PASOK-congres

Vandaag kwam de hele PASOK-top bij elkaar in een stadion hier vlak bij Piraeus. Volgende zondag wordt de nieuwe voorzitter van de partij gekozen en dit weekend maken de kandidaten zich bekend. Het ziet er naar uit dat het om 2 personen zal draaien: huidig minister van Financiën Evangelos Venizelos, en voormalig minister van Burgerbescherming Christos Papoutsis.

Ik ga u niet vervelen met verslagen van hun toespraken, maar wil er wel graag 2 aspecten uit lichten. Venizelos kwam vertellen dat zijn doel is om PASOK als eerste partij uit de verkiezingen te laten komen (wanneer die verkiezingen dan ook zullen worden gehouden). Het applaus op alle banken doet vermoeden dat de aanwezigen op het congres allemaal in een parallel universum leven.

Papoutsis vroeg aan huidig voorzitter Papandreou om de PASOK-leden die de partij zijn uitgezet nadat ze niet instemden met de nieuwe besparingsmaatregelen, terug in de partij op te nemen. De man wil terug naar de centraal linkse wortels van de partij. Ik zie Papandreou hier niet positief op reageren.

En dan tenslotte Papandreou zelf: die vond dat zijn partij het goed gedaan heeft de voorbije jaren, en dat er inderdaad zijn fouten gemaakt, die hij op zich neemt. Maar al bij al vindt hij dat Griekenland op de goeie weg is. Wat me het meest verwonderde, is dat hij na zijn toespraak een staande ovatie kreeg. Nu zijn het natuurlijk enkel PASOK-leden die op het congres aanwezig waren, en Papandreou predikt dan uiteraard enkel voor de bekeerden.

De gepensioneerde, net voor hij yoghurt naar Venizelos gooit

Maar niet iedereen bleek zo enthousiast. Zo was er een gepensioneerd PASOK-lid dit met zijn wandelstok naar de eerste rij schuifelde, recht naar Venizelos. Die vermoedde wellicht dat de man hem kwam feliciteren, maar het kranige oudje graap in zijn tas en gooide yoghurt naar Venizelos, naar verluidt omdat de minister van Financiën in zijn pensioen had gesneden. Nog meer reden zou ik het gevonden hebben als Venizelos (en met hem alle PASOK-ministers) yoghurt over zich kregen voor het beleid dat ze al 30 jaar voeren.

Het voorval doet denken aan 2007, toen Venizelos tegenkandidaat was van Papandreou in de toenmalige voorzittersverkiezingen en toen hij een kop koffie over zich heen kreeg.

One thought on “PASOK-congres

  1. Voor het geval het iemand mocht interesseren: Christos Papoutsis heeft niet genoeg handtekeningen kunnen verzamelen voor zijn kandidatuur. Het wordt een éénmanstrip van Evangelos Venizelos, zoals hij het zelf verkiest. Volgede week zondag weten we hoeveel mensen hij achter zich zal krijgen, deze nieuwe redder van het vaderland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *