Allemaal Grieken?

Er schijnt een mentaliteitsverandering op til te zijn in Europa. Maanden aan een stuk zijn Grieken beschimpt geweest en zijn ze uitgemaakt voor luieriken, leugenaars en profiteurs. Dat verwijt mag dan wel gelden voor een aantal Grieken (zoals het ook evengoed kan gelden voor Duitsers), maar het is een veralgemening die heel wat Grieken onrecht aan doet.

Toegegeven, de Griekse politici hebben er voor gezorgd dat de rest van Europa hen wantrouwt. Er zijn veel beloftes gemaakt, en er zijn er bitter weinig van nagekomen. Maar op dit moment heerst er een politiek klimaat dat Griekenland over de rand van de afgrond lijkt te duwen. Daardoor dreigen miljoenen Grieken in zware armoede terecht te komen. Het zijn vooral zij die de rekening zullen betalen, en diegenen die gelogen, gestolen en veel beloofd hebben, blijven buiten schot.

Ja, er moet heel wat veranderen in Griekenland, en ja, veel Grieken zijn het er mee eens dat dit alleen maar kan met hulp van Europa, want het mag duidelijk zijn dat de Griekse leiders er niet toe in staat zijn. Maar niet op deze manier. En dat schijnen veel Europeanen ook begrepen te hebben. Er wordt de laatste tijd te veel aandacht besteed aan perceptie en aan de reactie van “de markten”, en men verliest de mens uit het oog.

En om die mens terug in het plaatje te brengen, worden vandaag acties gevoerd over heel Europa: “we zijn allemaal Grieken”, om op die manier de onmenselijke maatregelen aan te kaarten die op dit moment worden opgelegd aan de Grieken. Vandaag zaterdag om 14u centraal Europese tijd zullen mensen op straat komen om hun solidariteit uit te drukken met het Griekse volk. Gisteren hebben een aantal Grieken en Duitsers dat ook al gedaan aan de Duitse ambassade in Athene. Daarbij werd een Duitse vrouw opgepakt omdat ze een ei naar het gebouw had gegooid. Het moet niet veel gekker worden.

Griekenland moet een kans krijgen om te veranderen. Want er moet wel degelijk verandering komen. Zowel in het systeem als in de mentaliteit. Het wordt tijd dat de neo-ellinas ten grave wordt gedragen.

31 thoughts on “Allemaal Grieken?

  1. Plaatje opgeslagen en op mijn hyves gezet!

  2. Komaan @Sophia, niet bescheiden zijn! Zet je link hier gerust onder, zodat we kunnen volgen!

  3. Er moet inderdaad heel wat veranderen! Maar waar te beginnen? Voor iedere verandering is nu eenmaal de politieke leiding van een land verantwoordelijk. En daar wringt mijns inziens de schoen in Ellada.

    Zelfs onder de huidge druk blijft de gevestigde orde het institutionele speelveld en de spelregels in stand houden. De politieke, bestuurlijke (incl vakbonden), financieel bevoorrechte, kerkelijke elites van Griekenland hebben veel meer te verliezen dan de welvaart en het welzijn van de gewone bevolking, namelijk hun bestaansrecht en hiermee hun bevoorrechte positie.

    Hoe zo ‘vervroegde’ verkiezigen. Waarom geen referendum over het politieke systeem, de democratie. Een meer partijenstelsel of desnoods een ‘gekozen’ zakenkabinet zou een opening tot structurele maatschappelijke hervormingen kunnen bieden. Ontvlechting van de heersende politieke machten. Hieraan gekoppeld een onafhankelijke plannings- en controle systeem van begrotingen en budgetten, lees het initiatief van het bestuur in Saloniki.

    Mijn vrees is dat zolang er geen veranderingen komen in de kern van de staat Griekenland, iedere financiële steun aan Griekenland verspilde middelen en zijn en ook niet tegemoet komen aan de noden van de bevolking.

    Niet Duitsland, Finland of Nederland zijn debet aan de malaise in Griekenland, het is de falende democratie en incompetente elitaire en gecorrumpeerde bestuur van het land.

    De problemen van Griekenland zijn misschien door de invoering en deelname aan de euro zichtbaar geworden, de ontstaansgeschiedenis voor het falende systeem(denken) in Griekenland kent een geschiedenis van decennia.

