terugveroverd worden op het geld, schrijft u. Maar hoe dan? In 1989 overwon het vrije Westen het communisme. En liet het casinokapitalisme gierend uit de hand lopen.
‘Als je zaken doet, neem je risico. Je kunt beloond worden, maar het kan ook misgaan. Dat weet iedere marktkoopman. Maar de marktwerking is verstoord door de banken, die bijna een antidemocratische revolutie zijn begonnen. Ze hebben de macht naar zich toe getrokken. Iedereen komt zwaar beschadigd uit deze crisis, behalve de veroorzakers. De banken lopen geen enkel risico en de publieke sector betaalt de prijs. Ik was laatst op een bijeenkomst waar een Chinese topeconoom en een Afrikaanse centralebankier een groep Europese specialisten uit de financiële sector de les lazen. Een interessante historische omslag. De Afrikaan zei: jullie banken zitten vol met zeer bekwame mensen, maar ze hebben alle fouten gemaakt die je bedenken kunt. Dat valt alleen te verklaren als andere factoren bij hun beslissingen de doorslag hebben gegeven. In Afrika noemen we die andere factoren corruptie. Het werd stil in de zaal. Hij doelde op de bonussen en hij had volstrekt gelijk.’
ik was de voorbije dagen in Duitsland, en daar maakten ze groot kabaal omdat hun groei “maar” 3% was vorig jaar. Alle vingers wezen naar Griekenland (ik werd herhaaldelijk meewarig bekeken als ik zei waar ik woon)- ik denk dat ze Hellas stilaan naar de uitgang aan het drijven zijn. Daarom wellicht ook dat de Troika maatregelen wil opleggen die we gewoon niet kunnen aanvaarden… zo kan de schuld bij de Grieken worden gelegd.
Inderdaad een belangrijke nuancering, Elly! Bedankt!
Het valt mij op dat op wereldniveau men de crisis in een veel globalere context plaats en niet enkel één land met de vinger wijst. Economen hebben het dan meer over een faling van het (neo-liberaal) financieel-economisch systeem en, om het met de woorden van die Afrikaanse bankier te zeggen, corruptie.
In Europa zelf blijft men Griekenland, Italië, Spanje, enz. viseren, de zogenaamde ‘knoflooklanden’.
Bewijst inderdaad de grote noodzaak voor een effectieve en efficiënte economische éénmaking, zoals jij schrijft Bruno.
Ik zou eraan willen toevoegen ook een sociaal-maatschappelijke eenmaking. Wat er duidelijk ontbreekt is solidariteit in Europa. Wordt steeds duidelijk telkens Europa voor een probleem komt te staan. Europa spreekt zelden met één stem, als één blok! Solidariteit is toch een sleutelwoord voor een solide Europa, niet?
En ondertussen is Europa nog wel zo solidair om wapens aan Griekenland te verkopen: http://www.presseurop.eu/en/content/article/1383501-greece-still-splashes-out-billions-defence
Als ze het dan toch zo goed menen met Griekenland, zouden ze dan niet kunnen zeggen “Wacht even met die wapenaankoop, jongens, tot jullie er weer bovenop zijn. Dreiging van Turkije is er niet.”
@Christos – ik bedoelde natuurlijk de “Civiele Lijst” die bevroren wordt en niet de “Koninklijke Stichting”. Sorry voor de verwarring.
@Bruno: ik snap de cijfers in je artikel niet zo goed. Er zou 54mio naar politieke partijen gaan. Daarvan gaat 3mio naar Pasok, 3mio naar ND, en 1,5mio naar de kleinere. 3+3+1,5= 7,5 mio
Vraag: waar zou de rest van de 54mio dan zitten?
Oeps, een onvolledigheid – ik ben een zin vergeten. De cijfers die je vermeldt, zijn de bedragen die werden toegekend voor verkiezingscampagnes. Je vraagt je af waarom, want er waren geen verkiezingen in 2011.