Toch wel een beetje een trieste dag vandaag, als je er over nadenk. Ik nam vanochtend, zoals elke dag, de bus naar kantoor. Het ritje duurt zo’n 10 minuten. Terwijl ik op de bus stond te wachten (3 minuten ongeveer) zag ik 3 verkleumde daklozen met verroeste supermarktkarretjes door de straat rijden en alles wat nog bruikbaar of eetbaar is uit de vuilniscontainers vissen.
Op weg naar kantoor rijdt de bus langs een winkelgalerij waar een daklozen een huis bed heeft opgesteld: de arme man ligt op een plank die op plastic bakken is gezet en slaapt bij deze temperaturen onder wel 7 dekens.
En op kantoor komt de manager ons zeggen dat we niet te veel moeten letten op wat er in de pers wordt gezegd. Onze 13de en 14de maandlonen zijn gegarandeerd en zelfs al zouden we terug naar de drachme gaan (wat volgens hem heel onwaarschijnlijk is), dan zou ons loon toch in euro worden uitbetaald, net omdat we samenwerken met buitenlandse werkgevers.
Het is natuurlijk geen politieke belofte, dus misschien kunnen we wel rustig bij blijven, maar er staat hier de komende weken wel degelijk iets te gebeuren en ik denk niet dat we het prettig zullen vinden.
Griekenland exit euro, drachme entree Griekenland!
http://www.knack.be/opinie/columns/johan-van-overtveldt/griekenland-heeft-geen-andere-optie-dan-exit-uit-eurozone
exit euro zeker, entree drachme zou ik even mee wachten,mischien wordt een verasing.
Vandaag op SKAI kwam Iannis Varoufakis zeggen dat de PSI met of zonder deelname van de hedge funds niet veel meer uitmaakt. Deze man, hoogleraar economie aan de univ van Athene, neemt geen blad voor de mond. Op 20 maart gaat GR failliet. Het nieuwe hulppakket zal voor 100% naar de schuldeisers gaan, (totnutoe ging 15% hiervan naar de overheid), m.a.w. de staat zal geen salarissen en pensioenen meer kunnen uitbetalen… Zondag in de Kathemerini las ik iets gelijkaardigs, nl. als we het ‘beste’ scenario volgen, dus geen uitstap uit de eurozone, mogen we ons in 2012 verwachten aan uitstel van uitbetalingen, ja zelfs gebrek aan basislevensmiddelen in de supermarkten omdat er geen vertrouwen meer zal zijn in de Griekse banken, etc…
Ik krijg het er koud van, en ik heb dan gelukkig nog altijd centrale verwarming.
Het ziet er helemaal niet goed uit @Nadia. En ik krijg zo het gevoel dat veel analysten daar heel erg cynisch over heen gaan, maar het menselijke drama dat een bankroet met zich meebrengt, is niet te overzien. Griekenland als de paria. Europa zal overspoeld worden door Grieken die hun heil daar gaan zoeken.
Ik heb net in de tweets gezet dat er al geen geld meer is om de Griekse diplomaten uit te betalen (volgens een artikel in To Vima).
Waar moet dat naartoe? Op 20 maart failliet en op 25 maart nationale feestdag? Dat wordt explosief.
Een herinvoering van de drachme lijkt me weinig waarschijnlijk. In Montenegro wordt ook de euro gebruikt, en dat behoort niet eens tot de EU.
Aan Europa om het bankroet ‘orderly’ te laten verlopen. Het is dan ook enorm ergerlijk dat het niet enkel taboe is om een land dat al lang bankroet is (zijn schulden niet meer kan betalen) bankroet te laten gaan, maar ook dat er enkel maar over het gevaar van een ‘disorderly default’ wordt gesproken.
Dat is niet minder dan een enorme arrogantie en blijk van onvermogen tot het tonen van enige solidariteit met het Griekse volk. Ook al probeert men nog oplossingen te zoeken waarbij Griekenland in de eurozone blijft en zijn schulden – al dan niet met een gedeeltelijke kwijtschelding – afbetaalt, dan nog zou je verwachten dat politieke leiders hun scenario van een bankroet proberen te voorspellen en aan een scenario werken waarbij de Griekse staat kan blijven functioneren.
Als Griekenland een nieuwe munt neemt, dan liever iets volledig anders dan de Drachme. De Drachme zou het gevoel geven terug te gaan, van een mislukking. Een nieuwe naam dus voor die munt – ook al is dat louter symbolisch.
Uit wat ik een zeer goed artikel over Debt vond:
First, governments, unlike private individuals, do not have to “repay†their debts. A government of a country with its own central bank and its own currency can simply continue to borrow by printing the money which is lent to it. This is not true of countries in the eurozone. But their governments do not have to repay their debts, either. If their (foreign) creditors put too much pressure on them, they simply default. Default is bad. But life after default goes on much as before.
http://www.project-syndicate.org/commentary/skidelsky49/English
In de media lees ik dat het grootste deel van de Griekse bevolking heel graag de euro wil houden, maar is die euro nou juist niet het probleem? Door die euro profiteren vooral de rijkere landen ten koste van de mediterrane landen, zo leer ik van de econoom Alfred Kleinknecht, die pleit voor 2 of 3 verschillende munten in Europa.
http://www.radio1.nl/items/39060-econoom-alfred-kleinknecht-over-noord-versus-zuid-europa
Wellicht dat door een nieuwe munt Griekenland de weg omhoog weer vindt?
In de media lees ik dat het grootste deel van de Griekse bevolking heel graag de euro wil houden, maar is die euro nou juist niet het probleem? Door die euro profiteren vooral de rijkere landen ten koste van de mediterrane landen, zo leer ik van de econoom Alfred Kleinknecht, die pleit voor 2 of 3 verschillende munten in Europa.
http://www.radio1.nl/items/39060-econoom-alfred-kleinknecht-over-noord-versus-zuid-europa
Wellicht dat door een nieuwe munt Griekenland de weg omhoog weer vindt?