    De vraag die misschien ook gesteld mag worden is, hoeveel geld heeft Griekenland eigenlijk al ontvangen de laatste 40 jaar? Wat hebben bijvoorbeeld alle subisdies vanuit Europa al die jaren Griekenland gebracht. En ook terecht, wat waren de belangen van het Westen hierbij? Worden de problemen van vandaag de dag wel terecht gekoppeld aan de druk vanuit Europa de laatste 2 jaar?

    Zoveel vragen nog…

  4. zo veel vragen. met de koptelephoon aan de eene oor Chardavelas vertelt mij alles wat vout zit in griekenland en ik wou hier dat het zelfde doen maar Tom heeft dat al gedaan. dus ik zou zegen voor het s chijn laat maar deze posietieve note houden. wij zijn allemaal grieken, als ik zie hier hoe veel woorden jullie gebruiken zou mijn leraar nog trotser zijn dan mijn leraar nederlands.maar ja dan heb je een echte profeesor tegen de telegraph en de straat.
    ειμεθα ολλοι ελληνες αλλα οχι σαν τον Αδωνη.

  5. van lang geleden dichter Kalvos, wishes. andere tijden zelfde situatie. vertaling ,aan google of wat dan ook, ik kan het niet doen, ben kapot van.
    http://www.youtube.com/watch?v=O9ajYXUtv2s
    ΑΙ ΕΥΧΑΙ Της θαλάσσης καλήτερα
    φουσκωμένα τα κύματα
    ‘να πνίξουν την πατρίδα μου
    ωσάν απελπισμένην, έρημον βάρκαν· ‘Σ την στεριάν, ‘Ï‚ τα νησία
    καλήτερα μίαν φλόγα
    ‘να ιδώ παντού χυμένην,
    τρώγουσαν πόλεις, δάση, λαούς και ελπίδας· Καλήτερα, καλήτερα
    διασκορπισμένοι οι Έλληνες
    ‘να τρέχωσι τον κόσμον,
    με εξαπλωμένην χείρα ψωμοζητούντες· Παρά προστάτας ‘νάχωμεν.
    Με ποτέ δεν εθάμβωσαν
    πλούτη ή μεγάλα ονόματα,
    με ποτέ δεν εθάμβωσαν σκήπτρων ακτίνες. Ημείς δια τον σταυρόν
    ανδρείως υπερμαχόμεθα
    και σεις εβοηθήσατε
    κρυφά τους πολεμούντας σταυρόν και αλήθειαν. Δια ‘να θεμελιώσητε
    την τυραννίαν, τιμάτε
    τον σταυρόν εις τας πόλεις σας,
    και αυτόν επολεμήσατε εις την Ελλάδα. Και τώρα εις προστασίαν μας
    τα χέρια σας απλώνετε!
    τραβήξετέ τα οπίσω·
    βλέπει ο θεός και αστράπτει δια τους πανούργους. Όταν το δένδρον νέον
    εβασάνιζον οι άνεμοι,
    τότε βοήθειαν ήθελεν·
    εδυναμώθη τώρα, φθάνει η ισχύς του. Το ξίφος σφίγξατ’, Έλληνες –
    τα ομμάτιά σας σηκώσατε –
    ιδού – εις τους ουρανούς
    προστάτης ο θεός μόνος σας είναι. Και αν ο θεός και Ï„’ άρματα
    μας λείψωσι, καλήτερα
    πάλιν ‘ να χρεμετήσωσι
    ‘Ï‚ τον Κιθαιρώνα Τούρκων άγριαι φοράδες, παρά… Αι, όσον είναι
    τυφλή και σκληροτέρα
    η τυραννίς, τοσούτον
    ταχυτέρως ανοίγονται σωτήριοι θύραι. Δεν με θαμβώνει πάθος
    κανένα· εγώ την λύραν
    κτυπάω, και ολόρθος στέκομαι
    σιμά εις του μνήματός μου Ï„’ ανοικτόν στόμα.

  6. Ik vind ‘all we all saying is Give Greece a Chance’ een prachtige leuze! Zou Arno het niet kunnen verwerken in een song. Ik heb horen waaien dat hij ook een fervente ‘Griekenland’-fan is.

    ‘We zijn allemaal Grieken’ is een actiedag.
    Ik heb lang getwijfeld maar onder invloed van de tekst van Peter Mertens (en te weinig slaap)heb ik toch maar besloten mijn nek uit te steken. Misschien een naïef initiatief. Laat ik allereerst maar opmerken dat het niet enkel en alleen over Lesbos gaat en dat ik geen idee heb waaraan ik begin. Onderstaande tekst heb ik gepost op http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/10/peter-mertens-in-griekenland-botsen-twee-werelden-met-elkaar?page=1

    Beste Peter Mertens , lezers , sympathisanten en kritikasters ,
    op deze internationale dag van actie : ‘we zijn allemaal Grieken’
    http://usa.greekreporter.com/2012/02/17/first-we-take-manhattan-then-we-
    wil ik hier een oproep doen.
    Ik ben geen communist , geen kapitalist , ik beschik over bescheiden eigen middelen en noem mezelf een realist.
    Ik heb een zeer sterke band met Griekenland en dan vooral met het eiland Lesbos in het noordoosten van de Egeïsche Zee.
    Al het geschrijf en al die theoriën over Griekenland op allerlei fora komen me langzamerhand de strot uit. Het is tijd voor actie !
    Wie heeft er genoeg solidariteit voor de Grieken om één (of meer) vrachtwagen(s) met eerlijke , Griekse producten te sponseren om de kleinschalige bedrijfjes ginds een opsteker te geven en de produkten hier aan de man te brengen (bv. kwaliteitsvolle olijfolie uit blikken tonnetjes hier verkopen waarbij de winst volledig ten goede komt aan de noodlijdende boerencoörporatieves daar) ?
    Met vereende krachten en als ieder een duit in het zakje doet , moet zo’n actie toch mogelijk zijn. Of blijft het bij hoogdravende woorden en theoriën ? Wat Griekenland nu nodig heeft zijn jobs , investeringen en handel. Geen gehakketak over wie nu de schuld draagt voor de huidige malaise.
    Moest het mogelijk zijn een vrachtwagen met Griekse producten vol te krijgen , kunnen we er misschien ook voor zorgen dat hij vol terugkeert naar Griekenland met iets dat men daar nodig heeft (Athene is er het ergste aan toe) : bv. geneesmiddelen.
    Ik heb totaal geen ervaring met het opzetten van zo’n actie maar waarschijnlijk lopen er wel genoeg mensen rond die daar ervaring mee hebben en daarbij kunnen helpen.
    Yassou !

  7. Kunnen we niet een petitie aanbieden aan de hoge dames en heren van de EU “Give Greece a chance” met een aantal voorstellen om de economie in Griekenland een impuls te geven?
    Zoals dat plan van die 12-jarige jongen om een aantal mega-zonneparken aan te leggen en de rest van de EU een heel aantal jaren gratis stroom te leveren als onderdeel van de terugbetaling? Schijnt praktisch best wel realiseerbaar te zijn alleen de investering zou dan uit de EU-potten moeten komen.
    Er zijn vast nog veel meer goede ideeën!

  8. eerst een petitie dat ze de gewone griek niet met traan gas overgooien. en mr Papoutsis ontslan .

  9. @Steve en @Els, dat zijn inderdaad mooie plannen, maar ik vind dat het initiatief toch vanuit Griekenland zou moeten komen. Het is geen ontwikkelingsland. De kennis en know-how om zo’n acties op poten te zetten hebben ze zelf ook. Alleen is de ‘klik’ er nog altijd niet vind ik. Dat zo’n initiatieven spontaan op gang komen in andere landen, of in Griekenland door ‘buitenlanders’, wijst misschien wel op een stukje van het probleem…

    @Steve, bv ivm landbouwproducten ken ik een Italiaanse ondernemer die in de Peloponnesos plannen had om overcapaciteit in het Midden-Oosten te verkopen (tomaten, appelsienen ed), en ook klanten had, maar enkel op onwil stuitte: de boeren wachtten liever op de hagel om daarna vergoedingen te krijgen voor mislukte oogst…

    Het is normaal dat er heelwat frustratie uit moest en dat er een en ander kapot moest, maar ik hoop dat er nu ook wat van die andere initiatieven op gang komen, vanuit Griekenland en de Grieken zelf.

  10. @Hans ,
    je hebt volkomen gelijk.
    Maar in de kafeneio zitten ze me wel met z’n allen aan te kijken natuurlijk en luchten ze hun frustraties. Ik ben soms beschaamd dat ik niét in de miserie zit en een job heb. De huidige hetze tegenover ‘de buitenlanders’ maakt het er niet makkelijker op. Ik zou hen graag allemaal helpen als ik kon maar ze moeten inderdaad eerst zichzelf willen helpen. Ik heb getwijfeld om initiatief te nemen. Vele (rijke) Grieken uit de diaspora nemen ook geen initiatief en zijn soms de hevigste kritikasters van hun thuis-land lijkt het…maar misschien heb ik me wat laten meeslepen , Griekenland is inderdaad(nog) niet (helemaal) een ontwikkelingsland. Maar ik had het plannetje al wel uitgewerkt. De solidariteit zal dan vooral ‘van op afstand’ gebeuren of vanaf de strandstoel.

  11. wil echt graag helpen steve, en als het even kan, zeker in lesbos maar hoe ? als je wil kan je via bruno mijn mailadres krijgen…

  12. Ondernemen zit Grieken in het bloed, verander het huidige klimaat en er zullen genoeg ondernemers mee op de kar springen van de groene energie en de kleinschalige landbouw. Mijn koubaros verkoopt branders voor pirinidia – bio-brandstof – en dat loopt heel goed, anderen voeren al wijn en pindanoten uit naar China.
    Grieken zijn geen mensen die bij de pakken blijven zitten, er moet een einde gemaakt worden aan de lethargie. Ik heb het gevoel dat iedereen zit te wachten op iets, maar niemand weet waarop. Er moet ofwel een volledige schuldafschrijving komen, ofwel GR uit de euro, maar deze situatie is onhoudbaar.
    Volgens mij zouden er ook 1 of 2 nieuwe politieke partijen moeten gevormd worden, zoals een moderne sociaal-democratische partij, anders worden we binnenkort geregeerd door de extremen.
    Het belangrijkste is wel dat Europa ophoudt met deze absurde besparingen en dat er eindelijk eens wat geinvesteerd wordt in de reele economie, want de rijkdom van een land wordt geproduceerd door zijn mensen.

  13. Ik vind het vooral ongelofelijk dat de trots van de Grieken nog steeds groter is dan de schaamte. De Duitsers van alles verwijten terwijl zij het geld op tafel moeten leggen, is eigenlijk schandalig. 130 miljard meer Europees belastinggeld aan Griekenland lenen (schenken?) terwijl het niets fundamenteel oplost aan de problemen. Bovendien moet Griekenland geen hoge borst opzetten over solidariteit, ik heb van al de rijke Grieken in het buitenland inderdaad nog niets gehoord. Waarom zetten die geen eigen noodfonds op ? Bovendien zit hier in Zwitserland naar verluidt meer dan 100 miljard geld van Griekse inwoners…

  14. Beste naamgenoot.
    1° Zoals zovelen gebruik je de veralgemening “de Grieken”. Wie bedoel je hier eigenlijk mee, de hele bevolking of een bepaalde groep?
    2. De Duitsers moeten niet het geld op tafel leggen. Zij maken slechts deel uit van de hele groep. Maar, bij monde van vrouwe Merkel, nemen zij wel het voortouw om constant druk te zetten en steeds opnieuw om maatregelen te schreeuwen waar enkel de modale Griek onder te lijden heeft. En eregens is het wel logisch dat ze se grootste schreeuwers zijn, want ze zijn één van de enkele Europese landen waarvan hun banken de Griekse waardepapieren in hun bezit, nog niet afgeschreven hebben als verliespodt (wat de banken in o.a. België wel al gedaan hebben. Het resultaat hiervan is dat ze bij een gedeeltelijke ‘default’ van Griekenland de schulden mogen betalen. Hierdoor zijn ze wel genoodzaakt om steeds meer en hardere maatregelen te eisen, want als er een 100% ‘default ‘ komt zijn ze van die schulden vanaf en zijn het hun herverzekeraars (Amerikaanse instellingen) die de schuld mogen afbetalen.

    Voor wie wil intekenen op een petitie voor “Een Europa met meer solidariteit” http://www.1millionsignatures.eu/?a=du

  15. hellas ragiades zijn in alle volkeren te vinden.

  16. Hallo Patrick V,

    1. Uiteraard is niet elke Griek individueel schuldig aan het hele drama. Maar wat er m.i. wel ontbreekt in Griekenland (in tegenstelling tot in Ierland) is een collectief schuldbesef. Het is te makkelijk alles op “de politici” te schuiven.
    2. Bedoel je dat de Duitsers aansturen op een default van Griekenland uit eigenbelang? Dat vind ik persoonlijk te gek voor woorden.

    Kan men ook de inspanningen die gevraagd worden ook eens vergelijken met deze die in Ierland gevraagd worden? Volgens mij hebben ambtenaren daar tot nu toe veel meer ingeleverd dan in Griekenland. In Griekenland heb je salarissen bij de overheid die het dubbel zijn van de privé en een hoger pensioen, veel gekker kan het toch niet.

  17. Ik ben het ook wel beu ondertussen, al dat gewauwel over “de Grieken”.
    @Patrick uit Zwitserland: misschien kan u ook eens aan de Antwerpse diamantairs vragen om een noodfonds op te richten voor de volgende Belgische bank die in de problemen zal komen (en dat is enkel een kwestie van tijd, want short selling is alweer toegelaten ondertussen), dan hoeven niet altijd die brave hardwerkende Belgen ervoor op te draaien. U zit daar dicht bij de bron, tussen al die miljardairs, misschien kan u het hen zelf vragen?
    Waarmee ik wil zeggen: natuurlijk moeten de grootverdieners en de belastingontduikers aangepakt worden, maar dit is niet exclusief een Grieks probleem toch? Daarvoor moeten er structurele veranderingen komen, die veel uitgebreider zijn dan wat er nu in Europa voorgesteld wordt.
    Iedereen hier klaagt de besparingsmaatregelen aan omdat 1/ze niets oplossen en de economie in een negatieve spiraal brengen waardoor de schuldgraad alleen maar groter wordt 2/ het volk de grote offers moet brengen terwijl al het geld in de bodemloze put verdwijnt.
    En persoonlijk geloof ik niet in liefdadigheid, gisteren heeft oa. de familie Latsis, die ook miljarden in Zwitserland hebben en vennootschappen in NL, geld toegestoken om een baby van 4 maanden te laten opereren in Londen. Dit is toch godgeklaagd, moeten wij als arme bedelaars onze hand beginnen ophouden naar deze rijkelui voor een aalmoes? Visioenen van de middeleeuwen komen steeds dichterbij…van een kasteelheer in een groot kasteel met daarrond de hutjes van de lijfeigenen…
    Tot slot nog een positieve noot: dit is ook solidariteit – het hoeft niet altijd over geld te gaan:

    http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/Reyers%2Blaat/2.19936/2.19937/1.1223320

  18. @Patrick S.: ik ben het eens met je eerste punt: ik vind ook dat er nog geen ‘katharsis’ is geweest, en die is wel nodig denk ik om met een redelijke kans op succes opnieuw te beginnen. Het falen van Griekenland is een collectief falen (wat niet betekent dat elke inwoner van GR – want er wonen hier niet enkel Grieken – persoonlijk gefaald heeft; maar ik vind wel dat de Griekse samenleving op zich gefaald heeft, niet enkel Papandreou en consoorten).

    Maar anderzijds: ‘schaamte’ lijkt me compleet nutteloos. Het lijkt erop dat sommigen in Europa liever de Grieken willen straffen dan echt de crisis oplossen…

  19. @Nadia, ik ben het ermee eens dat die besparingsmaatregelen op zich de problemen niet oplossen. Alleen een exit uit de eurozone en een devaluatie kan Griekenland volgens mij terug concurrentieel maken (Argentinië is een voorbeeld). Belastingontduiking is zeker niet exclusief Grieks maar het probleem is m.i. wel vele malen groter dan elders. Om van de corruptie maar te zwijgen. Wij dachten als bank destijds vanuit Cyprus met Griekse gemeenten te kunnen werken. Maar ze wilden geen buitenlandse banken ondanks het feit dat wij goedkoper waren. Tot bleek dat het probleem eigenlijk was dat wij in tegenstelling tot de lokale banken geen commissies wilden geven aan de burgemeester en zijn gevolg. We zijn er dan maar mee gestopt.

  20. ik weet een goede straf. vandaag en morgen via Frankfurt vliegen alle grieken.

  21. Het probleem in GR is zeker politiek, de corruptie is geinstitutionaliseerd, d.w.z. als ik de enige ben die braaf mijn belastingen betaal dan verandert dat helemaal niets aan het systeem. En als je tegengewerkt wordt “van boven af” wat kan er dan ook veranderen?
    Al die mizes (commissies) verklaren natuurlijk ook al die geweldige “deals” die er gesloten werden met buitenlandse bedrijven en de staat waarin onze economie zich bevindt. Ik zeg: eerst politieke verandering gekoppeld aan een bewustmakingscampagne, en wanneer mensen zien dat er daadwerkelijk een goed en rechtvaardig sociaal systeem wordt opgebouwd, dan volgt de rest, zeker weten…

  22. @Nadia, het is toch meer dan de politiek alleen. De hele samenleving is een beetje scheefgetrokken: in feite is er geen echte samenleving, maar is het meer ieder voor zich: in Griekenland heerst het recht van de sterkste, ook als de politici er niet rechtstreeks mee te maken hebben. Bv de fakelakia om sneller bediend te worden door de dokter, of de mizes om een bouwvergunning te krijgen, of een belastinginspecteur om te kopen, of een auto te doen verdwijnen waarmee je iemand van de weg hebt gemaaid, of een nachtclub te openen op het strand, etc… dat zijn toch allemaal geen politici: dat zijn gewone Grieken die andere gewone Grieken oplichten, chanteren en afzetten? Het totale gebrek aan vetrouwen slaat niet enkel op de instellingen, het slaat ook op elkaar. En dat zal toch ook een beetje moeten bijdraaien als we effectief gezamenlijk uit het slop willen geraken.

  23. @Patrick uit Zwitserland, Duitsland deelt dat geld niet uit maar leent dat uit en verdient er aan. Duitsland kan zelf ontlenen aan 1% en leent uit aan Griekenland tegen 4,5%. Wie is hier dan de klos?

    @Patrick S, zoals ik hier al eerder schreef gaat de vergelijking met Argentinië niet op. Argentinië zat niet in een muntunie en is een exportland in tegenstelling tot Griekenland.
    En bovendien zou dan de staatschuld nog groter worden want in euro’s en zouden de importprijzen stijgen. Hopeloos dus. Wat kan is in de eurozone blijven en een parallelle munt (de drachma 2.0 ?)invoeren om de lokale productie en consumptie van de Griekse goederen en diensten te reactiveren en te financieren.

  24. om dat de griekse samenleving zo scheef is kunnen wij nu niet fuck off zegen tegen somige figuren. maar er zijn grenzen. trots en schaamte, kijk wie praat er over. trots waar over?? rijk worden over de rug van anderen. alsof zo ethish is om de vieze kapital in de zwitserse kluizen te bewaren.
    een griek zou zeggen, dinges die ik hier niet kan vertalen .

  25. @Mario, Duitsland verdient er weliswaar aan maar in vergelijking met wat de gewone markt vraagt voor dit soort risico (17% per jaar?) is het peanuts. Je moet er rekening mee houden dat er kans is dat het geld niet of maar gedeeltelijk wordt terugbetaald.

    Patrick S ben ik ook 🙂 Nee de vergelijking met Argentinië gaat niet helemaal op. Maar Griekenland is geen exportland omdat het niet kon concurreren met b.v. Oost Europa qua loonkosten versus productiviteit. Zolang Griekenland in de euro blijft zie ik het niet goed zitten hoe dit kan veranderen. Maar het scenario van een exit is beangstigend en de schuld zou nog groter worden inderdaad.

  26. Doorgestuurd gekregen van een goede vriend.
    Van de hand van Toon Hermans.

    Politiek

    Ik vraag me af, als ik de heren zo hoor praten,

    in die steriele, burgerlijk NATO-zaal,

    is deze aarde van een aantal diplomaten,

    of misschien een beetje van ons allemaal?

    Het slaat toch nergens op, die mannen met die tassen,

    zij maken uit hoe lang de aarde nog bestaat,

    terwijl de hele mensheid maar dient af te wachten,

    wanneer dat is, op welke dag en om hoe laat.

    Wij willen leven, leven,leven,leven,leven,

    met miljarden in een liefdevolle kring.

    ’t Is toch te gek, wat ons de Schepper heeft gegeven,

    is nu afhankelijk van een vergadering.

  27. einde goed, alles goed, wij zijn gered.
    ευχαριστω ,Παναγια μου!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *